Z mojej strony dorzucę dwa życzenia: spot i wymienna matówka![]()
Z mojej strony dorzucę dwa życzenia: spot i wymienna matówka![]()
co do cz=b to racja. cyfrą nie da sie, a obracanie obrazka na cz-b w szopie i tonowane to taka droga na około - niby jest cz-b ale jak by porównać do odbitek cz-b albo dobrych skanów to porównanie znacznie na kozycsc analoga. dalej w temacie - chyba jednie slajdy dostarczają jakosci znacznie lepszej niz cyfra. z tym powiekszaniem z 8 milionów pikseli - chyba zgodzicie sie ze wiele osób tego nie rozumie i temu nie ufa ?
powiekszanie w PS to taki 'cyfrowy zoom' - sam przyznasz ze brzmi to malo ufnie :-), poza tym odrazu widac ze tu jest cos kosztem czegosc czyli powiekszeni kosztem jakosci...
BTW: czy ktos wie czym byla 'robiona' Otylia na hotelu Forum w W-wie?
A mozesz uswiadomic mnie po co wymienna matowka ??Zamieszczone przez muflon
Wróć: nie matówka tylko jej kawałek - focusing screen. A po to żeby na przykład mieć te cholerne cztery linie ze złotym podziałem ułatwiające poziomowanie, a nie prostować zdjęcia w Gimpie...Zamieszczone przez Polaco
Jak juz glosisz takie (dla mnie dosc kontrowersyjne) opinie to moze choc sprecyzuj w jakich sytuacjach zdjeciowych, bo tak to narodzi sie kolejna leganda nie zawsze prawdziwa a jak pokazuje praktyka chetnie powtarzana.Zamieszczone przez Krzychu
A co w nich kontrowersyjnego ?? Raczej chodziło mi o czysto techniczne sprawy - stały kąt widzenia, lepsze wytłumienie, często znacząco lepsza czułość (od minus kilku EV) niezależna od jasności obiektywu (czułości światłomierzy w aparatach sa podawane dla 50 / 1.4 bodajże).Zamieszczone przez CYNIG
Spoty w aparatach często widzą większy fragment kadru niż podawany przed producenta... Oczywiście miałen na myśli zewnętrzny światłomierz z jednostopniowym spotem, co jak teraz widzę nie było takie oczywiste![]()
Muflon, wyjąłeś mi to z ust. Te linie to bardzo przydatna rzecz. Mimo, że o tym często myślę podczas robienia fotki to i tak się okaże w kompie, że są lekko przekrzywione i trafia mnie ch...
Poza tym mogłaby być ciut jaśniejsza![]()
Coś tam jest do pstrykania
To moze macie malo dociazone te aparty ?? Jak mialem Minolte 7i to miales straszne problemy z walacym sie horyzontem, teraz (o dziwo) jest ok, myslalem nad tym i wyszlo mi ze na pewno to zasluga ciezaru...Zamieszczone przez Dolek
No nie wiem.. Body z gripem i prawie dwukilowy obiektyw to chyba jest relatywnie ciężki zestaw? ;-)Zamieszczone przez Polaco