Tylko że w przypadku przygotowywania do odbitek i tak zwykle trzeba ręcznie przekadrować ujęcia... niestety format 2x3 ma tylko odbitka 10x15...
Tylko że w przypadku przygotowywania do odbitek i tak zwykle trzeba ręcznie przekadrować ujęcia... niestety format 2x3 ma tylko odbitka 10x15...
Niewiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale jeśli chodzi o samo drukowanie z poziomu LR jest możliwość wyboru ppi i ustalenie rozmiaru wydruku w mm, wowczas rozmiar w px przeskaluje sie automatycznie - tak ja to rozumię. Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - Czy ktoś wie czy jest możliwość drukowania z LR bez marginesów?
Przedwczoraj pojawiła się beta 2 profili do LR i ACR, kapitalna rzecz ;-)
Do zapodania stąd: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Pozdr.
pytasz o RAM?
trudno mi ocenic. ja sie trzymam XP i tam miedzy 2GB a 4GB jakiejs wielkiej roznicy w pracy biezacej nie ma. aczkolwiek, jak sie odpali aplikacje Adobe'a to juz potrafia zezrec. jak eksportujesz zdjecia z LR z opcja otwarcia w Photoshopie to pamiec jest zzerana rowno. jak eksportujesz na raz 100 zdjec to te 4GB sie widzi.
co do lokalizacji plikow: mam w kompie 3 fizyczne dyski twarde. system jest na jednym z nich, repozytorium RAW-ow na drugim, a cache aplikacji Adobe (i innych) na trzecimco wynika poniekad z przekombinowania sprawy po dolozeniu najnowszego dysku, bo tak na chlopa to mi wyszlo, ze optymalnie bedzie rozdzielic te trzy rzeczy, i tak zrobilem. z praktyki wychodzi mi, ze rzecywiscie dziala to dobrze
akustyk: no musze to wyprobowac...hmm Tyle ze mam 2 dyski sata w raid (stripping). Czyli winda widzi jeden dysk podzielony na 2 partycje. Chyba w tym wypadku taki zabieg jest bezsensowny? moze podpiac dodatkowo na ide stary dysk 40gb na sam cache zeby odciazyc system - wygram tym cokolwiek czy zle rozumuje?
[5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]
wiesz... sprobowalbym. tak naprawde jak zalozysz tam partycje FAT32, niekoniecznie z calych 40GB to dostaniesz zupelnie osobny nosnik tylko do niedzielonego uzytku przez LR. w teorii powinno to dac kopa aplikacjom. od czasu do czasu to czyscic i w razie potrzeby defragmentowac i bedzie git malina.
ja bym sprobowal