Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Korekcja ekspozycji

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Korekcja ekspozycji

Szybciutkie proste pytanko. Jak działa korekcja ekspozycji w sensie technicznym ? Tzn na jakiej zasadzie zdjecie jest ciemniejsze lub jaśniejsze ?
    No bo chyba aparat nie reguluje tego za pomocą czasu, przsłony czy ISO . Czyżby softowo ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w cyfrowych malpkach bywa realizowana przez przyciemnienie/rozjasnienie naswietlonej klatki. w madrzejszych aparatach jest to po prostu korekta parametrow ekspozycji, w zaleznosci od programu/priorytetu
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?
    za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyle
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyle
    Hmm - kurcze własnie tez to przerabiac bede.
    Czy nie lepiej w takim ukladzie zmienic przeslone na 1/250s??
    Czy prz czasie 1/30s dając +1EV aparat cyka 1/30s a myśli jak prz 1/15??(taki skrócik myśłowyNo wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
    Czy takie korekty stosuje sie w kontrastowych fotach - czasem wychodza mi przypalone twarze w słoneczne dni ze słońcem w plecy( w cieniu OK)
    Albo za jasne niebo itd.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Hmm - kurcze własnie tez to przerabiac bede.
    Czy nie lepiej w takim ukladzie zmienic przeslone na 1/250s??
    Czy prz czasie 1/30s dając +1EV aparat cyka 1/30s a myśli jak prz 1/15??(taki skrócik myśłowyNo wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
    Czy takie korekty stosuje sie w kontrastowych fotach - czasem wychodza mi przypalone twarze w słoneczne dni ze słońcem w plecy( w cieniu OK)
    Albo za jasne niebo itd.
    Namieszałeś
    Po pierwsze trzeba sobie zadać pytanie do czego służy EC. Do zmiany o konkretny ułamek EV ekspozycji, która jest automatycznie obliczana przez światłomierz. Dalczego? - to temat rzeka, ale załóżmy, że światłomierz tak ci zmierzył zdjęcie, że przepaliło niebo - robiąc drugą fotkę możesz sobie ręcznie zadać EC by to poprawić. Wedle uznania.

Po drugie trzeba się zastanowić, jak aparat to realizuje. Odpowiedź brzmi - w zależności od trybu, koryguje tę wartość, którą aparat sam dobiera (czyli tę bez priorytetu). W trybie Av, zmieni odpowiednio czas. W trybach Tv i P zmieni przysłonę. W M nic nie zmieni, bo na tym polega ten tryb, że przysłona i migawka nie są powiązane żadnym automatem. W trybach "idioten" nie działa EC. Aparat nie "myśli", tylko realizuje pomiar i wprowadza korektę według opisanych zasad.

Z lampą, to muszę cię odesłać do flashowego FAQ'a. Poczytaj, co to jest światło zastane, fill flash, świtało lapmy jako główne oświetlenie i jakie są korelacje między nimi w poszczególnych trybach. To są podstawy, bez których niczego o flash'u nie zrozumiesz.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 26-12-2005 o 10:25
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Z lampą, to muszę cię odesłać do flashowego FAQ'a. Poczytaj, co to jest światło zastane, fill flash, świtało lapmy jako główne oświetlenie i jakie są korelacje między nimi w poszczególnych trybach. To są podstawy, bez których niczego o flash'u nie zrozumiesz.
    Nie no wiem o co chodzi z trybami - przerabiałem to.
    Powiadasz, iż jesli przypale foto na AV bo tego trybu uzywam najczesciej noi M tez ale w innych sytuacjach To korekta AV na (+czy-)?? rozwiaze sprawe??
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 26-12-2005 o 11:01
    5D + L

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    W M nic nie zmieni, bo na tym polega ten tryb, że przysłona i migawka nie są powiązane żadnym automatem.
    Dla zupełnej jasności - nic nie zmieni z automatu. Oczywiście zmien się ta wartość, którą akurat zmieniamy - przysłona lub migawka. Stopień korekcji widć na skali w wizjerze.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
    Nie no wiem o co chodzi z trybami - przerabiałem to.
    ar ju siur :rolleyes:
    To korekta AV na (+czy-)?? rozwiaze sprawe??
    Trochę niepoważnie się pytasz..
    Mam jedną propozycję, która jest najlepsza i uniwersalna: dlaczego po prostu nie weźmiesz aparatu i nie spróbujesz? Wystarczy kwiatek na stole i zabawa w świadomą korektę ekspozycji. Wszystko stanie się proste - to jest banalne jeśli chodzi o techniczną stronę zagadnienia. Jak ustawiać, to już tylko kwestia doświadczenia, a tego też nie zdobędziesz tylko czytając dobre rady.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    No wlasnie tak, przy pomocy zmiany czasu i/lub przyslony.
    O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów