Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon AE-1

  1. #11
    Bywalec Awatar Voith
    Dołączył
    Apr 2006
    Miasto
    Lublin
    Wiek
    31
    Posty
    196

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Czy ktoś ma instrukcje tego aparatu w języku polskim lub mógłby objaśnić jego do czego służą różne guziki ?

  2. #12
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2 745

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    A z czym dokładnie masz problem ?

  3. #13

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Instrukcji nie mam ale jest dużo filmików na youtube opisujących ten model ale w języku angielskim

    https://www.google.co.uk/webhp?sourc...bm=vid&start=0
    Ostatnio edytowane przez JERONIMO1 ; 15-02-2016 o 22:32
    Staruszek - 5dc : R : EF-M22 F2 , RF35 F1.8 , EF50 F1.8STM , EF85 F1.8 , EF70-300 IS USM II , EF400 F5.6

  4. #14
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2012
    Wiek
    43
    Posty
    1 114

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Cytat Zamieszczone przez Voith Zobacz posta
    Czy ktoś ma instrukcje tego aparatu w języku polskim lub mógłby objaśnić jego do czego służą różne guziki ?
    To Ci powinno trochę pomóc:

    Canon AE-1 - instrukcja

  5. #15
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    Gdańsk
    Posty
    2 745

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    To Ci powinno trochę pomóc:

    Canon AE-1 - instrukcja
    Voith nas olał. Nieładnie

  6. #16
    Bywalec
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    usa
    Wiek
    67
    Posty
    235

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Podlaczam sie tutaj. W temacie lustrzanek analogowych jestem praktycznie 1/10. Troche pstrykalem na olympus, pentax i nikon. Ale przede wszystkim moje doswiadczenie zbieralem na dalmierzach z dolnej polki i troche na takich z wymienna optyka, kopie leica. Bedac na gieldzie znalazlem AE-1 ze silnikiem, i canon fd 24/2.8. Teraz po zapoznaniu sie pobieznie z instrukcja http://www.cameramanuals.org/canon_pdf/canon_ae-1.pdf wiem, ze mam jakies problemy. Pierwsze to bateria, dziala ale jest slaba, po wcisnieciu guzika przy korbce staje twardo na 5.6. Tu pierwsze pytanie: czy pomiar swiatla uruchamia sie prawidlowo po zalozeniu filmu, czy tez obojetnie z filmem czy bez powinna wskazowka chodzic gora - dol bez wgledu na abecnosc filmu przy zmianie ilosci swiatla. Druga sprawa to link kieruje do instrukcji, ktora odnosi sie do obiektywow canon bez "srebrnego" pierscienia mocowania. W moim obiektywie jest ten "srebrny" pierscien i nie ma tam zadnego przycisku, ktory wyskakuje przy prawidlowym zamknieciu obiektywu w body, i przy wyjmowaniu obiektywu z body musi byc wcisniety. Obecnosc tego dingsa w pozycji "wyskok" gwarantuje prawidlowe dzialanie obiektywu. Tym niemniej kropka na pierscieniu zamykania obiektywu w body znajduje sie w identycznej pozycji jak na rysunku w instrukcji na stronie 25 - dla obiektywu canon i dla jedynego zoom'a jaki posiadam - jest to tamron AD2, model 1A 35-80/2.8-3.8. Oryginalny adapter tamrona C/FD pozycjonuje kropke w tym samym miejscu. Chyba nie powinienem miec klopotow z tymi obiektywami na c AE-1, jak myslicie? Tamron na nikon F dzialal prawidlowo, oczywiscie z adapterami M42 i M42/NAI
    __________________

  7. #17
    Bywalec
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    usa
    Wiek
    67
    Posty
    235

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Niestety czas na edycje minal, dodaje zdjecia z nikon f, pierwsze nikkor-s 50/1.4, drugie opisany w poprzednim poscie tamron, nie pamietam ogniskowej. skan tylko crop obrzezy i zmiana rozmiaru, filmy tej samej firmy Arista edu 100, drugi uzyty do tamrona wyjatkowo zasyfiony. Moze sample z nikon beda wybaczone


    __________________

  8. #18

  9. #19
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Oct 2006
    Wiek
    39
    Posty
    2 251

    Domyślnie Odp: Canon AE-1

    Czy ktos moze orientuje sie czy muszle oczna od Canona AE-1 mozna wsadzic do Canona 450D ? Nie wiem jak rozmiarowo czy jest wieksza czy mniejsza? Po zdjeciach wyglada na wieksza, wiec czy da sie ja jakos uzyc w 450D? Nawet jak jest luzno to i tak ok mozna jakos wypelnic luzy.
    Canon 300D / 600D / Nikon D700

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •