Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: poolecam test

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    A co w nich kontrowersyjnego ??
    Ano wlasnie o to ze bez podania:w jakich sytuacjach i przy jakich zdjeciach wcale to nie musi byc prawda. Przyklad? - zestaw 3 pierscienie makro albo mieszek i ewentualnie dorzucmy jakas lampe- ktory swiatlomierz w takiej sytuacji bedzie "lepszy" wewnetrzny czy zewnetrzny? Nawet jesli potrafisz poprzeliczac wyniki (a jestem pewien ze wielu nie potrafi) to co z szybkoscia pracy, nie piszac juz o komforcie?

Raczej chodziło mi o czysto techniczne sprawy ....
    A to juz zmienia postac rzeczy. Oczywiscie z punktu widzenia czysto technicznych parametrow sprawa wyglada odmiennie.

... Oczywiście miałen na myśli zewnętrzny światłomierz z jednostopniowym spotem, co jak teraz widzę nie było takie oczywiste
    Od jakiegos czasu jestem "skazany" na "spota canonowskiego" 9% i oczywiscie technicznie to ten "spot" to nie spot, ale w praktyce nie zetknalem sie z sytuacja zdjeciowa w ktorej uniemozliwial mi wykonanie poprawnie naswietlonego slajdu.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    dlatego ze ni maja cropa i problemow z paprochami na matrycy co zdjecie nowa matryca a pozatym jesli analog to glownie do cz-b bo zadna matryca nie daje takich przejsc tonalnych jak film
    Wiesz z kolorem jest podobnie. Szczegolnie slajd goruje nad cyfra (choc w tym tescie nie bylo to zbyt widoczne...) jesli chodzi o przejscia tonalne.
    Myslisz ze dlaczego goscie z National Geographic robia caly czas na slajdzie?

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ta tylko ze ja bym chcial jeszcze spota a te to juz kosztuja wiecej ale i tak mniej niz cyfra wiec nastepny aparat to napewno niebedzie wymiana 20ki tylko analog, no chyba ze nastepca 20ki bedzie mial spota i FF i cena na poziomie $2000
    Ja wiem czy one takie drogie
    Moj analogowy Nikon (tylko mnie nie bijcie ) - fakt, ze manual - kosztowal 500 zl a spota ma i to fajnego

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    Wiesz z kolorem jest podobnie. Szczegolnie slajd goruje nad cyfra (choc w tym tescie nie bylo to zbyt widoczne...) jesli chodzi o przejscia tonalne.
    Oczywiscie masz racje odnosnie zalet slajdu. nalezy jednak pamietac ze przy najczestszej prezentacji czyli tanimi rzutnikami ze srednimi obiektywami traci sie duzo z tych niewatpliwych zalet.
    Na jednym z plenerow przyrodniczych byly prezentowane slajdy "tradycyjne" i naswietlone z plikow czyfrowych (z roznych aparatow) tematyka dosc trudna tonalnie - miedzy innymi wschody i zachody, mgly, krajobrazy itd. Przy prezentacji na ekranie 1,8x1,8 m nie bylismy w stanie rozroznic ktore slajdy sa "prawdziwe" a ktore naswietlone z pliku.
    Przy kosztach naswietlania rzedu 4zl/klatke jest to jakas alternatywa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Oczywiscie masz racje odnosnie zalet slajdu. nalezy jednak pamietac ze przy najczestszej prezentacji czyli tanimi rzutnikami ze srednimi obiektywami traci sie duzo z tych niewatpliwych zalet.
    Na jednym z plenerow przyrodniczych byly prezentowane slajdy "tradycyjne" i naswietlone z plikow czyfrowych (z roznych aparatow) tematyka dosc trudna tonalnie - miedzy innymi wschody i zachody, mgly, krajobrazy itd. Przy prezentacji na ekranie 1,8x1,8 m nie bylismy w stanie rozroznic ktore slajdy sa "prawdziwe" a ktore naswietlone z pliku.
    Przy kosztach naswietlania rzedu 4zl/klatke jest to jakas alternatywa
    Pewnie, i zawsze pozostaje jeszcze laptop + rzutnik cyfrowy
    Ja sobie zdaje sprawe, ze to ciezko zauwazyc,
    choc teoretycznie, roznica jest dosc duza

Przeciez dla 99% ludzi czy zdjecie robione telefonem, cyfra, anlogiem malym, srednim czy wielkim nie robi wielkiej roznicy
    Tylko sie cieszyc, ze nalezymy do tego 1 prcenta

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    Bo kasodawca tak kazal ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów