Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Przechylanie aparatu

Mieszany widok

Domyślnie Przechylanie aparatu

Mam pytanko!
    Czy jest jakaś zasada, w którą stronę pochylać aparat przy robieniu zdjęć "na ukos"? Czy zależy to od fotografującego?
    Canon 20d + Sigma 70-200 f/2.8 + Tamron 17-50 f/2.8 + Canon 50 f/1,8 + ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a czy wiesz po co przechylać aparat?

Bo myślę - bez urazy - że jeszcze nie. Jak będziesz wiedział, to pytanie stanie się bezcelowe.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    a czy wiesz po co przechylać aparat?

Bo myślę - bez urazy - że jeszcze nie. Jak będziesz wiedział, to pytanie stanie się bezcelowe.
    A ja się podłącze pod pytanie, bo sam jestem ciekaw tego tematu. Publikując pochyłe kadry (choćby na tym forum), autorzy często słyszą zarzut nieuzasadnionego użycia tej techniki. Nie powiem, są przypadki ewidentnego lecenia kadru w stronę przechyłu, ale często negatywne komentarze dotyczą zdjęć, które mnie osobiście przypadają do gustu. Jakoś nie spotkałem się jeszcze, by ktoś rozwinął, na czym polega (nie)uzasadnione użycie skosu.

Ze swojej strony, widzę takie uzasadnienia:
    - dodanie dynamiki (utworzenie linii diagonalnych),
    - umieszczenie jakiegoś elementu w mocnym punkcie,
    - ujęcie elementu, który nijak inaczej nie mieści się w kadrze,
    - zastosowanie nietypowego spojrzenia na temat, które wyodrębnia jego osobliwą cechę.

Tyle, że zwłaszcza argumenty nr 1 i 4 da się podpiąć praktycznie pod wszystko, więc sam już nie wiem, czy o to chodzi.

Bodaj MMM, w którymś wątku poruszył kwestię balansu w pochyłych kadrach (ale też brakowało rozwinięcia). Doczytałem gdzieś w sieci, że kadr ukośny jest dozwolony/zalecany, gdy w wyniku pochyłu powstaje linia pionowa, która zapobiega wylewaniu się kadru. Nie mam niestety linka, ale jako przykład był tam zamieszczony skośny kadr ślubny, w których głowa i wysunięta stopa panny młodej były umieszczone blisko mocnych punktów i tworzyły wirtualną linię pionową. To do mnie trafiło. Fajnie by było, jakby doświadczone osoby rozwinęły temat podając podobne przykłady. Może jakieś dobre/złe fotografie z uzasadnieniem?
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Bodaj MMM, w którymś wątku poruszył kwestię balansu w pochyłych kadrach (ale też brakowało rozwinięcia). Doczytałem gdzieś w sieci, że kadr ukośny jest dozwolony/zalecany, gdy w wyniku pochyłu powstaje linia pionowa, która zapobiega wylewaniu się kadru.
    Samo przechylanie to dosyć prosty zabieg na uzyskanie kompozycji na przekątnej jeśli nie ma się innego i ciekawszego pomysłu na zdjęcie. Linie pionowe i poziome, które najłatwiej spotkać stają się skośne i zdjęcie nabiera wtedy dynamiki. Można też dzięki temu w nietypowy sposób ukazać jakiś temat albo wyodrębnić z tła pochyły obiekt, prostując go do pionu / poziomu.

Podany przez Ciebie przykład z linią pionową jest dobry, najlepiej jeśli ta pionowa linia powstaje przy krawędzi w kierunku której kadr się przechyla. Ale to nie jedyny sposób na równowagę, często wystarczy też że część zdjęcia przy krawędzi od której przechył się zaczyna jest bardziej przyciągająca uwagę np. jasnością, kolorem, lub jakimś obiektem. Można również wykorzystać 'zasadę kierunku' i robić przechył w przeciwną stronę niż kierunek oglądania zdjęcia czyli w lewo, co w pewnym stopniu 'wyhamowuje' przechył.

Także w pochylaniu nie ma nic złego jeśli ma to uzasadnienie oraz nie powoduje nierównowagi w kadrze. Gorzej jak się to robi bez sensu, tylko po to żeby udziwnić zdjęcie a przy okazji wprowadza się nierównowagę.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W którą stronę? Nie ma sensu przechylanie dla samego przechylania
    Wszystko zależy od pomysłu na kompozycję danego ujęcia, tego co i jak chcesz pokazać, a oko i wizjer podpowie Ci czy jest warto. Popróbuj wygooglać wiadomości na temat zasad kompozycji w fotografii, to są podstawy nie pozbawione sensu.
    Tak jak mówi Kubaman, musisz wiedzieć po co go przechylać.
    C-F-K - forever

Domyślnie

ja robię zdjęcia na koncertach. co do przechylania aparatu i robienie krzywych kadrów to przechylam wtedy kiedy potrzebuję się pozbyć niepożądanych elementów takich jak np światła czy inne obiekty(takie jak inni forografujacy wlazacy w kadr lub muzycy czy osprzet) z kadru lub uchwycić coś czego normalnie bym nie złapał w kadrze. Jeśli zaś chodzi o fotografię architektury to mam gdzieś trochę makulatury, w której jest opisane jakie zmiany (perspektywy) daje przekręcenie aparatu w górę lub w bok względem fotografowanego obiektu

Domyślnie

złe to przykład jest prosty fotografio krajobrazu gdzie horyzont jest krzywy...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale przecież wiesz, że nie chodziło o coś tak oczywistego :-)
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O taki wykład chodziło Dzięki MMM, że chciało Ci się to naskrobać!
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

równiez dzięki! w końcu dowiedziałam się o co chodzi z tym całym przechylaniem kadru w sensowny sposób

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów