Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

Nie robilem takich zlecen wiec nie wiem ile tak praca jest warta?
    Impreza trwa przez dwa popoludnia (sobota/niedziela).
    Jest to festiwal piosenki na powietrzu
    Organizator urzad miasta wiec duza nie dadza.
    Szukaja najtanszej osoby bo jest kilku chetnych, ponoc?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie przesadź z obniżaniem honorarium, ja myślę że 1.000 to naprawdę minimum. Tak jak już wiele razy było na tym forum pisane, jeśli sam nie będziesz cenił i szanował swojej pracy, to nikt nie będzie.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czemu dwa popoludnia fotografa kosztują 1.000?
    Juz kiedys mialem zadac podobne pytanie: Czemu opstrykanie wesela to czesto 2-3 tysiaki? Skad te chore ceny? Za co sie placi? Czy to nie jest po prostu wykorzystanie chwili gdzie mlodzi wydaja czasem nawet kilkadziesiat tysiecy na dorobienie sie?
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 07-06-2005 o 13:00

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    czemu dwa popoludnia fotografa kosztują 1.000?
    Juz kiedys mialem zadac podobne pytanie: Czemu opstrykanie wesela to czesto 2-3 tysiaki? Skad te chore ceny? Za co sie placi? Czy to nie jest po prostu wykorzystanie chwili gdzie mlodzi wydaja czasem nawet kilkadziesiat tysiecy na dorobienie sie?
    A ile wg Ciebie powinien kosztować reportaż z wesela? 500 zł??? Wiesz ile w stanach kosztuje reportaż? od 2 do 5 tyś dolarów. Wykonany dokłatnie tym samym sprzętem, którego sam używam. Jeżeli łaskawco pozwalasz mi zarobić 500 zł za ślub, to oznacza 2000 zł miesięcznie (oczywiście gdy będę miał zlecenie co tydzień, co jest raczej nierealne).
    Jeżeli od tego odejmę zus i koszt wynajmu studia, to znaczy, że pracuję za darmo, a sprzęt fotograficzny, oprogramowanie itd, to już chyba musi mi spaść z nieba.

Czemu 2 popołudnia fotografa kosztuje 1000 zł? bo ten fotograf (jeżeli poważnie podchodzi do swojej pracy) spędzi kilka następnych popołudni na obróbce i selekcji tych zdjęć. Oczywiście są tacy, ktorzy kompaktem nastukaja 1000 zdjec i oddaja taka "prace" za 200 zł na CD, ale umówmy sie, ze to nie jest fotografia.

Ostatnio robiłem plener ślubny; zrobilem 200 zdjec z ktorych mlodzi wybrali 12. zaplacili za to 800 zlotych (odbitki15x21) i byli bardzo zadowoleni. na plener przyjechal rowniez ich kolega z D70 i tez robil zdjecia. Na moje pytanie jak im wyszły zdjęcia, zaległo wymowne milczenie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    Wiesz ile w stanach kosztuje reportaż? od 2 do 5 tyś dolarów.
    a co mnie interesuje ile kosztuje w stanach? To jest inny swiat. Zejdz na ziemie.
    na plener przyjechal rowniez ich kolega z D70 i tez robil zdjecia. Na moje pytanie jak im wyszły zdjęcia, zaległo wymowne milczenie.
    nie chcesz chyba powiedziec ze to przez aparat.
    Jeżeli łaskawco pozwalasz mi zarobić 500 zł za ślub, to oznacza 2000 zł miesięcznie.
    chyba sie troszke zagalopowales kolego.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 08-06-2005 o 16:09

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Rozumiem, ze to prowokacja.
    Kwestia cen za zrobienie zdjec na slubie i weselu byla juz poruszana i raczej nie dochodzilo do sum rzedu 2-3k. Jezeli dobrze pamietam to ktos pisal nawet, ze "zaklad fotograficzny" chcial za taka impreze ok 300-500 PLN.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Rozumiem, ze to prowokacja.
    nie.

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Kwestia cen za zrobienie zdjec na slubie i weselu byla juz poruszana i raczej nie dochodzilo do sum rzedu 2-3k. Jezeli dobrze pamietam to ktos pisal nawet, ze "zaklad fotograficzny" chcial za taka impreze ok 300-500 PLN.
    chyba zartujesz. Przez ostatni rok mialem okazje byc na kilku weselach moich znajomych i jak pytalem ile za fotki to wlasnie rzucali takimi kwotami. Zadne tam 300-500.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Takie uslugi kosztuja tyle ile sa za nie ludzie gotowi zaplacic. Na organizacje, stroje, impreze weselna wydaja o wiele wiele wiecej, wiec taki 1 tys nie powinien im robic wiekszej roznicy. Oczywiscie mozna zapytac dlaczego nie robic taniej? Mozna przeciez zrobic im to za trzy piwa. Tylko po co psuc sobie rynek?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wpisujac w google 'zpaf' jako drugi link pojawia nam sie to :
    http://www.zpaf.pl/test/content/prawa_aut/tabele.php
    czyli tabela minimalnych wynagrodzen ktorych wszyscy powinni sie trzymac!
    albo klik w inne stawki
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 07-06-2005 o 13:18

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    wpisujac w google 'zpaf' jako drugi link pojawia nam sie to :
    http://www.zpaf.pl/test/content/prawa_aut/tabele.php
    czyli tabela minimalnych wynagrodzen ktorych wszyscy powinni sie trzymac!
    albo klik w inne stawki
    Ale KOMUNA! Do głowy mi coś takiego nie przyszło!

A ceny 1-2k ktoś mi tłumaczył. W przypadku analoga i dużej ilości odbitek, które za to dostał, to zysk fotografa nie był taki duży. A doliczyć trzeba jeszcze amortyzację sprzętu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów