Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 235

Wątek: [marekb] Ślubne, trash the dress

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie da się tego wytłumaczyć bez napisania elaboratu. Nie mniej są programy tematyczne w kompaktach, które „tak to widzą” Ja akurat jestem w tej sytuacji, że wiem co by było w tle gdyby nie ten „przepał” I wydaje mi się, że stan jaki widzimy jest z korzyścią dla zdjęcia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    [...]Nie mam teraz czasu na wykończenie, obróbkę reszty i materiał musi poczekać na swoją kolejkę.
    To po co pokazywac material niedokonczony? W koncu sie publicznie ukazal, czyli wcale w kolejce nie czekal..

Mnie pierwsze zdjecie (100) rowniez zupelnie nie pasuje, wychodzi na to ze jestes z nim zwiazany chyba "emocjonalnie" czego ja niestety nie czuje.

Jak przejrzalem wszystkie zdjecia to zrobilo mi sie troche lepiej bo widze ze nie tylko ja mam problem z seleksja, 1/3 zdjec bym wywalil. Ale oczywiscie najlatwiej tak jest pisac o "cudzesach"

Na blogu jest o wiele wiecej fajniejszych zdjec ktore moglyby zdecydowanie lepiej zareklamowac ten material.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

co do tych rzekomych przepałów to moze warto zmienić monitor, lub go skalibrować?? nie ma przepałów na tym zdjęciu oprócz minimalnych pojedynczych - wystarczy sobie zdjęcie pobrać i sprawdzić. Po co pokazywać materiał nieukończony, może kaprys, może chciałbym wiedzieć co inni mają do powiedzenia na temat zanim do niego przysiądę porządnie, może potrzebuję krytyki na szybko, krytyki nie na temat brudnej matrycy czy ostrych cieni czy też przepalonych pikseli?? Nie wiem wrzuciłem zapowiedź i już. Skoro tylko 1/3 sesji z 1/2 całości sesji (bo druga część w innym klimacie ) to już nie jest źle.
    Zastanawiam się też nad problemem czasu poświeconego na sesję. Niektórzy znajomi mówią, że 5-8 godzin- pomyślałem o zgrozo, u mnie to trwa 1,5-3h. Zastanawiam się czy nie wprowadzić opcji całodniowego pleneru i robić na spokojnie, bez ekspressu -no ale to już mały off.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dla mnie pierwsze zdjęcie jest bardzo dobre. Pomijam tło, przepały, sentymenty i inne takie bardziej lub mniej widoczne elementy bo nie jest to ważne. Zdjęcie idealnie się mieści w kategorii plener ślubny i jest zrobione zgodnie z zasadami tego gatunku. Amator z kompaktem pomijając technikę o takim kadrze może najwyżej pomarzyć.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

[...] Zastanawiam się też nad problemem czasu poświeconego na sesję. Niektórzy znajomi mówią, że 5-8 godzin- pomyślałem o zgrozo, u mnie to trwa 1,5-3h. Zastanawiam się czy nie wprowadzić opcji całodniowego pleneru i robić na spokojnie, bez ekspressu -no ale to już mały off.
    to pociagne offtopa,

To chyba tez zalezy od samej sesji i pomyslu. Zdecydowanie lepiej miec komfort i przeznaczyc caly dzien na sesje. Jesli tylko za tym ida odpowiednie pieniadze to i pozniej bedzie to widac na zdjeciach Taka prawda. Czasem samo dotarcie na plener to kilka godzin, a same zdjecia to jak piszesz godzinka/dwie. Pracuje glownie troche na innym rynku gdzie "sesja" jako taka jest malo wazna dla mlodych (z mojego doswiadczenia). Sesje przedslubne - juz bardziej. Wtedy wlasnie wole blokowac sobie caly dzien i ustalic go z para czasem na kilka miesiecy do przodu. Niestety - nie przewidzisz pogody i wtedy albo opcja - "zabieramy kalosze i bedzie spontan", albo kombinujemy nastepny dzien. No ale jak napisalem - ten problem mnie wlasciwie nie dotyczy, bo takich sesji jest tu w UK jak na lekarstwo.

Decydowalbym sie jednak na caly dzien, lub te 5-8h. Zeby klient i ja mial swiety spokoj i zero stresu. Tylko wczesniej odpowiednio bym to sobie gratyfikowal w kontrakcie

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Na 100 nie nie ma przepałów, ale duże rozjaśnienie (z zachowaną informacją o kolorze). Akurat taki high key (lub coś w tym stylu) jest fajny. Mnie szkoda, że młody ma zasłonięte pół twarzy i nie widać, co robi. Szkoda.
    OLGA i TEO – zwiastun plażowej części wczorajszego pleneru na ocieplenie klimatu, bo zimno okrutnie
    Prawie 20 zdjęć z pleneru a to dopiero 1/3 [czy 1/2?]. To ile będzie miała całość? 50-70? Duuuużo. 3 h na plener to powinien być max. 5-8 godzin? Uhuhuhuhhu. No, ale to już od pary zależy - jak fajna to może być i 8 godzin.

4 na blogu najfajniejsza. Czemu ona nie reklamuje? Inne też ok, ale młody strzela dziwne minki. Nastrojowe, "stalowe" BW.
    Ta ostatnia grupówka też powędruje do albumu?
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta

Decydowalbym sie jednak na caly dzien, lub te 5-8h. Zeby klient i ja mial swiety spokoj i zero stresu. Tylko wczesniej odpowiednio bym to sobie gratyfikowal w kontrakcie
    na gratyfikacje nie narzekam zastanawiam się tylko ilu ślubniaków robi sesje tak długo. Owszem gdy trzeba przejechać z miejsca na miejsce to dłużej, ale nie wyobrażam sobie 8h sesję robić:sad: Zaraz ktos powie, że widać po zdjęciach

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

na gratyfikacje nie narzekam zastanawiam się tylko ilu ślubniaków robi sesje tak długo. Owszem gdy trzeba przejechać z miejsca na miejsce to dłużej, ale nie wyobrażam sobie 8h sesję robić:sad: Zaraz ktos powie, że widać po zdjęciach
    8h to widze w sytuacji gdy jest do obskoczenia kilka tematow, jezeli para czy fotograf ma konkretny plan i w temacie ma byc np: cementownia, spalona szkola, ogrodek babci, lodka na jeziorku a na koncu lody na rynku - to caly dzien zejdzie jak w oka mgnieniu

Widzialem ostatnio fajny material z sesji w Londynie pary ktora przyjechala z PL z fotografem. Jestem pelen podziwu ze w ciagu niecalych dwoch dni mieli determinacje "obskoczyc" tyle fajnych tematow. Od klifow na poludniu Anglii po centrum Londynu. Odleglosci nie jakies kosmiczne, ale na koniec sporo tego bylo. Bardzo fajna sesja.

Natomiast jezeli to ma byc tylko opcja "lody na rynku" to w godzinie sie spokojnie kazdy zamknie. No chyba ze to rynek w Wenecji

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

generalnie robię w dwóch- trzech miejscach pod warunkiem, ze blisko siebie.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

co do tych rzekomych przepałów to moze warto zmienić monitor, lub go skalibrować??
    Mysle, ze takie uwagi powinienes kierowac chyba do innych osob a nie takich, co od ponad 12 lat siedza w branzy i przygotowanie materialu do druku etc. wymaga od nich posiadania profesjonalnego i dobrze skorygowanego/skalibrowanego sprzetu.
    nie ma przepałów na tym zdjęciu oprócz minimalnych pojedynczych - wystarczy sobie zdjęcie pobrać i sprawdzić.
    Są 8)
    Wiem do czego sluza narzedzia w Photoshopie i umiem sie nimi poslugiwac - uwierz na slowo
    Mialem nadzieje, ze skoro rozmawiam z profesjonalista, to moge uzywac skrotow myslowych. Skoro jednak jestes az tak szczegolowy, to opisze: nie chodzi o to, ze na Twoim zdjeciu "pipeta" z PS'a nie pokazuje doslownych przepalen, tylko o to, iz zdjecie to - a przede wszystkim kadr - w dolnych fragmentach, wydaje sie byc wypalony i wg mnie, gryzie sie to i nie pasuje do calosci kompozycji. Ogolnie zdjecie mierne pod kazdym wzgledem i nie broni sie nawet uchwyceniem momentu, ktory wyszedl sztucznie i pozowanie.

Pokazujesz zdjecia, chcesz (jak mi sie wydaje) opinii, a jak dostajesz negatywną czy nie po Twojej mysli (przeczytalem specjalnie inne Twoje wypowiedzi), to nieprzyjemnie odpowiadasz, badz z gory uwazasz, ze: nie musisz zabiegac o akceptacje, gdyz: klientow masz na peczki i im sie wszystko podoba a Tobie to wystarczy...

Masz w swojej galerii ciekawe zdjecia. W tej pokazales fotke moim zdaniem kiepska. To jest tylko i wylacznie moje zadanie i napisalem o tym nie robiac zadnych osobistych przytykow, wiec prosze - na przyszlosc oszczedz uwag typu: moze byscie skalibrowali sobie monitor...

pozdrawiam
    pikczer

Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów