Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 70-210 czy Sigma 70-300?

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie Canon 70-210 czy Sigma 70-300?

Witam wszystkich

Jako, że już zdradziłem temat główny wątku, dodam, iż użyłem wyszukiwarki i poczytałem o jednym szkiełku, jak i o drugim, lecz nadal nie mogę się zdecydować :P
    Sigma mnie przekonuje niższą ceną, trybem makro oraz faktem, że mogę dostać nówkę z gwarancją. Najgorzej chyba będzie z celnością AF, test na optycznych nie napawa optymizmem, szybkość to dla mnie sprawa drugorzędna. Canon.. tutaj jasność, ring USM [chyba, że się mylę], celność autofokusa. No ale tylko używane - ostatnio przejechałem się przy zakupie 28-105.. :P
    Chodzi mi też po głowie EF-S 55-250, głównie ze względu na stabilizację..
    Co o tym myślicie?

Wiem też, że Sigma powyżej 200-220mm daje mydło, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak jest z jakością obrazu w 70-210 na 210mm.

Z góry dziękuję za pomoc, sugestie, pomysły etc
    Oraz wszystkich pozdrawiam

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Produkcja canona 70-210 zostala zatrzymana, bo wyszla na rynek L-ka 70-200 i robilo to szklo konkurencje nowszemu modelowi co swiadczy na korzysc tego obiektywu Jak znajdziesz w dobrym stanie jakas uzywke, to wez pod uwage ten obiektyw
    Na świat spoglądam przez armatę...

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Jak Cie stać to nie bierz sigmy Ja mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia zrobione nią są mydlane ;-/ Może mam FF lub BF chociaz chyba wczesniej to drugie Ale nie wiem czy warto wysylac body ze szklem na kalibracje. Trochę się boje, że cos sie stanie z przesyłką po drodze :-/
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

70-210 szczerze polecam, miałem - spoko daje radę. Ma też swoje wady, ale jeśli trafisz zadbany egzemplarz, to za te pieniądze rewelacja.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

krawiec
    Guest

Domyślnie

17-210 to dobre szkło. Uzywałem go kilka lat (wczoraj zostało sprzedane z racji zakupu Lki) ale nie jest idealne - ma widoczne aberacje chromatyczne i tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)

Krawiec

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krawiec Zobacz posta
    (...)
    tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)

Krawiec
    a dokładniej w jaki sposób?

krawiec
    Guest

Domyślnie

Ja w swoim wkleiłem dwa kawałeczki materiału samoprzylepnego na wewnętrzną strone pierścienia od zooma.
    Widać kawałek i umiejscowienie na fotce:

Krawiec

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Ja zmieniłem Sigmę na 70-210 ponad 1,5 roku temu i jestem zadowolony. Największa wada 70-210 (wg mnie) to aberracja chromatyczna. Reszta to sprawy drugorzędne - jak dla mnie.
    No i FTM to fajna sprawa Jak narazie wstrzymuję sie z zakupem 70-300 IS przez ten nieszczęsny FTM (którego 70-300 IS nie ma).

Domyślnie

Gorzej jak będziesz potrzebował pilnie 300mm do zrobienia zdjęcia - nawet jeżeli jest słaba jakość to wtedy masz taką możliwość
    Makro też się czasami przydaje
    Ale z tym obiektywem zapomnij o strzelaniu szybkich fotek - no chyba że wcześniej ustawisz ostrość manualnie

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

Widzę, że jednak większość z Was radzi mi 70-210.. Chyba zacznę nawiedzać regularnie alledrogo

Comatus - jeśli mógłbym mieć prośbę o jakieś cropy z 210mm ze środka i brzegu kadru na f/4.5 i f/5.6 + coś pokazujące tą aberrację to byłbym wdzięczny [piwo np ].

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów