Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: PowerShot SX100 IS

youki
    Guest

Domyślnie

nie nie ma jej na wszystkich zdjeciach ta kreska tez nie jest widoczna zawsze dla przykladu podam linka do innego zdjęcia tym razem zrobionego na zewnątrz
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cf87e7abb.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b12efd69f.html

bether
    Guest

Domyślnie

Faktycznie. Ja jednak bym dał do serwisu, albo z tym żył, ale nie grzebałbym sam.
    Ja natomiast mam inny zgryz, otóż w instrukcji na str. 87 napisane jest:
    "Zależnie od warunków fotografowania wartość przesłony może zostać
    zwiększona do f/11 w trybie "AUTO" Nigdy nie dało mi się uzyskać tej F/11. Jakie to niby warunki muszą być spełnione. Próbowałem chyba wszystkiego.

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

No raczej nie wydaje mi sie ze to sprawa softu. Obstawal bym przy matrycy. Zwroc uwage czy ta kreska pojawia sie na tylko przy zoomie czy bez tez. Moze pojawia sie tylko przy jakis ustawieniach aparatu. Bo zdjecie z kreska robieles na zoomie a te bez sa bez zoomu. Zwroc tez uwage na rozdzielczosc zdjecia. Jesli robisz zdjecie na rozdzielczosci 1200x1600 nie kozystasz z calej matrycy. Ustaw rozdzielczosc na maxa i spruboj na ciemnym tle zrobic zdjecia.

Co do "firmware update" opcja ta pojawia sie wylacznie po wsadzeniu do apratu karty SD z plikami update i to pod warunkiem ze aparat zostanie wlaczony za pomoca niebieskiego przycisku "play"(trojkacik) a nie przycisku on/off a nastepnie "menu". Opcja ta jest w pierwszej zakladce na samym dole. Jak wsadzisz inna karte lub zadnej nie wsadzisz, to ta opcja sie nie wyswietla. Aktualna wersja oprogramowania do tego aparatu to jesli dobrze pamietam 1.00C.

Ponownie moja rada jesli masz na gwarancji to slij do serwisu, po co grzebac, chyba ze nie masz gwarancji

bether
    Guest

Domyślnie

Dzięki za info na temat "firmware update". Może doczekamy się jakichś fajnych modyfikacji CHDK do naszego SX100 IS.
    Puki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
    Przydatne to może być np. w makro, aby zwiększyć GO.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bether Zobacz posta
    ...
    Póki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
    Nie wiem jak jest w SX100, wiem natomiast jakie możliwości w tym względzie daje soft CHDK. Np. w A710IS daje następujące możliwości zwiększenia maksymalnej wartości przysłony w zależności od ogniskowej:
    -38mm - F:8
    -60mm - F:8,75
    -89mm - F:9,65
    103mm - F:10,11
    161mm - F:11,94
    210mm - F:13,74
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 06-04-2008 o 17:35

bether
    Guest

Domyślnie

Szkoda, że nie ma jeszcze modyfikacji CHDK dla SX100
    Zrobiłem sobie tulejkę do mojego aparatu w celu montowania filtrów i konwerterów, opisaną w innym wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32304
    Dołączam za jej pomocą obiektyw PENTACON odwrotną stroną. Powiększenie jest SUPER duże, ale mała GO i tu właśnie przydałaby się większa przysłona.
    Ostatnio edytowane przez bether ; 06-04-2008 o 19:18

youki
    Guest

Domyślnie

ja również dziękuje za pomocne informacje właśnie przejrzałem papiery od aparatu i niestety nie posiadam europejskiej karty gwarancyjnej jedynie na sklepy currys w UK :-( ale i tak raczej wyślę go do serwisu bo trochę szkoda mi uziemić aparat całkowicie bawiłem się z tą przesłoną ale mnie również się nie udało

bether
    Guest

Domyślnie

Tu masz serwis:
    http://www.e-csi.pl/
    Jeżeli jest taka możliwość to wyślij im zdjęcia poglądowe opisując cały problem i zapytaj o ewentualne koszty naprawy.

Domyślnie

Witam!
    Mam problem z tym aparacikiem - Canon Sx100IS. Mianowicie mam go od niedawna, i nie bawiłem się ustawieniami (poza zmianą daty godziny iso itp.) A mój aparat za każdym razem, gdy robię zdjęcie zamiast jednego zdjęcia robi jak by kopię tego samego. I na 10 zdjęć, pojedyncze występuje raz, a pozostałe 9 jest powtarzane. Raz są dwa takie same innym 3 a zdarzało się nawet, że jedno zdjęcie było skopiowane 6 razy. Ma ktoś jakiś pomysł? Może to jakaś opcja włączona jest czy coś, bo mnie sie skończyły pomysły.

PS. Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotel89 Zobacz posta
    Witam!
    Mam problem z tym aparacikiem - Canon Sx100IS. Mianowicie mam go od niedawna, i nie bawiłem się ustawieniami (poza zmianą daty godziny iso itp.) A mój aparat za każdym razem, gdy robię zdjęcie zamiast jednego zdjęcia robi jak by kopię tego samego. I na 10 zdjęć, pojedyncze występuje raz, a pozostałe 9 jest powtarzane. Raz są dwa takie same innym 3 a zdarzało się nawet, że jedno zdjęcie było skopiowane 6 razy. Ma ktoś jakiś pomysł? Może to jakaś opcja włączona jest czy coś, bo mnie sie skończyły pomysły.

PS. Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało
    http://canon-board.info/showthread.php?t=34595

zainteresowalem sie tym tematem poniewaz sam chcem wgrac nowy firmware do mojego sx100
    mi przede wszystkim chodzi o utrudnione wlaczanie
    jak mialem ixus v2 tam zeby go wlaczyc trzeba bylo przytrzymac przycisk od wlaczania i dosc mocno
    tutaj przypadkowe wcisniecie powoduje wlaczenie, a to moze doprowadzic do jego uszkodzenia
    Ostatnio edytowane przez gruniu ; 08-06-2008 o 10:56

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów