Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 580 EXII i canony

Agi
    Guest

Domyślnie 580 EXII i canony

Witam !
    Mam lampe błyskową jw i Canony 400D i IS5 i stąd moje pytania:

Zrobiłem kilka zdjęć z lampą 580 na aparacie i dodatkową lampą błyskową starą z fotocelą działająca na 1 błysk. Jak się spodziewałem 400D nie wyzwolił błysku na czas, dopiero Fel zdziałał i stara lampa błysnęła. Zaskoczył mnie jednak IS5 on zawsze wyzwalał błysk na czas.
    Czy IS5 nie ma ettlu i błyska tylko raz ? Czy coś trzeba włączyć w opcjach ?

I druga sprawa. Spodziewałem się że 400D nie zrobi poprawnie zdjęcia na manualu i z lampa 580 przy czasach mniejszych niż 1/200. Włączylem opcję na lampie do robienia zdjęć przy krótkich czasach i dobrze wyszło zdjęcie 1/1000 i 5.6.
    Czy można zatem robić zdjęcia na czasach krótszych niż 1/200 z lampą w plenerze ?
    Dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Owszem robi i dziala ale to dlatego ze zamiast jednego blysku lampa wyzwala kilka blyskow. Czas synchronizacji Twojego aparatu okresla dla jakiego najkrotszego czasu naswietlania migawka odslania caly material swiatloczuly badz matryce w momencie blysku, ponizej tego czasu lampa w zwyklym trybie naswietli tylko pewna czesc kadru, w trybie HS, lampa wyzwala kilka blyskow i naswietla po kolei czesci kadru ktore odsloni migawka. Lampa w trybie hs nie ma az takiej mocy jak w normalnym trybie pracy, to minus trybu hs. S5 IS wogole nie ma migwaki, wiec nie ma tez z nim problemow
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli praktycznie moze nie byc widac tego blysku przy wlaczonej HSS?
    Dolaczam sie do pytania, bo rowniez posiadam 580 EX II i wielokrotnie bylo tu pisane, aby lampe dawac na minus przy dopalaniu w plenerze, wtedy wlasnie wogole blysku lampy nie widzialem, natomiast przy zerowym ustawieniu, cos tam bylo widac, lekuchno wlasnie rozswietlalo cienie... czyzby cos poprawiono w 580EX II?
    Stad tez moje drugie pytanie... bo przy silnym tylnym swietle kontra z 580EX II jest za slaba i gdy sie ustawi aparat na to co z tylu, lampa nie wyrabia i nie doswietla np juz osoby... czy moze ja cos zle robie?
    sorrki, ze sie wlepilem, ale wydaje mi sie, ze to o to tez jest pytane
    Aparat mam i ja

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Gdzies to juz bylo opisane na forum ale niestety nie pamietam gdzie...
    Wydaje mi sie, że to bylo tak ze mierzysz na niebo lampy nie przestawiasz w HSS zwiekszasz przyslone tak żeby czas byl dluzszy niż ten 1/200 i moc lampy regulujesz zeby dobrze zdjęcie wyszlo... ale nie jestem pewny czy to tak jest bo lampy osobiscie nie posiadam
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, wtedy wyjdzie ok... ale czasem trzeba podniesc i do f8.0 a iso zjechac na 50... myslalem, ze jest jeszcze jakas inna sztuczka, ze mozna glebia tez sie pobawic bardziej
    Aparat mam i ja

Uprawnienia umieszczania postów