Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: 30D: Porysowana matryca i majsterkowicz.

nepcior
    Guest

Domyślnie 30D: Porysowana matryca i majsterkowicz.

Witam.

Zastanawiam się, jak to się stało. Rutyna mnie zgubiła? Pech? Tyle razy czyściłem matrycę i wszystko git, a tutaj masz babo placek. Mam za swoje. Porysowałem matrycę
    Właściwie to nie matrycę, tylko jedno małe głupie szkiełko przed nią, ale i tak wymienić trzeba całą matrycę. W 30D to koszt 1,5kpln co czyni naprawę raczej nieopłacalną. A jakby tak zaryzykować wymianę samego szkiełka? Tylko skąd je zdobyć? Myślę, że w tej sytuacji gra warta ryzyka. Ma ktoś może jakiś pomysł? Z czego można by dorobić takie szkiełko? Może u dobrego szklarza kazać wyciąć z filtra UV? Jest opcja wymiany na pogwarancyjną matrycę z pyłkami między filtrem a matrycą po kosztach za ok 350PLN. Może lepiej tak? Tylko tutaj nie ma pewności ile tych pyłków i gdzie.
    Jakby ktoś mógł doradzić, chętnie poczytam

Nepcior

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jesteś pewien, że ją porysowałeś, a nie po prostu po czyszczeniu zostały smugi?
    Czym ty to robiłeś? Papierem ściernym?

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Ja też myślę, tak jak Merde, że Twoja matryca jest po prostu niedoczyszczona.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

nepcior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jesteś pewien, że ją porysowałeś, a nie po prostu po czyszczeniu zostały smugi?
    Niestety jestem pewien, że to są rysy. Wiem, jak wyglądają smugi. Smugi nie wychodzą tak na fotach. Robiłem to jak zawsze. Miękki wacik lekko nasączony izopropanolem. Podejrzewam, że albo popełniłem błąd w sztuce, bo nie przedmuchałem dostatecznie dobrze z grubszych pyłków albo coś małego a twardego się dostało na wacik/do izopropanolu i zrobiło swoje. Jak odparował izopropanol, gorzko zapłakałem...

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Czym ty to robiłeś? Papierem ściernym?
    Też się zastanawiam jak to możliwe, bo przecież ani siły nie używałem, ani szkło nie jest łatwe do zarysowania. No ale stało się. Zawsze sam czyściłem matrycę, bo wydawało mi się, że to przecież niemożliwe, żeby uszkodzić powierzchnię. Teraz wiem, jak to delikatna rzecz. Mądry Polak...

Pozdro
    Nepcior

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nepcior Zobacz posta
    Niestety jestem pewien, że to są rysy. Wiem, jak wyglądają smugi. Smugi nie wychodzą tak na fotach.
    Mógłbyś wstawić jedną z tych fotek ?
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na zdjęciu nie będziesz w stanie rozpoznać. To szkiełko naprawdę trudno porysować.

Jeśli będziesz potrzebował desperackiego ruchu, to polecam (na razie nie znalazłem) poszukać bardzo starych wątków o przeróbce 10D lub 20D lub 300D (nie pamiętam) na aparat do astrofotografii. Był link do ilustrowanego zdjęciami przykładu jak rozebrać aparat, wyjąć tę szybkę, która pełni jednocześnie funkcję filtra AA (IR) i jak ją zastąpić normalną płytką. Na pewno w niektórych sytuacjach utrudnia to życie, ale mógłbyś używać aparatu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

krawiec
    Guest

Domyślnie

Jesli płytke da sie wymienić to moze warto spróbować zdobyć padniętą elektrycznie matryce?

Krawiec

nepcior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Był link do ilustrowanego zdjęciami przykładu jak rozebrać aparat, wyjąć tę szybkę, która pełni jednocześnie funkcję filtra AA (IR) i jak ją zastąpić normalną płytką. Na pewno w niektórych sytuacjach utrudnia to życie, ale mógłbyś używać aparatu.
    Heh. Najlepiej to by było znaleźć takiego, co sobie wymienił i by mi tą "niepotrzebną" szybkę sprzedał Wymiar chyba mają taki sam z 10,20 i 30D.
    Poszukam i zastanowię się, bo nie ukrywam, że wolałbym mieć filtr zbliżony do oryginału.

Cytat Zamieszczone przez krawiec Zobacz posta
    Jesli płytke da sie wymienić to moze warto spróbować zdobyć padniętą elektrycznie matryce?
    Baaa. Tylko skąd ją wziąć. Przeglądałem już allegro, ebaya polskiego, niemieckiego...

Cytat Zamieszczone przez Skorpion
    Mógłbyś wstawić jedną z tych fotek ?
    Sądzisz, że to może w czymś pomóc? Prosze bardzo. Dla oszczędzenia transferu zwiększyłem kompresję, ale masz pełną klatkę. f/10. Przy f/5 też widać, choć o wiele mniej.
    http://dag-pol.republika.pl/IMG_0923.jpg
    Ostatnio edytowane przez nepcior ; 24-07-2008 o 21:52 Powód: Merging posts

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Może na jakimś astro-forum zapytaj. Ludzie specjalnie zdejmują ten filtr żeby móc zdjęcia w podczerwieni pstrykać. Jakby komuś taka szybka została, mógłbyś zacząć prace z palnikiem i obcęgami...

EDIT: A może to nie ta szybka? ??:
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 24-07-2008 o 21:47
    .

Domyślnie

na allegro znajdziesz jakieś body uszkodzone - nieraz można trafić, albo poszukaj filtra o zadanej grubości a płytka jest "usuwalna" na 100% - jak zwykle nieśmiertelnie: TUTAJ.

Co do samej operacji: np. na przykładzie 350D
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów