Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: fotka z rozmytym tłem

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie fotka z rozmytym tłem

Witam was serdecznie.
    Widziałem parę razy zdjęcia na których na pierwszym planie jest auto (lub cokolwiek innego pozostającego w ruchu) natomiast tło jest rozmyte. Nie "nieostre" jak w przypadku portretu ale rozmazane. Czy możecie mi powiedzieć jak tego typu zdjęcia sie robi?
    Pozdrawiam
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Podążasz aparatem za obiektem fotografowanym... czas migawki w miarę krotki ale na tyle długi by rozmazać conieco... mysle ze 1/100 styknie ... popróbuj bo zalezy to od predkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)...

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

przy fotach motocykli ustawia sie czas 1/predkosc
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Domyślnie

wpisz haslo ..."panoramowanie" - to jest lekarstwo na twoje problemy

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Dziękuję bardzo. O to mi chodziło. Pozdrawiam.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    Podążasz aparatem za obiektem fotografowanym... czas migawki w miarę krotki ale na tyle długi by rozmazać conieco... mysle ze 1/100 styknie ... popróbuj bo zalezy to od predkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)...
    1/100 ? chyba trochę dłuższy, rzędu 1/40 - przynajmniej ja takie stosowałem na rajdzie.
    :}

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    1/100 ? chyba trochę dłuższy, rzędu 1/40 - przynajmniej ja takie stosowałem na rajdzie.
    1. Zależy od ogniskowej (im krótsza ogniskowa, tym dłuższy czas potrzebny)
    2. Zależy od szybkości fotografowanego obiektu (im większa prędkość, tym krótszy czas wystarczy)

Przez co, czas podany przez Ciebie nie jest jednoznaczą receptą na efektowny paning.

Przykład: ogniskowa 16mm + prędkość obiektu c.a. 10km/h.
    Dla tego przykładu 1/40 może być zbyt mało.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    To tez nie jest jedyny słuszny czas - a czas powinien być na tyle długi aby można było nie poruszyć panoramowanego obiektu, a wiadomo że każdy ma inne możliwości w utrzymaniu długich czasów, tym bardziej jeśli robisz teleobiektywem.
    Każdemu początkującemu proponuję stara zasadę czas = 1/ ogniskowa jeśli przy takich czasach udaje sie nie poruszyć to można te czasy wydłużać. Co daje wydłużanie czasu? Nie tylko rozmyte tło ale również rozmyte obracające się felgi co zwiększa wrażenie ruchu, a teraz to już tylko ćwiczyć

EDIT: no i esteper mnie ubiegł

Zablokowany

Domyślnie

Nie "rozmyte", a "poruszone". Rozmycie kontrolujesz głębią ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I jeszcze zalezy czy stoisz centralnie od boku, czy bardziej od przodu-boku, w pierwszym przypadku dluzsze czasy sie udaja, w drugim niestety nie bo obiekt w miare przyblizania sie i oddalania zmienia swoja wielkosc w kadrze i jest lipa Ostry wtedy bedzie np. tylko przod, tylko drzwi, tylko okno, roznie bywa ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów