...a gdybym ja miał 1349 postów i zapewne wieloletnie doświadczenie w robieniu zdjęć to byłbym bardziej pobłażliwy dla dokonań młodszego Kolegi. Aż cisnie sie na usta stare przysłowie: "zapomniał wół jak cielęciem był".
A konkretnie to chodzi mi o to, że forum zostało stworzone po to aby mogli sie spotykać ludzie o róznym doświadczeniu, różnym stopniu zaangażowania, różnych umiejętnościach i po to aby własnie bardziej doświadczeni Koledzy pomagali zrozumieć błędy jakie popełniają ci którzy dopiero zaczynają przygodę z fotografią. Dla wielu ludzi tutaj fotografia to sposób na życie, hobby, nie każdy musi byc profesjonalistą bo nie każdy zamierza z fotografii uczynić profesję. Niektórzy będą robili zdjęcia dla samej przyjemności robienia zdjęć a nie po to zeby zarabiać na zycie fotografując. I nie ma znaczenia ilośc postów. Znaczenie ma merytoryczna dyskusja na temat pokazanych zdjęć. Uświadomienie komuś niedoskonałości warsztatu, podzielenie się swoją wiedzą na ten temat...po prostu bycie KOLEGĄ bez względu na ilośc postów jakie się "zaliczyło"... a nie nadymanie się i udawanie kogoś lepszego co, niestety, jest tutaj regułą. I cale nie warto czekać z pokazywaniem swoich zdjęć bo czasem nie uświadamiamy sobie błędów jakie popełniamy, powielamy je w kolejnych zdjęciach tkwąc w przekonaniu, że wszystko jest OK i dopiero czyjaś MERYTORYCZNA uwaga uswiadamia nam co źle zrobiliśmy. Na pewno nie jest to uwaga typu:"Powiem tak. Gdybym mial 10 postów na koncie, to bym czekal kolejne 500 aby opublikowac swoje zdjecia. Ty nie poczekales. Moze warto było jednak poczekac, poczytac, popatrzec.... ?". Szkoda że na inne, cenniejsze, uwagi rzadko można liczyć. Dlatego dziękuję tym spośród kolegów, którzy, oceniając moje zdjęcia nie ograniczyli sie do jedynego spostrzezenia "do d...."
A jeśli sie komuś wydaje, że czytanie książek o fotografowaniu, oglądanie cudzych zdjęć jest wazniejsze niż praktyka i praktyczne rady udzielane przez kogoś bardziej doświadczonego to jest w błędzie. Kontakt z kimś bardziej doświadczonym i potrafiącym i CHCĄCYM podzielić się swoją wiedzą jest o wiele cenniejszy. Takie jest moje zdanie....ale mogę sie mylić.