Nie zauwazysz roznicy pomiedzy 75 a 105Zamieszczone przez c42
.
1) to ty zmieniasz filtry UV pomiedzy obiektywami? Ja mam na kazdy obiektyw oddzielny.- srednica filtra 58 (mam juz wszystkie filtry i nie trzeba wydawac ok 400pln na polara i uv do tamrona)
2) polara kup od razu na 77 mm - wytrzyma ci pare lat a kto wie jakie szkla bedziesz mial za te pare lat, za to bez problemow mozna pracowac polarem z przejsciowka "w dol" srednicy.
Wg mnie nie zauwazysz roznicy. Minimalnie glosniejszy i minimalnie wolniejszy Tamron jest (Joda style 8) ).- USM
Z Sigmami tak, z Tamronami nigdy nie bylo problemow i koniecznosci rechipowania. Plotka glosi ze Tamron jakos po cichu i nieoficjalnie wykupil licencje na bagnet od Canona - fakt jest tylko taki ze starsze Sigmy trzeba rechipowac a Tamrony jakos dzialaja.- napis canon na obiektywie co sprawia ze mialbym wieksze szanse na poprawne jego dzialanie z przyszlymi body (nie wiadomo jak canon w przyszlosci bedzie zwalczal konkurencje-troche sie naczytalem o sigmie) a w razie ff/bf serwis canona musialby sie mna zajac
Kup konwerter makro Raynoxa, i podepnij go najlepiej pod jakies tele 8) . Bez dodatkow to zadnego makro z zadnego z tych dwoch szkiel nie wyciagniesz - ot pstryki "malutki robaczek na wielkim lisciu widziany z daleka"a jak sie sprawy maja jesli chodzi o pseudomacro w obu obiektywach? czy wiekszy zoom nie sprzyja canonowi w tej kwesti? to jest wazne bo lubie strzelac foty kwiatkom, muszkom itd. tylko zeby nie wyszlo na to ze szukam obiektywu do macro! to ma byc przy okazji.![]()