Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: Lightroom 2.0

Uzależniony

Domyślnie

Tylko że w przypadku przygotowywania do odbitek i tak zwykle trzeba ręcznie przekadrować ujęcia... niestety format 2x3 ma tylko odbitka 10x15...

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    a ja mam pytanko z innej beczki ale dotyczace LR2, mianowicie czy LR2 pozwala na zmiane rozdzielczosci do druku fotek ? powiedzmy ze mam RAW z 40D i chce go ustawic na 2700x1800 w 300dpi do druku w formacie 6x9 cali, czy jest to mozliwe czy musze te fotki jeszcze raz przemielic w ktoryms PS'ie ? Bawie sie dopiero LR2 od kilku godzin stad takie pytanko

Niewiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale jeśli chodzi o samo drukowanie z poziomu LR jest możliwość wyboru ppi i ustalenie rozmiaru wydruku w mm, wowczas rozmiar w px przeskaluje sie automatycznie - tak ja to rozumię. Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - Czy ktoś wie czy jest możliwość drukowania z LR bez marginesów?

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - Czy ktoś wie czy jest możliwość drukowania z LR bez marginesów?
    Jest. Ustawiasz marginesy na zero - teraz nie mam LR pod ręką więc dokładnie nie jestem w stanie podać krok-po-kroku jak to zrobić ale drukuję w większości zdjęcia bez marginesu i nie mam problemów.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash Zobacz posta
    Jest. Ustawiasz marginesy na zero - teraz nie mam LR pod ręką więc dokładnie nie jestem w stanie podać krok-po-kroku jak to zrobić ale drukuję w większości zdjęcia bez marginesu i nie mam problemów.
    Dzięki, właśnie teraz też doszedłem do tego, w lewym panelu PAGE SETUP i po prostu zaznaczyć w sterowniku drukarki - Drukowanie bez marginesów, bez tego LR nie pozwałał zjechać z marginesów poniżej 3mm.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przedwczoraj pojawiła się beta 2 profili do LR i ACR, kapitalna rzecz ;-)
    Do zapodania stąd: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Pozdr.

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    u mnie zero zastrzezen do predkosc LR 2.0, nawet chyba lekko zwawiej niz LR 1.4
    z tym ze mam osobna patrycje na RAW-y a na osobnym dysku cache lightrooma. i 4GB RAM pod XP (de facto to mniej, ale...). i naprawde chodzi fajnie
    Czy to ma jakies duze znaczenie? cache masz na systemowej? U mnie na viscie 64 4mb ramu i procku AMD 64 wersja 2 chodzi slabiutko
    Vista zabiera sporo ramu - wiem.
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Przedwczoraj pojawiła się beta 2 profili do LR i ACR, kapitalna rzecz ;-)
    Dzięki za info. Wiadomo może co poprawili?
    Body, stałki, zoomik

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    Czy to ma jakies duze znaczenie? cache masz na systemowej? U mnie na viscie 64 4mb ramu i procku AMD 64 wersja 2 chodzi slabiutko
    Vista zabiera sporo ramu - wiem.
    pytasz o RAM?

trudno mi ocenic. ja sie trzymam XP i tam miedzy 2GB a 4GB jakiejs wielkiej roznicy w pracy biezacej nie ma. aczkolwiek, jak sie odpali aplikacje Adobe'a to juz potrafia zezrec. jak eksportujesz zdjecia z LR z opcja otwarcia w Photoshopie to pamiec jest zzerana rowno. jak eksportujesz na raz 100 zdjec to te 4GB sie widzi.

co do lokalizacji plikow: mam w kompie 3 fizyczne dyski twarde. system jest na jednym z nich, repozytorium RAW-ow na drugim, a cache aplikacji Adobe (i innych) na trzecim co wynika poniekad z przekombinowania sprawy po dolozeniu najnowszego dysku, bo tak na chlopa to mi wyszlo, ze optymalnie bedzie rozdzielic te trzy rzeczy, i tak zrobilem. z praktyki wychodzi mi, ze rzecywiscie dziala to dobrze
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

akustyk: no musze to wyprobowac...hmm Tyle ze mam 2 dyski sata w raid (stripping). Czyli winda widzi jeden dysk podzielony na 2 partycje. Chyba w tym wypadku taki zabieg jest bezsensowny? moze podpiac dodatkowo na ide stary dysk 40gb na sam cache zeby odciazyc system - wygram tym cokolwiek czy zle rozumuje?
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    moze podpiac dodatkowo na ide stary dysk 40gb na sam cache zeby odciazyc system - wygram tym cokolwiek czy zle rozumuje?
    wiesz... sprobowalbym. tak naprawde jak zalozysz tam partycje FAT32, niekoniecznie z calych 40GB to dostaniesz zupelnie osobny nosnik tylko do niedzielonego uzytku przez LR. w teorii powinno to dac kopa aplikacjom. od czasu do czasu to czyscic i w razie potrzeby defragmentowac i bedzie git malina.

ja bym sprobowal
    www albo tez flickr

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów