Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: A 720IS - pytanie (problem?)

Mieszany widok

filip0985
    Guest

Domyślnie A 720IS - pytanie (problem?)

Witam
    Od paru godzin zostałem szczęśliwym posiadaczem Canona Power Shot A 720IS. Dlatego od razu się zalogowałem i WITAM wszystkich forumowiczów.

Ale do rzeczy, czy normalnym jest podczas zmiany kąta nachylenia aparatu w ręku takie jakby pstrykanie, tak jakby dostosowywał ostrość i przy tym tak pstrykał. Trochę to denerwujące jak się dużo rusza ręką, a on tak pstryka. Dodam że podczas odtwarzania zdjęć już nie pstryka. Może da się to jakoś wyłączyć. Czy to normalne?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

To chyba IS tak "pstryka". Jeśli tak to ciesz się - znaczy, że działa
    .

filip0985
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    To chyba IS tak "pstryka". Jeśli tak to ciesz się - znaczy, że działa
    IS w sensie Image Stabilizator? To kolego mnie uspokoiłeś, przynajmniej zasnę spokojnie Dziękuje i pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mnie sie tez wydaje ze to IS, bo moj A590IS ma dokladnie takie same objawy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Tak, Image Stabilizator. Jeśli masz możliwość go wyłączyć (instrukcja) to zrób to i sprawdź, czy się uciszył.
    Ale jak robisz zdjęcia z ręki to lepiej zostaw włączony. W obiektywach do lustrzanek IS włącza się tylko w konkretnych sytuacjach, np. ustawienie ostrości. W PS720IS nie wiem czy są inne tryby pracy IS niż zawsze włączony/zawsze wyłączony. Warto sprawdzić w instrukcji, bo taki tryb - włączanie IS tylko przy robieniu zdjęcia, mógłby wydłużyć pracę baterii i zaoszczędzić Ci nerwówki związanej z zakłócaniem ciszy
    .

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W A720IS w opcjach Stabilizacji są 4 możliwości:
    - wyłączona
    - ciągła
    - przy zdjęciu
    - pionowa
    My stuff: Canon PowerShot A720IS + 5 x Sandisk SD (=10 GB) + BC-700 + 8x Sanyo Eneloop + tulejka, filtr polaryzacyjny i dekielek

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

A według mnie to nie IS tylko przysłona!! Najlepiej sam się przekonaj patrząc w obiektyw włączonego aparatu i poruszaj nim!! Zauważysz jak ładnie zmienia się otwór przysłony a przy tym oddaje piękne odgłosy!! Piszę tak ponieważ mój kompakt nie ma IS a tak samo "gra".
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    A według mnie to nie IS tylko przysłona!! Najlepiej sam się przekonaj patrząc w obiektyw włączonego aparatu i poruszaj nim!! Zauważysz jak ładnie zmienia się otwór przysłony a przy tym oddaje piękne odgłosy!! Piszę tak ponieważ mój kompakt nie ma IS a tak samo "gra".
    no dobra, ale czemu przyslona sie nie przymyka jak wylaczysz IS - bo taki jest efekt w praktyce?
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

W praktyce może i tak jest, ale ja nie mam IS a też mi "pyka" aparat. Jak pisałem wyżej łatwo to sprawdzić. Weź swojego kompakta włącz go i popatrz mu w "oko" ruszając np. raz w stronę okna a raz w stronę ciemniejszego zakątka mieszkania. Widać wyraźnie jak otrór przysłony się zmienia a przy tym wydaje charakterystyczne "pyk".
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Uprawnienia umieszczania postów