na nieskonczoność w Canonie Eos 350d.
Mam problem z tym podczas zdjec nocnych proszę o jakaś pomoc
z góry dziekuje
Pozdrawiam
na nieskonczoność w Canonie Eos 350d.
Mam problem z tym podczas zdjec nocnych proszę o jakaś pomoc
z góry dziekuje
Pozdrawiam
To raczej zależy od konkretnego obiektywu, a nie aparatu. Jeśli obiektyw wyjeżdża poza nieskończoność, to nie wiem, czy są jakieś tricki poza metodą prób i błędów czy czymś podobnym.
Kitowy też powinien dać się ustawić ręcznie na nieskończoność
Ustaw w dzień i i oklej obiektyw taśmą, albo ustaw ręcznie ostrość na księżyc, albo kup stare, manualne szkło (i adapter), które nie ogniskuje poza nieskończonść.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Raczej odwrotnie, prędzej bym się spodziewał oporu na nieskończoności w kicie.
Ostatnio edytowane przez fret ; 19-07-2008 o 22:40 Powód: Automerged Doublepost
Uczyniłem podobnie jak ci radzi Fret tyle, że nie oklejałem a zapamiętałem, bo było w miejscu łatwym do zapamiętania. Natomiast zwróć uwagę, że w danym szkle nieskończoność może być różna dla różnych ogniskowych (np. dla 18 do oporu a dla 200 ciut wcześniej - musisz popróbować).
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Hm, powinno zadziałać ustawienie AF, przysłonięcie soczewki dłonią by AF dojechał do nieskończoności, a potem przestawienie na MF. AFAIK AF nie wyjeżdża poza nieskończoność.
EN57D DIGITAL.
Ale zaraz, na księżyc af nie łapie? Nie próbowałem osobiście ale powinien chyba zadziałać. Odległość Ziemia - Księżyc można chyba potraktować jako bliską nieskończoności![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0