Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Szlag mnie trafia - 30d

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Exclamation Szlag mnie trafia - 30d

Zakładam taki temat, albowiem już drugi raz w przeciągu dwóch miesięcy (najprawdopodobniej, 99% pewności) padła mi migawka w 30d. Moja granica tolerancji dla tego aparatu powoli zaczyna się kończyć, zwłaszcza że jutro mam ślub do zrobienia, zwłaszcza że od ostatniej wymiany migawki zrobiłem może z 500 zdj, zwłaszcza że firma UMT u której kupiłem aparat nie chce mi wymienić aparatu na fabrycznie nowy (zaoferowali body o przebiegu 6700 klepnięć, za cenę nowego, czyli 2999zł) a także nie chcą mi zwrócić pieniędzy, tzn. chcą ale 2 tyś zł, a nie 2999zł, bo podobno nowe body tyle kosztuje teraz - może i kosztuje ale jakim prawem mam dostać mniej ?

Po 15 minutach rozmowy z warszawskim UMT stanęło na tym, że w ciągu dwóch godzin ma być nowa puszka u mnie w Częstochowie - zobaczymy co z tego będzie, na wymianę nowego-używanego aparatu się nie zgadzam, zwłaszcza po tekście, że mogą mi oddać mniej kasy niż dałem ale za nowy-używany aparat muszę dać 3 tyś zł, czyli sklep nie pozostanie stratny. W Fotojokerze jest 40d za 2890 zł, więc takie trzy tysiące by mi się przydały, ale trudno. Czekam dalej.

Czy ktoś się orientuje, czy działanie typu "możemy oddać nie 3 tyś zł, tylko 2 tyś bo tyle kosztuje nowy aparat" jest zgodne z prawem ?

Ehhh, coraz częściej myślę, czy nie zmienić systemu....

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

tak, oddają Ci taką kasę żebyś mógł sobie za nią kupić taki sam aparat i jest to jak najbardziej zgodne z prawem.

Jak ubezpieczysz samochod i Ci cos sie z nim stanie np po 2 latach to Ci oddają jego wartość jako dwuletniego samochodu a nie tyle ile za niego dałeś bo po prostu pomyśl co by ludzie wtedy robili.

Uważam ze 2000 to dobra cena... dolozysz 200zeta i masz prawie nowe 40D, albo nowe 30D.

A tak na marginesie.... przemawia przez Ciebie chciwość chciałbyś oddać psujące się 30D i zeby Ci oddali tyle kasy ile kosztuje nowy 40D.... czy nie uważasz ze to z Twojej strony jest nieuczciwe... To tak jakbym kupił C klasę poużywał pół roku, zaczęła by mi się psuć i zarządałbym zwrotu kasy żeby mi starczyło na nową E klasę bo akurat jest promocja i E klasa kosztuje tyle ile pół roku temu zapłaciłem za C klasę...

No comment
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu

Domyślnie

2000 za używane psujące się 30D to bardzo dobra cena. Bierz jak dają, ciesz się i kupuj 40D. Albo zrób kotleta na wypożyczonym od kogoś i po kotlecie za 3500 wyrwiesz troszku dobitą, ale piąteczkę : ) A kolega z postu wyżej ma dużo racji niestety.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zgierz/Łódź

Domyślnie

Ja natomiast uważam, że kolega z 2 postu nie ma racji
    Bo jeśli aparat/samochód jest na gwarancji to nie sklep oddaje kasę tylko producent. Zwłaszcza jak to jest już kolejna naprawa tej samej części. Sklep w tym wypadku jest tylko pośrednikiem tzn. przyjmują towar od klienta i dalej sami załatwiają sprawę z dystrybutorem lub producentem.

Myślę, że najlepiej będzie jak zadzwonisz do rzecznika praw konsumenta. Powinien podać Ci podstawy prawne i napiszesz im ładnego e- mail z paragrafami to zaczną myśleć

Powodzenia.

Uzależniony

Domyślnie

Chyba nie zrozumialem lub zle czytam. Masz aparat na gwarancji?
    Wymieniales migawke - chyba na to tez jest jakas gwarancja (jesli caly nie jest na gwarancji).
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Poland

Domyślnie

czyli uważasz ze nie mam racji mówiąc że to jest nieuczciwe podaję przykład:

1 stycznia - zakup canon 30D za 3000zł
    1 czerwca - pierwsza naprawa migawki
    1 lipca - druga naprawa migawki
    29 lipca - sklep oddaje mi 3000zł za wadliwy aparat
    30 lipca - kupuję 40D za 3000zł............

czyli pol roku pobawilem sie wadliwym 30D a po tym czasie kupilem sobie 40D bo mi sklep oddal tyle ile zaplacilem....

uwazam ze gdyby tak mialo byc to luydzie by specjalnie psuli rozne rzeczy zeby po pol roku przesiasc sie na wyszy model
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasiu Zobacz posta
    Sklep w tym wypadku jest tylko pośrednikiem tzn. przyjmują towar od klienta i dalej sami załatwiają sprawę z dystrybutorem lub producentem.
    Z tego co pamiętam, to UMT (jeśli to UMnieNajtaniej) daje "swoją własną" gwarancję, więc producentowi nic do tego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    W Fotojokerze jest 40d za 2890 zł, więc takie trzy tysiące by mi się przydały, ale trudno. Czekam dalej.
    A ja mam inne pytanie - czemu Ty tak drogo kupujesz ten sprzęt? :-)
    I gdzie niby nowe 30D kosztuje 3000zł ?
    Ostatnio edytowane przez sal ; 25-07-2008 o 14:57 Powód: Automerged Doublepost
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    I gdzie niby nowe 30D kosztuje 3000zł ?

W styczniu tego roku nowe 30D kosztowało 3tysie, nie teraz.

Ah, prawnik stwierdził, że sklep powinien oddać pełną sumę, lub jeśli chce dać inny aparat za 1999zł to powinien oddać różnicę, czyli tysiąc.

Miasto
    Poland

Domyślnie

no to widzisz 3 tysie kosztowalo wtedy dzisiaj nowe 30D dostaniesz za jak ktos sprowadzil 2000zl, na allegro tez podobne ceny za aparat z przebiegiem kilkudziesieciu zdjec, czyli jak CI sklep chce dac 2000zl to sie ciesz bo odzyskasz taki sam aparat i to nowy, a Ty bys od razu chcial zeby 30D wymienic na 40D. funny

a co do prawnika to chetnie wezme do niego telefon, przyda mi sie takie ciekawe podejscie do sprawy jak bede mial problemy ze sklepami
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    czyli uważasz ze nie mam racji mówiąc że to jest nieuczciwe podaję przykład:

1 stycznia - zakup canon 30D za 3000zł
    1 czerwca - pierwsza naprawa migawki
    1 lipca - druga naprawa migawki
    29 lipca - sklep oddaje mi 3000zł za wadliwy aparat
    30 lipca - kupuję 40D za 3000zł............

czyli pol roku pobawilem sie wadliwym 30D a po tym czasie kupilem sobie 40D bo mi sklep oddal tyle ile zaplacilem....

uwazam ze gdyby tak mialo byc to luydzie by specjalnie psuli rozne rzeczy zeby po pol roku przesiasc sie na wyszy model
    Na moje rozumienie to wlasnie tak jest iz jesli nabylem towar wadliwy ktory podczas gwarancji psuje sie - w szczegolnosci ta sama czesc - to moge zadac jego wymiany na inny taki sam badz zwrotu kasy. Nie powiem Ci ile razy musi to cos sie zepsuc ale tak jest.
    Moj znajomy kupil nowe auto z salonu i w 2-gim roku zaczal fixowac silnik - bylo 3 naprawy, zas 4-tej juz nie bylo bo zamontowali mu zupelnie nowy silnik - starego nie naprawiali 4-ty raz (mimo ze tym starym mial juz przejechane sporo km).
    I tutj jest chyba tak samo - jesli migawka psuje sie ciagle i nie jest naprawiona za3,4 tym razem to mozna zadac wymiany na nowy sprzet (nie uzywany!!!) lub zwrotu kasy jaka zaplacilem jak go kupowalem a nie jaka obowiazuje obecnie. Chyba ze ktos ma inna wiedze na ten temat to chetnie sie dowiem.

A z tym specjalnym psuciem to chyba tak latwo nie jest - zreszta to byloby oszustwo ktore jak by wyszlo to nic nie dostaniesz a mozesz miec jeszcze sprawe o naciaganie - tak na logike.
    I to nie jest zadne oszustwo jesli zadam wymiany uszkodzonego sprzetu lub zwrotu kasy jaka zaplacilem a nie jaka teraz obowiazuje.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów