Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: PowerShot SX100 IS

youki
    Guest

Domyślnie canon powershot sx100is

Witam
    poszukuję oprogramowania firmware do aparatu powershot sx 100 is
    na stronie canona niestety nie jest jeszcze dostepny ale moze ktos posiada inne zrodlo gdzi moglbym go znalesc i sciagnac

bether
    Guest

Domyślnie

Jest tu,
    http://chdk.wikia.com/wiki/SX100IS
    ale nie wiem jak załadować, a w dodatku pewnie masz nowszy.

youki
    Guest

Domyślnie

o dzięki jak sie dowiem jak zaladowac dam ci znac a ja nie potrzebuję nowszego od tego co mam w aparacie tylko polecono mi sprobowac wgrac na nowo soft bo w moim aparacie od jakiegos czasu pojawila sie jakas dziwna biala kreska w prawym dolnym rogu na zdj

bether
    Guest

Domyślnie

Jak aparat jest na gwarancji to może lepiej jak zrobi to serwis
    Może być też wada matrycy, a nie softu.

youki
    Guest

Domyślnie

no wlasnie sie zastanawiam co z tym zrobic czy zaryzykowac czy nie a co do aktualizacji to na stronie chip-a cos takiego znalazlem

"Problem Zdaje się, że w każdym modelu aparatu cyfrowego aktualizacje wgrywa się inaczej. Chciałbyś poznać wszystkie metody, aby nie popełnić błędu.

Rozwiązanie Rzeczywiście, występują drobne różnice w sposobie aktualizowania niemal każdego aparatu. Dlatego należy koniecznie trzymać się wskazówek podanych przez producenta. Po pobraniu (i ew. rozpakowaniu) pliku aktualizacyjnego, trzeba przenieść go do aparatu. W zasadzie można to zrobić na jeden z dwóch poniższych sposobów.

Możliwość 1. Podłącz aparat cyfrowy do komputera za pomocą kabla USB - tego samego, który służy ci do kopiowania zdjęć do peceta. Następnie włącz cyfrówkę. Powinna pojawić się na ekranie jako wymienne urządzenie pamięci masowej. W przeciwnym razie przejdź do niego, klikając menu Start | Mój komputer. Korzystając z metody przeciągania, przesuń rozpakowany plik aktualizacyjny z dysku komputera do głównego katalogu na karcie pamięci. Wyłącz aparat, aby przerwać połączenie z pecetem.

Możliwość 2. Skopiuj plik aktualizacyjny na kartę pamięci za pomocą czytnika. Następnie wyciągnij kartę i włóż do gniazda aparatu.

Niezależnie od tego, w jaki sposób umieściłeś plik na karcie (poprzez czytnik kart lub kabel USB), aktualizacja zostanie uaktywniona automatycznie tuż po włączeniu aparatu lub ręcznie. W drugim z wymienionych przypadków trzeba nacisnąć określoną kombinację klawiszy (sprawdź w instrukcji). Nie wolno przerywać aktualizowania, bo w przeciwnym razie cyfrówka zostanie uszkodzona. Dlatego przed rozpoczęciem naładuj akumulator aparatu (bądź włóż nowe baterie) albo podłącz go do zasilania sieciowego. Po pojawieniu się komunikatu, że zakończono wgrywanie, usuń plik aktualizacyjny z karty. W przeciwnym razie aparat ponownie zaproponuje aktualizowanie, gdy włączysz go po raz kolejny. "

a jeszcze w aparacie mam starszy soft (1.0.0.0) niz ten ze stronki

bether
    Guest

Domyślnie

Właściwie to prosta sprawa, ale w manualu nie znalazłem instrukcji jak zrobić aktualizację w SX100.

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Jakbys mogl to wrzuc zdjecie z ta kreska na forum, bo jakos nie wydaje mi sie aby to sie dalo softem rozwiazac. Jakbys zdjecie pokazal to mozna sprawdzic co moze byc przyczyna. Co do softu to jak masz go na krcie SD, wsadzasz do apratu, wlanczasz go ale za pomoca przycisku "play"(niebieski trojkacik kolo wyswietlacza) a nie on/off, naciskasz "menu" i na ostatniej pozycji masz "firmware update". Wybierasz, zatwierdzasz i leci Tylko rob to na dobrze naladowanych bateriach lub zasilaczu, bo jak braknie ci pradu to po aparacie. Jak masz na gwarancji to nie baw sie nieautoryzowanym softem bo ja stracisz. Powinnie ci to w ramach gwarancji sami zrobic.

bether
    Guest

Domyślnie

W moim SX100 IS nie ma opcji "firmware update"
    Ciekawe dla czego?

youki
    Guest

Domyślnie

ok masz tutaj takie przykładowe zdj na ktorym doskonale widac ta kreske updatu jeszcze nie probowalem robic :-)
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a613db18.html
    ocen swoim zdaniem co to moze byc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    o i jeszcze jedno pytanko takie z innej beczki posiadasz moze pol instrukcje o tego aparatu w wersji elektronicznej
    Ostatnio edytowane przez youki ; 04-04-2008 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost

bether
    Guest

Domyślnie

Ciężko mi powiedzieć czy ta krecha to wina uszkodzenia matrycy czy softu, ale ja na twoim miejscu bym reklamował tym bardziej, że widzę na twoim zdjęciu również niebieskiego hot pix'a. Czy na wszystkich fotkach masz tą niebieską kropkę?
    Instrukcja polska jest pod tym linkiem:
    http://instrukcje.elektroda.net/download.php?id=7853
    Ostatnio edytowane przez bether ; 04-04-2008 o 19:25

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów