Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Soligor AF 100-400 mm 1:4.5 - 6.7

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    zależy mi na porównaniu ww. obiektywu do sigmy 70-300APO, ewntualnie canona 90-300. [b
    Ale tu nie ma porównania, ocena 1,2 w testach na photodo (jakie by one nie były, to jednak zawsze jakieś testy) oznacza mniej-więcej tyle że ten słoik oferuje jakość obrazu porównywalną z odwróconą dnem do przodu szklanką :-)
    Zarówno Sigma 70-300 APO jak i Canon 90-300 to całkiem przyzwoite szkiełka, jak na swoją cenę. Nie wiem jaką masz matrycę ale w czasach 6 - 8 MPx oba dawały radę.

P.S. W przypadku Vivitara/Cosiny/Soligora/Phoenixa 100-400 istnieje duże prawdopodobieństwo trafienia sztuki która, podobnie jak stare Sigmy, z DSLR będzie działać wyłączne z w pełni otwartą przysłoną.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Dziękując wam i niejako kończąc ze swojej strony ten wątek,napiszę jescze małe wyjaśnienie. Łazikując z aparatem po Tatrach doskwierał mi za duży i za ciężki plecak (ja wiem że on zawsze będzie za duży i za ciężki ) i za wszelką cenę próbuję go odchudzić i pomniejszyć.Ponieważ większość moich zdjęć robiona jest w przedziale ogniskowych 15-85, nie ma problemu...ale zawsze dobrze jest mieć coś dłuższego "na wszelki wypadek". 70-200/f4 mimo że taki wielki nie jest swoje jednak waży, do tego niepotrzebnie dublują się ogniskowe, 90-300 (pokutuje u mnie jeszcze z czasów analogowych) jest jednak ciut ciut poniżej oczekiwań (mam 15MPx matrycę w aparacie).Ww soligor tak mi się jakoś przypadkiem rzucił w oczy i co tutaj ukrywać, byłby idealny.Nieduży,"tani jak barszcz" w miarę lekki i do tego 400, a nie 300 robi swoje. Niestety dla mnie: okazuje się gorszy optycznie od c90-300, a do tego
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    (...)W przypadku Vivitara/Cosiny/Soligora/Phoenixa 100-400 istnieje duże prawdopodobieństwo trafienia sztuki która, podobnie jak stare Sigmy, z DSLR będzie działać wyłączne z w pełni otwartą przysłoną.(...)
    co sprawia że Soligor 100-400 całkowicie znika z listy moich zainteresowań.
    Jeszcze raz Wam dziękuje za informację.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Łazikując z aparatem po Tatrach doskwierał mi za duży i za ciężki plecak (ja wiem że on zawsze będzie za duży i za ciężki ) i za wszelką cenę próbuję go odchudzić i pomniejszyć.
    Ja do takich celów mam 100-300/5.6 L. Prędkość AF trochę nie z tej epoki (czytaj porównywalna z Sigmą 70-300 APO) ale jakość obrazu eLkowa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów