Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 100-300 listki przysłony - czy mogą się nie przymykać?

Miasto
    Gliwice

Domyślnie Canon 100-300 listki przysłony - czy mogą się nie przymykać?

Witam i proszę o pomoc w sprawie objektywu który wlasnie zakupiłem-używany.
    1. Czy to normalne, że obiektyw wysuwa się pod własnym ciężarem kiedy pochylę aparat w dół?
    2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
    Obiektyw z 450d...
    50D 17-85mm IS, Tamron 150-600 5-6.3 USM, Canon EF 50mm 1:1.8 II

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Z tego co się orientuje, 100-300 jest konstrukcyjnie zbliżony do 70-210, w którym samoczynne wysuwanie się obiektywu jest rzeczą normalną, co prawda nieco irytującą ale normalną...

Coś już napisał Awatar KrzychK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj

Ad.1 tak, po paru latach lepie luzy i tak jest

Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
    ps. moze nie byl "dopiety" do konca

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzychK Zobacz posta
    Witaj

Ad.1 tak, po paru latach lepie luzy i tak jest

Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
    ps. moze nie byl "dopiety" do konca
    Hmmm,Był dopięty; przetarłem szmatką....i nic. dalej ten sam błąd co któreś zdjęcie...Może jakaś ciecz?
    Fakt faktem -że te "złotka-styki" są już trochę wytarte(widać mocno ślady)...

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ad1. Mój po pół roku już się wysuwał

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawio1 Zobacz posta
    2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
    Obiektyw z 450d...
    O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
    Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.

A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
    Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.

A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
    Dzisiaj wycyszczę go spirytusem .A napisa pojawia się często -niekiedy zrobię 10 zdjęć i wtedy error. Zauważyłem że wtedy kiedy jest error nie chcą się otworzyć do końca listki przesłony-jest zamknięta na ok 80-90%-jest prawie cała przymknięta...

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

wyczyściłem styki i nic. Znowu wyskakuje błąd co chwile - co kilkanaście zdjęć...

Miasto
    Gliwice

Domyślnie Canon 100-300 listki przysłony - czy mogą się nie przymykać?

1. Czy w Waszym obiektywie Canon 100-300 4.5-5.6 USM - używanym z cyfrówką (ja mam 450d) zdaża się, że nie zamykają się listki przysłony i pokazuje się błąd?
    U mnie na przysłonach 4.5 do 5,6 nie ma problemu ale powyżej - np 7 czy 12 nie potrafią się zamkną i muszę wyłączyć aparat . Po włączeniu znowu obiektyw działa...
    2. Czy jesteście zadowoleni z ostrości jaką można uzyskać z tego obiektywu?
    Czy można gdzieś pooglądać takowe zdjęcia w miarę dobrej rozdzielczości?

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie problem z obiektywem Canon 100-300 usm

witam,

od pewnego czasu mam problem z obiektywem Canon 100-300usm...
    - usterka z biegiem czasu nasila się więc muszę coś z tym zrobić - tzn. występuje ona coraz częściej w miarę użytkowania

proszę o radę i info czy ktoś borykał się z podobnym kłopotem...

sprzęt: canon 100-300 usm + canon 350d

problem:
    1. podczas pstrykania tym obiektywem aparat zawiesza się a na małym ekranie zwraca błąd 'err99'...
    2. zauważyłem też że problem dotyczy nastawy przysłony w obiektywie
    tzn. kiedy wciskam przycisk głębi ostrości w aparacie to obraz w wizjerze przyciemnia się niejednakowo - za każdym załączeniem przysłony inaczej, lub zawiesza się w jakiejś pozycji - i ciemno jest cały czas, lub nie zamyka wcale... - oczywiście w tym czasie nie reguluję wartością przysłony ani nie używam trybu Tv
    3. po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu wszystko ok - przez kilka fotek (losowa ilość - czasem 3 czasem 7, 8), później ten sam błąd i problem

co zrobiłem:
    1. sprawdziłem styki obiektywu i aparatu - ok!
    2. sprawdziłem puszkę z innymi szkłami - mam szkła EF i EFs - wszystkie inne szkła i przysłony w nich pracują normalnie i nie ma tego problemu
    - problem występuje tylko z obiektywem 100-300 więc zakładam usterkę obiektywu
    3. dzwoniłem na Żytną
    po wysłuchaniu mnie (opisałem wszystkie przytoczone wyżej fakty) miły Pan stwierdził, że muszę przysłać obiektyw
    ALE wraz z aparatem - bo prawdopodobnie się rozkalibrował i trzeba to razem ustawić...
    - coś mi tu dziwne to jest, bo z innymi szkłami aparat współpracuje bez żadnego problemu (używam cały czas) więc po co w nim grzebać ??
    - trochę nie mam ochoty wysyłać puszki - raczej się z nią nie rozstaję...

Proszę więc o rady i sugestie
    Może ktoś już to przerabiał

dodam że obiektyw z drugiej ręki - nie mam więc gwarancji
    - użytkowałem przez ponad rok bez problemów
    - naprawde ładne czasem foty dało się nim zrobić (tylko te abberacjie
    - to najdłuższy słoik jaki mam więc... zależy mi aby coś zrobić...
    a nowe trzymają się w cenie, więc...

Z góry serdecznie dziękuję!
    ag
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów