No wiec moze zaczne od poczatku. Przede wszystkim to sa tylko nurtujace mnie fragmenty zdjecia. Fotki byly robione obiektywem fisheye 8mm i wkleilem tylko czesc kadru. Najlepszy efekt jaki udalo mi sie uzyskac, to wywolanie 3 ekspozycji z jednego RAWu i do Photomatixa. Zrobilem tak z 3 roznymi kadrami, ktore wrzucilem potem jeszcze do Ptgui i to jest cala moja praca.
Nie robilem zadnych powaznych korekcji w PS, jedynie lekko zwiekszylem kontrast. Niestety nie moge umiescic nigdzie tego pliku, ale jesli przeslecie mi swoj email na PW, to wysle wam RAWa ze sloncem w kadrze. Jesli uda wam sie uzyskac lepszy efekt, to przeslijcie mi ustawienia w Photomatix’ie, a ja wtedy zloze cala fotke raz jeszcze i porownamy nasze prace. Oczywiscie jesli tylko bedziecie mieli ochote na taka zabawe.
Chcialbym jeszcze dodac, ze ta panorama nie ma nic wspolnego z tymi fragmentami, ktore zamiescielem na poczatku. Jednak byla ona robiona pare minut po tej pierwszej i parametry naswietlania nie zmienily sie. Po prostu ta panoramka ladniej sie prezentuje moim zdaniem, dlatego ja teraz zamiescilem.