Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Netbook?

Uzależniony

Domyślnie

Mam wlasnie w domu do zabawy msi wind.
    Ogolne wrazenie: super.

Wersja u100, windows, bluetooth, 1gB ram, cena ok 1500 brutto.

Dlaczego msi a nie eee?
    - bluetooth, dla mnie bardzo wazne, mozna wykorzystac telefon w kieszeni do polaczenia z internetem w terenie
    - wyswietlacz 10" (nie jak 7" w niektorych eee), podswietlenie LED, widac roznice

Klawiatura bardzo uzyteczne, dobre wyposazenie, mozliwosc rozbudowania do 2GB i xp w standardzie.
    LCD z LED jest bardzo dobry, jedynie mozna przyczepic sie do.. rozmiaru i rozdzielczosci. Na upartego mogli jeszcze 1" wiecej bo ramka spora i wiecej niz 1024x600 dac

Ale polecam, najlepszy moim zdaniem tani maly PC.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ale polecam, najlepszy moim zdaniem tani maly PC.
    No właśnie problem w tym że nie tani - ile dałeś ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie sądzę żeby ktokolwiek tutaj myślał o kupnie małego laptopa z myślą o obróbce...
    no właśnie wszystko zależy od przeznaczenia, ale powiem szczerze na tak małym ekranie to poza używaniem go jako databanka i ewentualnie większego wyświetlacza do podglądu zdjęć nie bardzo widzę jakiegoś innego zastosowania dla takiego maleństwa, no chyba, że ktoś np. dużo podróżuje i liczy się każdy gram bagażu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No właśnie problem w tym że nie tani - ile dałeś ?
    http://www.komputronik.pl/Notebooki/...,id,57883,s,1/

eee pc:
    http://www.komputronik.pl/Notebooki/...,id,58393,s,1/

a znacznie gorszy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ano właśnie - za mniej można mieć prawdziwego notebooka z 2 razy większym dyskiem, normalnym procesorem itd... Dostajemy co prawda mniejsze rozmiary i dłuższy czas działania, ale cały czas mnie to nie przekonuje do kupna i jestem przekonany że na razie ceny to wynik krótkiego przybywania na rynku...

Cytat Zamieszczone przez dzik;503952
    eee pc:
    [url
    http://www.komputronik.pl/Notebooki/Netbooki__nowa_kategoria_mini_notebookow/Asus/Asus_Eee_PC_701_bialy__zewn_dysk_160GB/pelny,id,58393,s,1/[/url]
    a znacznie gorszy
    Prawda, ale to nijak nie jest to argument za kupnem Winda....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Porownywanie tych zabawek do pelnowymiarowych maszyn nie ma sensu. Wiadomo ze wiekszy kosztuje podobnie i daje duzo wiekszy komfort pracy. Ale to jest maszyna ktorej ja np szukalem. Cos malego co moga zabrac w plecak, jednoczesnie 2GB ramu co daje normalne dzialanie xp'ka, dyski 2,5" co w takich maszynach nie jest oczywiste. Bardzo dobry LCD.
    Sam myslalem o zakupie uzywanej libretto, lub malego vaio. Ale uzywki byly drozsze od tej zabawki, jednoczesnie wydajnosciowo gorsze.

Cena jest w pewnym stopniu i tak rewolucja, do tej pory takie zabawki kosztowaly znacznie wiecej od pelnowymiarowych.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Całkiem niedawno próbowałem rozwiązać to zagadnienie. Wybrałem rozwiązanie trochę inne, dla mnie, przy ściśle określonych parametrach - najlepsze. Oczywiście, to co dobre dla mnie, dla Ciebie może być rozwiązaniem najgorszym......., jednakowoż podzielę się moim przemyśleniami.

Przeznaczenie:
    - maszyna ma służyć tylko do oglądu zdjęć w terenie (LCD 3 kontra LCD 12) oraz do zdjęć z Live View

Założenia wejściowe, podstawowe:
    - laptop
    - waga do 1.5 kg
    - 2 GB RAM
    - dysk 7200RPM najniżej 5400RPM
    - matowy LCD
    - windows XP
    - cena do 2000 PLN

Założenia wejściowe, dodatkowe:
    - dysk o pojemności 150 GB
    - akumulator na około 3 h pracy
    - mocna, terenowa konstrukcja

Szukałem, szukałem, marudziłem, pytałem Googla, znajomych ..........

Wreszcie trafiłem - IBM Thinkpad X32 po renowacji, za 1550 PLN.
    W zestawie dostałem:
    Intel Mobile Pentium M 1.8 GHz
    HDD 60GB,
    2 GB RAM,
    WinXP EN,
    wbudowany czytnik CF,
    2xUSB 2.0,
    RJ-11, RJ-45, obsługa 802.11abg
    magnezową obudowę (nie jakiś plastikowy szajs)

dodatkowo doinwestowałem w:
    - myszkę USB 30 PLN
    - Seagate Momentus ST9160821A (2,5", 160GB, 8MB, ATA/100) 170 PLN
    - nowy, oryginalny akumulator 500 PLN (zakup ten był z niesamowitymi przygodami ale mam baterię made in Lenovo wyprodukowaną w maju 2008 )

Całość kosztowała mnie zatem trochę więcej - ~2300 PLN, ale mam maszynę która spełnia wszystkie moje oczekiwania, a nawet trochę więcej:
    - maszyna jest naprawdę lekka i "twarda" jednocześnie,
    - maszyna jest zadziwiająco wydajna (spodziewałem się dużo mniej) - na dysku równolegle działają WinXP i Ubuntu 8.04. Wydajnie można pracować nawet w środowiskach NetBeans 6.1 oraz VS 2008 (wcześniej miałem Della D420 i pomimo teoretycznie lepszego CPU było dużo gorzej)
    - w trybie idle akumulator wystarcza na około 3.5 - 4 h, testy wydajności 7-zipa wyczerpał akumulator dokładnie po 2 h 43 minutach
    - przestałem używać databanku jeden CF zgrywa się w Laptopie, drugi "siedzi" w aparacie

Oczywiście, mógłbym nie wydawać tej kasy albo kupić jeszcze taniej, tyle że ...... gdybym teraz (6 m-cy później) ponownie dokonać tego zakupu, kupiłbym tak samo.

pozdrawiam

ps.
    specyfikacja:
    http://www-307.ibm.com/pc/support/si...IGR-59161.html

jedno z internetowych porównań:
    http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2438

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów