Strona 24 z 24 PierwszyPierwszy ... 14222324
Pokaż wyniki od 231 do 235 z 235

Wątek: [marekb] Ślubne, trash the dress

Domyślnie

Ja tam widzę lekko kremowy odcień a nie przepał. IMHO fota jest ok, bez rewelacji ale i bez tragedii.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Szczerze, to nierozumiem takich ludzi, ktorzy najpierw wystawiaja swoje prace a potem walcza z niewygodna/niezrozumiala dla nich krytyka badz uwagami. Jesli komus nie podobaja sie paprochy na fotce, czy przepalenia, to czemu ma o tym nie pisac???? Paranoja. Najlepiej jakbys od poczatku okreslil kogo zyczysz widziec w swoim watku i jakich komentarzy oczekujesz - uprosciloby to wydawanie opinii.

Ale jak wolisz tak, to prosze:
    zdjecie nr 100 jest super. Piekne kolory, idealny kadr (bo przeciez nie centralny ), naturalni pozujacy a do tego naswietlenie perfekcyjne (na pograniczu przepalen ale tylko profesjonalista tak umie balansowac i nie przepalic do bialego) - ogolnie swietna robota

ps
    uciekam stad, bo chyba nie jestem ze swoimi opiniami tu mile widziany i szkoda mi nerwow - pa
    nie prosiłem o ironie tylko o konstruktywna krytykę i nie rodem z portali fotograficznych, od ludzi którzy dopiero co wzieli do ręki aparat i trochę poczytali. Prosiłem o krytyke, ale ty się uczepiłeś jednego zdjęcia a o reszcie napisałeś, ze jest do d..y. Prosiłem by zapomnieć o przepałach i innych tego typu technicznych mankamentach, jeśli się nie potrafię wypowiedzieć na temat innych błędów (bo np przepały mi przeszkadzają)to się nie wypowiadam, a nie szukam dziury...
    A sorry napisałeś że jest nienaturalnie, ok dzięki A gdzie sprawa estetyki, kompozycji itp oo.. np światła, czy samego odbioru tematu- o to mnie idzie a nie o kilka białych pixeli.
    Zapytam więc wprost: czy PM w muszce bez koszuli to miesci się (ujmując to lekko na wesoło) w waszych kategoriach, itp...??

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kurde - Marku... czy Ty tak na powaznie takie dyrdymaly wypisujesz czy sie tylko przekomarzasz? Pytam powaznie, bo nie rozumiem o co Ci chodzi...
    Wydawalo mi sie, ze napisalem w pierwszym poscie wszystko co profesjonalista powinien zrozumiec, ale jesli faktycznie chcesz aby Ci palcem wskazac konkrety na ewidentnie sperdo....nym zdjeciu, to prosze:

KADR
    klaniaja sie podstawy "zlotego podzialu". To zdjecie jest fatalnie skadrowane i patrzac na nie od razu nozyczki sie w kieszeni otwieraja. Ponizej zamieszczam wykadrowanie, ktore stawia to zdjecie w o wiele lepszym swietle a przede wszystkim trzyma sie zasad. To nie jest moja subiektywna ocena, tylko ocena oparta o budowe naszego mozgu etc.

KOLORY
    Powiedz mi prosze - jak mozna dobrac tak kolory, aby suknia Panny Mlodej wyszla szara/przybrudzona w stosunku do PRAWIE przepalonego czyli jak wolisz bardzo jasnego tla
    To przeciez ona powinna byc wg mnie najpiekniejsza i najjasniejsza a tu wychodzi na to, ze przy koszuli Pana Mlodego Pani nie uzyla Viziru. I nawet jak taka byla rzeczywistosc, to Ty jako profesjonalista powinienes to podciagnac i ratowac, bo jasne i cieple tlo tylko to pogarsza. Jest to ewidenty przyklad zdjecia, ktore powinno byc zamienione na B&W.

DETALE
    Na zdjeciu juz opisalem plamki w tle, ktore tylko przeszkadzaja a nie tworza atmosfery jak np. piekny bokeh. Poza tym, niestety w tym zdjeciu jest zbyt mocna aberracja, ktora po pierwsze stawia Twoj sprzet w zlym swietle (choc wiem, iz w tych warunkach nawet dees i eL stalki nie pomoga) a po drugie zle to wyglada i fioletowe galazki tylko przeszkadzaja, dlatego znowu klania mi sie B&W.
    Twarz Panny Mlodej wyszla bardzo ladnie ale juz wlosy i reka zlewaja mi sie za bardzo z backgroundem i tyle. Suknia na prawej piersi brzydko sie marszczy jakby Pani miala ciut przy duzy rozmiar - wystarczylo wysteplowac w PeeSie. Pod lokciem cos wystaje - wyglada jak schowana torebka.
    itp. itd.

Nie cierpie robic takich szczegolowych uwag, bo przeciez w kazdym zdjeciu mozna sie do czegos doczepic i nie o to mi chodzilo. Jednak skoro sam prosiles o konkrety - opisalem.

Dodam tylko, iz moja zona wielokrotnie oglada ze mna zdjecia innych fotografow slubnych i moje. Zawsze mowi to, co mysli i nie owija w bawelne. Moze nie jest wyznacznikiem sztuki fotograficznej, jednak rozroznia juz bardzo trafnie zdjecia ladne, ciekawe i profesjonalne od nieudanych i tragicznych. Jak jej pokazalem Twoje 101, to powiedziala to co ja - bardzo fajny pomysl i wykonanie. Jak potem pokazalem jej 100, uslyszalem tylko: "o Boze..."

To wszystko w tym temacie. Z mojej strony - koniec.

Pozdrawiam i zycze udanych zdjec oraz sukcesow.
    pikczer
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak JA wyciagnalbym i zostawil to zdjecie trzymajac sie uwag oraz tego, na ile pozwolil mi ten maly jotpeg...
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 04-11-2010 o 12:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

eh, no widzisz, bardzo techniczny jesteś:
    -aberracje (gdy są małe nie usuwam),
    -kadr perfekcyjnie w m. punkcie - to nie jest matematyka i nie ma takiego obowiązku. 95% zdjęć kadruje już w aparacie i tak zostawiam. Dla mnie kadr jest ok. i nie zasłaniam się łamaniem zasad -Eh wg złotego podziału mocny punkt wyszedł u mnie ok muszki- kiedyś ktos mi przy pokazaniu widoczku napisał że gdyby dolna linia trójpodziału była 2mm wyżej byłoby ok. Mnie w podstawówce jeden fotograf uczył, ze z tego się nie strzela, ale jeśli uważasz, że ma być w oko młodej.. tylko które, a może oko młodego.

Suknia - pełna zgoda zrypałem.
    -co do poprawek , fakt zdjęcie PS nie widziało, ale tego kawłka koszuli to ja bym nie ruszał -teraz wygląda że marynarka mu się na dole do środka się zagięła, choć w sumie mógł mieć pas wyżej. Biustonosz, biustonoszem nie zauważyłeś jednak wraz z żoną jednego i to będzie poprawione i nie tylko na tym zdjęciu, dlatego też prosiłem o krytykę nie tylko tego czy tych dwóch zdjęć lecz całej reszty na blogu- otóż mimo moich wielokrotnych próśb i poprawiania młodej nie udało mi się do końca przypilnować(faktycznie brakowało czasu i zza gór pojawiały się nowe ciężkie chmury): zobacz na BICEPS młodej...
    acha: osobiście wolę kolor

jest jeszcze kilka błędów nie tylko na tych dwóch fotkach, nie dotyczą one jednak przepaleń czy kolorów.. znajdź, jak ci się chce i jeśli masz czas, ja wracam do roboty
    skoro piszesz tak dosadnie
    KADR
    klaniaja sie podstawy "zlotego podzialu". To zdjecie jest fatalnie skadrowane i patrzac na nie od razu nozyczki sie w kieszeni otwieraja.
    to az sprawdziłem (choć nigdy nie mierzyłem kadru ani przed jego zrobieniem ani po to się pofatygowałem ) i dla jasności u mnie wg złotego podziału MP wychodzi koło muszki u ciebie koło ust młodej ;P
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 04-11-2010 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    bo twoje zdjęcie jest ciemne, za ciemne i jeśli pytasz i sam piszesz, że spotkałeś się z opinia, ze za ciemne.
    Dziękuję za opinię.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 24 z 24 PierwszyPierwszy ... 14222324

Uprawnienia umieszczania postów