Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: 30D: Porysowana matryca i majsterkowicz.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To szkiełko naprawdę trudno porysować.
    Spotkałem kilkukrotnie opinie, że to jednak nie jest szkło...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak dla mnie to na zdjęciu nie wyglądają jak rysy, zbyt regularne i proste i brak poszarpanych brzegów, dziwnie wyglada tez skrzyzowanie sie "rys". Wyglada jakby bylo czyms pomazane.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Pewien jesteś na 100% że to są rysy ? Może jakimś cudem dostał Ci się syf który po prostu się rozpuścił i rozmazałeś to po filtrze ? Skoro jednak zakładasz, że to są rysy to nic nie stracisz jak zabierzesz się za czyszczenie raz jeszcze. Jak nie pomoże to i zaszkodzić nie powinno.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

nepcior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11
    Może na jakimś astro-forum zapytaj. Ludzie specjalnie zdejmują ten filtr żeby móc zdjęcia w podczerwieni pstrykać. Jakby komuś taka szybka została, mógłbyś zacząć prace z palnikiem i obcęgami...
    EDIT: A może to nie ta szybka? ??:
    To ta szybka.

Cytat Zamieszczone przez poss
    na allegro znajdziesz jakieś body uszkodzone - nieraz można trafić, albo poszukaj filtra o zadanej grubości a płytka jest "usuwalna" na 100%
    Patrzyłem na all i na ebayu. Nic. Pewnie długo by czekać. Rozwiązanie dla mnie to chyba: wymiana na matrycę z pyłkami, sprzedaż body na allu z dokładnym opisem, sprzedaż wymienionej matrycy z porysowaną szybką dla jakiegoś astro, kupno 40D
    Dzięki za link do howto.

Cytat Zamieszczone przez HenrykG
    Spotkałem kilkukrotnie opinie, że to jednak nie jest szkło...
    A co? Możesz przybliżyć?

Cytat Zamieszczone przez sebcio80
    jak dla mnie to na zdjęciu nie wyglądają jak rysy, zbyt regularne i proste i brak poszarpanych brzegów, dziwnie wyglada tez skrzyzowanie sie "rys". Wyglada jakby bylo czyms pomazane.
    Bo to nie jest zdjęcie matrycy, tylko zdjęcie uszkodzoną matrycą przy ledwie f/10. Jak masz pyłek na matrycy, to też nie widać ostrych krawędzi i pyłka tylko plamkę.

Cytat Zamieszczone przez Skorpion
    Pewien jesteś na 100% że to są rysy ? Może jakimś cudem dostał Ci się syf który po prostu się rozpuścił i rozmazałeś to po filtrze ?
    Co Ty taki niedowiarek jesteś? ;-) To są rysy. Niestety. Na 100%. Na co by nie wyglądały.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A co? Możesz przybliżyć?
    Ponoć to akryl, lub coś podobnego...

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nepcior Zobacz posta
    Co Ty taki niedowiarek jesteś? ;-) To są rysy. Niestety. Na 100%. Na co by nie wyglądały.
    Po prostu ciekawy jestem na ile prawdziwa jest obiegowa opinia o tym, że bardzo ciężko zarysować filtr na matrycy.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Moze lepiej zostaw wymianę i rob dalej z porysowaną i ewentualnie w PS usuwaj rysy; ewentualnie jakbys mial wymieniac matryce sprobowalbym wczesniej zdjac filtr i na dziewiczej matrycy pofocic

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ktoś gdzieś w którymś wątku o czyszczeniu matrycy wspominał, że szklane filtry skończyły się na etapie 350D / 20D. Nie chciałem wierzyć ale może tak jest faktycznie?...

Ja na Twoim miejscu popytałbym w firmach, które oferuję przeróbkę aparatu na fotografię w podczerwieni albo na forach o astrofotografii. Może ktoś taki filtr odstąpi/odsprzeda?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie ?

Po obejrzeniu zdjęcia nasuwają mi sie takie wątpliwości : przecięcie rys wyglada tak jakby te smugi były nałozone na siebie, jest wyraźnie ciemniejsze. Rysa to rysa nie może sie nakładać, a smuga to co innego. Skoro czyściłeś patyczkami, to być może jest to smuga z rozpuszczonego plastikowego patyczka, być może wcześniej używałeś innych i nie występował ten problem. Docisnąłeś przy brzegu i wycisnąłeś tą maź z wacika. Miałem kiedys podobny problem wygladało to jak zarysowanie, po dokładnym namoczeniu i umyciu okazało się smugą zostawiona przez przez rozpuszczony plastik, który sie podobno nie rozpuszcza od alkoholu ! Przypomnij sobie, może zmieniłeś ostatnio patyczki do czyszczenia? Całość trzeba potem umyć kilka razy, bo matryca wyglada na czystą, a jest wysmarowana tym świństwem i robi nieostre zdjęcia.
    ArtMag

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów