Cytat Zamieszczone przez c42
- wiekszy zoom (telezoom moglbym dopiero kupic za rok wiec zawsze mialbym juz cos)
Nie zauwazysz roznicy pomiedzy 75 a 105 .

- srednica filtra 58 (mam juz wszystkie filtry i nie trzeba wydawac ok 400pln na polara i uv do tamrona)
1) to ty zmieniasz filtry UV pomiedzy obiektywami? Ja mam na kazdy obiektyw oddzielny.
2) polara kup od razu na 77 mm - wytrzyma ci pare lat a kto wie jakie szkla bedziesz mial za te pare lat, za to bez problemow mozna pracowac polarem z przejsciowka "w dol" srednicy.

- USM
Wg mnie nie zauwazysz roznicy. Minimalnie glosniejszy i minimalnie wolniejszy Tamron jest (Joda style 8) ).

- napis canon na obiektywie co sprawia ze mialbym wieksze szanse na poprawne jego dzialanie z przyszlymi body (nie wiadomo jak canon w przyszlosci bedzie zwalczal konkurencje-troche sie naczytalem o sigmie) a w razie ff/bf serwis canona musialby sie mna zajac
Z Sigmami tak, z Tamronami nigdy nie bylo problemow i koniecznosci rechipowania. Plotka glosi ze Tamron jakos po cichu i nieoficjalnie wykupil licencje na bagnet od Canona - fakt jest tylko taki ze starsze Sigmy trzeba rechipowac a Tamrony jakos dzialaja.

a jak sie sprawy maja jesli chodzi o pseudomacro w obu obiektywach? czy wiekszy zoom nie sprzyja canonowi w tej kwesti? to jest wazne bo lubie strzelac foty kwiatkom, muszkom itd. tylko zeby nie wyszlo na to ze szukam obiektywu do macro! to ma byc przy okazji.
Kup konwerter makro Raynoxa, i podepnij go najlepiej pod jakies tele 8) . Bez dodatkow to zadnego makro z zadnego z tych dwoch szkiel nie wyciagniesz - ot pstryki "malutki robaczek na wielkim lisciu widziany z daleka"