Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Ustawianie ostrośći

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale dotyczące ostrości.
    W trybie one shot ustawiam ostrość punktem centralnym i przekadrowuje tak, że obiekt znajduje się np w prawym górnym rogu kadru. Czy ostrość mi ucieka przy np przyslonie 1,8? Pytam bo na oko jakby troche w trakcie robienia zdjecia ostrosc rozmywala sie...a jak jest w rzeczywistosci? Czy na zdjeciu tez bedzie nieostre?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Czy ostrość mi ucieka przy np przyslonie 1,8? Pytam bo na oko jakby troche w trakcie robienia zdjecia ostrosc rozmywala sie...a jak jest w rzeczywistosci? Czy na zdjeciu tez bedzie nieostre?
    Myślę, że przyczyną może być niedoskonałość układu optycznego obiektywu, powodujący stopniowe rozmydlenie w kierunku brzegów.
    Aha, no i na zdjęciu też wyjdą niestety rozmydlone
    Jędrek

BYKOM-STOP

Domyślnie

hmm....to taka lipa z canonem 50 mm f1,8 jest? łeee

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Eee tam, czy piękne zdjęcie = wzorowo ostre zdjęcie? Moim zdaniem nie! No chyba że jakieś totalne mydło wychodzi...
    Jędrek

BYKOM-STOP

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Paenka, wszystko zależy od odległości. Jak ostrzysz centralnie i przekadrowujesz, to przesuwasz płaszczyznę ostrzenia w tył. Przy małej GO możesz z niej wypaść. Problemu nie ma na większe odległości (np. szeroki portret), bo to przesunięcie jest niewielkie w stosunku do szerokości GO (nawet na dużych otworach). Ale przy ciasnych kadrach (np. sama twarz z ostrością na oczy) trzeba ostrzyć bocznymi. I to jest dla mnie chore, bo tam gdzie potrzeba właśnie ekstremalnej precyzji jest się zmuszonym do korzystania z nieprecyzyjnych (przynajmniej w moim 400D) czujników. I jest loteria...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jedrucha Zobacz posta
    Eee tam, czy piękne zdjęcie = wzorowo ostre zdjęcie? Moim zdaniem nie! No chyba że jakieś totalne mydło wychodzi...
    Niby racja, ale moim zdaniem tylko jeśli całe zdjęcie jest równomiernie zmiękczone. Ale jak masz mydło na oczach, a we włóknach swetra kilka cm bliżej widzisz jak się kotłują bakterie to niestety wygląda to paskudnie
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 21-07-2008 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Paenka, wszystko zależy od odległości. Jak ostrzysz centralnie i przekadrowujesz, to przesuwasz płaszczyznę ostrzenia w tył. Przy małej GO możesz z niej wypaść. Problemu nie ma na większe odległości (np. szeroki portret), bo to przesunięcie jest niewielkie w stosunku do szerokości GO (nawet na dużych otworach). Ale przy ciasnych kadrach (np. sama twarz z ostrością na oczy) trzeba ostrzyć bocznymi. I to jest dla mnie chore, bo tam gdzie potrzeba właśnie ekstremalnej precyzji jest się zmuszonym do korzystania z nieprecyzyjnych (przynajmniej w moim 400D) czujników. I jest loteria...

Żebym zrozumiała to musze zadac pytanie...to przesunięcie płaszczyzny ostrości wynika z wypukłości soczewki, tak?
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 22-07-2008 o 13:39

Domyślnie

Czy nie jest tak, że "płaszczyzna ostrości" to tylko pewne uproszczenie? Obszar ostrości nie jest przypadkiem wycinkiem sfery? Wydaje mi się, że im dłuższa ogniskowa, tym bardziej jest to płaszczyzna. Może wypowie się ktoś kto zna zagadnienie od strony teoretycznej?
    Mi się czasami zdarzało przy łapaniu ostrości na centralny punkt i przekadrowaniu mieć np. nieostre oko fotografowanej osoby.
    Poradziłem sobie tak, że ostrzę na punkt AF najbliższy miejsca ostrzenia w kadrze i ewentualnie delikatnie przekadrowuje wg potrzeb i nieostrych oczu dużo mniej...
    Ale może problemy były spowodowane tylko błędami autofokusa w 50/1,8 dla małej liczby przesłony.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Paenka, nie, to nie ma nic wspólnego z wypukłością soczewki. Spójrz na te gryzmoły :

Ostrzysz centralnie na obiekt A (czarna kreska). Ostrość zostaje ustawiona na odległość L, a przez obiekt A przebiega płaszczyzna ostrości.
    Teraz przekadrowujesz (czerwona kreska). Odległość L nie zmienia się. Zmienia się natomiast położenie płaszczyzny ostrości, która wypada teraz za obiektem A.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Żebym zrozumiała to musze zadac pytanie...to przesunięcie płaszczyzny ostrości wynika z wypukłości soczewki, tak?
    Nie, z wypukłości soczewki wynika, że płaszczyzna ostrości nie zawsze jest płaszczyzną. Ale to producenci starają się korygować, raz lepiej raz gorzej.

Przesunięcie płaszczyzny ostrości wynika ze zmiany punktu w który celuje aparat. Ostrząc ustalasz odległość płaszczyzny ostrości od (w przybliżeniu) aparatu. Niech to będzie X. Ze względu na to, że obiektyw ma swój kąt widzenia, to obiekty objęte płaszczyzną ostrości widoczne w rogach kadru będą odległe od fotografa na większą odległość (wystarczy to sobie narysować na kartce). Obracając teraz aparat powodujesz, że obiekt główny znajduje się nagle w rogu kadru ale w odległości X, czyli przed płaszczyzną ostrości.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

cos wtym jest jak ostrze srodkowym i kadruje [slynne oczy] to roznie z ta ostroscia jest jezeli sie pomecze [w 350d to jest loteria ] i ostrze bocznymi przesowajac je nieznacznie to procent bledow chyba jest mniejszy??????? takie mam odczucia, ale w wielu sytuacjach korci przyspieszenie i ulatwienie ustawiania przez pomiar centralnym, gdy jest ciemno to jedyna mozliwosc niestety
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów