Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: PowerShot SX100 IS

Cornelia
    Guest

Domyślnie

na stronie http://grandag.nm.ru/hdk/autobuild/ jest błąd.
    Próbowałam już kilkanaście razy. Obydwa pliki 100b jak i 100c to te same pliki. Niekompetencja osób odpowiedzialnych za to mocno mnie zdenerwowała.
    Mam prośbę do użytkowników forum. Czy ktoś mógłby udostępnić te dwa pliki które trzeba ściągnąć i wgrać na kartę? Oczywiście do Canona SX100IS

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cornelia Zobacz posta
    na stronie http://grandag.nm.ru/hdk/autobuild/ jest błąd.
    Próbowałam już kilkanaście razy. Obydwa pliki 100b jak i 100c to te same pliki. Niekompetencja osób odpowiedzialnych za to mocno mnie zdenerwowała.
    Mam prośbę do użytkowników forum. Czy ktoś mógłby udostępnić te dwa pliki które trzeba ściągnąć i wgrać na kartę? Oczywiście do Canona SX100IS
    Jakie 2 pliki masz na myśli?
    Soft dla tego aparatu to plik DISKBOOT.BIN W zależności od softu oryginalnego, czy 1.00b czy 1.00c, wrzucasz plik z odpowiedniej paczki.
    Na wszelki wypadek podaję linka do softów build 0.7.6, revision #575.

Cornelia
    Guest

Domyślnie

Ja już się w tym pogubiłam, ale dziękuję, że się ktoś zainteresował
    Sprawdzając wersje softu u mnie w aparacie było napisace: 1.0.0.0.
    Nie rozumiem tego po prostu, ale będę próbować

P.Sziękuję za linka Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę

EDIT:
    No więc... może opiszę moją sytuację, bo niestety nie znam się na takich rzeczach. Sprawdzam wersje softu. Jest napisane 1.0.0.0 (w Canonie PowerShot SX100IS). Mimo tego wrzucam na kartę plik DISCBOOT.BIN, zarówno z paczki 100b jak i 100c, niestety żaden nie działa. Czy ktoś wie co jest tego powodem i co robię źle? Na internecie znalazłam mnóstwo instrukcji jak to wszystko przeprogramować, ale każda jest inna. Czy ktoś kto posiada SX100IS mógłby napisać konkretnie i jasno co i jak trzeba zrobić i co gdzie ściągnąć? Myślę, że przyda się nie tylko mnie
    Ostatnio edytowane przez Cornelia ; 16-11-2008 o 23:11

Domyślnie

Podstawowa rzecz to sformatowanie karty w kompie, na FAT(16) nie FAT32. Maksymalnie karty 4GB, większe karty nie dadzą się sformatować na FAT i trzeba je wówczas dzielic na partycje.(CHDK pracuje tylko pod FAT16)
    Musisz też ustalić jaką masz wersje oprogramowania oryginalnego.
    W tym celu utwórz w kompie plik txt( notatnikowy). W pliku nic nie piszesz, tylko zmieniasz mu nazwę na ver.reg następnie za pomocą czytnika wgraj ten plik na kartę, kartę do aparatu, aparat włącz w tryb "play" i przyciskając przycisk "set" jednocześnie naciśnij przycisk "display". Wyświetli Ci się wersja oprogramowania.
    Stosownie do tej wersji załaduj na kartę czytnikiem odpowiedni plik DISKBOOT.BIN
    Poza tym żeby karta się bootowała (czytaj automatycznie odpalała softa CHDK) należy dokonać zapisu w bootsekotrze karty.
    Do tego służy plik bootable.exebootable.exe Wypakuj z archiwum zipa oba pliki, czyli wspomniany bootable.exe i bootable.c oraz przekopiuj je na kartę.
    Bootable.exe uruchamiamy we wierszu poleceń (winXP-menu-wszystkie programy-akcesoria-wiersz poleceń) po przekopiowaniu na kartę SD (kopiujemy też na kartę plik bootable.c). Karta zamontowana do jakiegoś czytnika zgłosi się w windows pod jakąś kolejną literą dysku wymiennego, dla przykładu Dysk wymienny (X)
    We wierszu poleceń przechodzimy do dysku X poprzez polecenie X: enter , dalej uruchamiamy program poleceniem bootable.exe X: enter i potwierdzamy za pomocą Y enter.
    Po tej operacji kartę blokujemy przełączniczkiem LOCK i już możemy jej użyć w aparacie.
    Czy działa soft CHDK będzie to już widoczne po włączeniu aparatu . W menu CHDK wejdziemy za pomocą przycisku "print" i w kolejności "menu" aparatu.

Cornelia
    Guest

Domyślnie

aaaa xDDD Udało się Po prostu jestem w szoku.
    Dziękuję Ci bardzo :* Możesz być z siebie dumny, że wytłumaczyłeś mi to tak, że zrozumiałam

Domyślnie

Witam wśród użytkowników CHDK.
    ps. Przy okazji. Żeby nie stracić softu, zdjęcia kasujemy poprzez "usuń" nie poprzez "format".
    To tak na wszelki wypadek, żeby nie powtarzać zbyt często całej operacji.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 18-11-2008 o 00:51

Cornelia
    Guest

Domyślnie

Nigdy nie korzystam z "formatuj", ale dobrze wiedzieć
    W ogóle to jestem bardzo zadowolona, bo mam dwie kart 1gb i na jednej mam zainstalowane CHDK, a na drugiej nie i mogę sobie wybrać czy chcę robić zdjęcia z dodatkowymi funkcjami czy nie. Muszę przyznać, że jeszcze wszystkich nie rozpracowałam, bo przez szkołę nie mam na to czasu, ale niedługo może podzielę się wrażeniami na ten temat

guzer
    Guest

Domyślnie

ma ktos spolszczenie ? bo link podany wczesniej nie dziala

pozdro

guzer
    Guest

Domyślnie

jak w ogole moge ustawic czas naswietlania bo przy chdk nie wiem gdzie

xzielak
    Guest

Domyślnie

Wszystko ładnie opisane zostało przez pewnego internauty. Zrobiłem wszystko wg wskazówki, ale aparat na tyle uparty, nie dał się A niezbędne pliki dałem na karte SD 16 MB jaka mi Canon podarował w komplecie. Sformatowany plik FAT16. W dalszym ciągu nie wiem jak zaradzić. Aparat zakupiłem jakieś 2 tygodnie temu...może jakieś nowe zabezpieczenie dali?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów