Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja ostatnio robiłem wesele w formie reportażu dla znajomych i wezmę 500 zł. Zdjęć bedzie 400 sztuk na cd-romie. Owa cena jest dla mnie za mała (ale znajomi pewnie i tak nie docenią) zważywszy na fakt że to było 20-to godzinny maraton i dodatkowo ponad tydzień siedzenia przed komputerem i obróbka ich w sofcie.
    Teraz mądrzejszy o własne doświadczenie 1000zł za podobną impreze wezmę jako minimum. Co do twoich problemów to musisz wiedzieć ile zdjęć od ciebie oczekują. I jak widzą efekt końcowy czy na cd_romie czy na papierze. Bo to wszystko wpływa na koszty i twoją pracę. Oraz co masz uwieczniać czy tylko organizatorów i ich otoczenie czy masz pelną swobodę. Wtedy masz możliwość robienia coś też dla siebie przy okazji oficialnych zdjęć. Zgadzam się z przedmówcami 1000zł to jest to dobra cena wyjściowa. Sam wiesz jakie robisz zdjęcia jeśli wkładasz w to serce i powinieneś się cenić. Ktoś mi napisał "jeśli na tyle zdjęcia cenisz, to tyle są warte".
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A ceny 1-2k ktoś mi tłumaczył. W przypadku analoga i dużej ilości odbitek, które za to dostał, to zysk fotografa nie był taki duży. A doliczyć trzeba jeszcze amortyzację sprzętu.
    Trzeba doliczyc tez dojazd na miejsce, kilkanascie godzin spedzonych na postprocesingu, koszt plytek na ktore sie nagrywa zdjecia, koszt wywolania, zrobienia odbitek, stykowki. Wszystko to po zsumowaniu daje niemala jakby nie bylo kwote. Poza tym zeby nie stracic jakiegos ujecia firmy fotografuja/kreca video wykorzystujac dwoch fotografow/operatorow co daje podzial zysku minimum na dwie osoby. Samotny strzelec moze sobie pozwolic na wziecie 500 zl firma natomiast zatrudniajaca kilka osob nic by na takim zleceniu nie zarobila.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    No to jak ktos sie bedzie pytal dlaczego tak drogo to jest sie na co powolac :-)
    Ale KOMUNA! Do głowy mi coś takiego nie przyszło!
    Cytat Zamieszczone przez McKane
    No piekne te linki. To rozwiazuje bardzo wiele problemow lacznie z tymi moralnymi.
    No chyba mi nie powiecie, ze nie znaliscie wczesniej strony ZPAF, nie czytaliscie zamieszczonej tam Ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i nie widzieliscie na oczy cennika ZPAF?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua
    Nie robilem takich zlecen wiec nie wiem ile tak praca jest warta?
    Impreza trwa przez dwa popoludnia (sobota/niedziela).
    Jest to festiwal piosenki na powietrzu
    Organizator urzad miasta wiec duza nie dadza.
    Szukaja najtanszej osoby bo jest kilku chetnych, ponoc?
    Może to nie będzie wprost odpowiedź na Twoje pytanie, lecz ostatnio pytałem mojego znajomego, zawodowego fotografa, ile by kosztowało zrobienie zdjęć śłubnych.
    Znajomy podał cenę 1 tys. zł za:
    - zrobionych ok. 2000 zdjęć, które przekazywane są na CD/DVD jako prezentacja oraz jako jpg;
    - zrobionych z tych 2000 zdjęć ok. 400 odbitek;
    - cena obejmuje każdy etap ślubny tj. śłub kościelny (najczęściej konkordatowy) oraz wesele, tj. maksymalnie 2 dni robocze. W przypadku wesel wiejskich, trwających więcej dni ceny nie znam.

Aha, wszystko fotografowane cyfrowo, czyli nie ma żadnego negatywu.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 07-06-2005 o 14:10

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Ja ostatnio robiłem wesele w formie reportażu dla znajomych i wezmę 500 zł. Zdjęć bedzie 400 sztuk na cd-romie. Owa cena jest dla mnie za mała (ale znajomi pewnie i tak nie docenią) zważywszy na fakt że to było 20-to godzinny maraton i dodatkowo ponad tydzień siedzenia przed komputerem i obróbka ich w sofcie.
    I dlatego moim zdaniem nie powinieneś tych zdjęć robić wcale, albo zrobić je za darmo. Ze znajomymi tak bywa - ja do tej pory kilka razy wykręciłem się od robienia zdjęć na ślubie/weselu ale jeśli kiedyś mi się w końcu nie uda, to postawię sprawę jasno. Takie układy z przyjaciółmi to najlepsza droga, żeby tych przyjaciół stracić

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    I dlatego moim zdaniem nie powinieneś tych zdjęć robić wcale, albo zrobić je za darmo. Ze znajomymi tak bywa - ja do tej pory kilka razy wykręciłem się od robienia zdjęć na ślubie/weselu ale jeśli kiedyś mi się w końcu nie uda, to postawię sprawę jasno. Takie układy z przyjaciółmi to najlepsza droga, żeby tych przyjaciół stracić
    To prawda, dla przyjaciół nie powinno się robić zdjęć za pieniądze. A znajomi niech płacą.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    No chyba mi nie powiecie, ze nie znaliscie wczesniej strony ZPAF, nie czytaliscie zamieszczonej tam Ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i nie widzieliscie na oczy cennika ZPAF?
    Nie widziałem, nie czytałem, nie interesowałem się. I w przyszłości też nie będę. Raz natknąć się na takie dyrdymały wystarczy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Strony nie widzialem bo jako amator skupiam sie glownie na fotografowaniu dla siebie i nigdy nie byly mi potrzebne ceny, cenniki czy tez formularze.

Po co czegos szukac na sile skoro sie tego nie potrzebuje ? Co innego trafic przypadkowo i zapoznac sie dla poglebienia wiedzy.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie widziałem, nie czytałem, nie interesowałem się. I w przyszłości też nie będę. Raz natknąć się na takie dyrdymały wystarczy.
    A moim zdaniem prawa autorskie powinno sie znac, zwlaszcza w takim kraju, w jakim przyszlo nam funkcjonowac.
    Cennik tez warto znac (a przynajmniej wiedziec, gdzie go znalezc) - nigdy nic nie wiadomo co czlowieka spotkac moze.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Takie układy z przyjaciółmi to najlepsza droga, żeby tych przyjaciół stracić
    Stare przyslowie pszczol mowi: "Tam, gdzie jest biznes, nie ma przyjazni" ;-)

Ja dokladnie tak samo jak ty postepuje - albo nie robie w ogole, albo licze tak samo, jak w przypadku kazdego obcego ciecia. Nie mowie tu o zdjeciach, bo (poza jednym wyjatkiem) zarobkowo nie focilem, ale branza nie ma znaczenia - zasada jest taka sama.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów