Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 5D + Canon 10-22 EF-S !

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Co do sigmy 12-24 to jest to świetny obiektyw i nawet sam o nim myślałem, ale nie pasuje mi to że jest to sigma i że ma filtry 82mm (nie mam takich, drogie są).
    .

ta sigma ma pierscień na filtry którego nie używa sie z fulem

z fulem stosujesz filtry żelatynowe - czyli znając życie nie stosujesz
    Ostatnio edytowane przez kicha ; 06-12-2008 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Co do sigmy 12-24 to jest to świetny obiektyw i nawet sam o nim myślałem, ale nie pasuje mi to że jest to sigma i że ma filtry 82mm (nie mam takich, drogie są).
    Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od filtra? Jeśli wyłącznie ochrony, to budgetówkę dostaniesz za śmieszne pieniądze. Używałem podobnych (na 72mm), i nie zauważylem jakiegoś pogorszenia jakości optycznej zestawu.

http://cgi.ebay.com/MULTI-COATED-82m...3%3A1|294%3A50
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od filtra? Jeśli wyłącznie ochrony, to budgetówkę dostaniesz za śmieszne pieniądze. Używałem podobnych (na 72mm), i nie zauważylem jakiegoś pogorszenia jakości optycznej zestawu.
    Ja trochę więcej oczekuję od filtrów. Myślę raczej o filtrze polaryzacyjnym, a dobra uv-ka też swoje kosztuje. Miałem kiedyś sigmę 24-70, która też miała filtry 82mm więc orientuję się mniej więcej w cenach. Poza tym uważam, że na dobre szkło nie warto zakładać byle jakiego filtra po to, żeby go zepsuć. Można oczywiście kombinować z tańszymi filtrami.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Zablokowany

Domyślnie

Ludzie. Czy wy czytacie co ja pisze ?? Nie rozumie waszych rozważań. Jakie znaczenie ma cena filtra skoro

sigma 12-24 nie przewiduje montowania filtrów przedobiektywowych bo NIE MA GWINTU !! jest specjalny pierścień ale on winetuje na styk do cropa 1.6 ( ze slimem )

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    Ludzie. Czy wy czytacie co ja pisze ?? Nie rozumie waszych rozważań. Jakie znaczenie ma cena filtra skoro

sigma 12-24 nie przewiduje montowania filtrów przedobiektywowych bo NIE MA GWINTU !! jest specjalny pierścień ale on winetuje na styk do cropa 1.6 ( ze slimem )
    Czytacie. Luzik. Nie ważne jakie ma te filtry, w każdym razie wiadomo, że inne. Nie jest to tematem tego wątku.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta

Wiem dokladnie o czym mowisz. Sigma ma tylko "metalowy pierscien", w ktory "wpina sie" dekielek. Pierscien ten ma gwint. Niektorzy wkrecaja w niego filtry. Niestety Sigma ta wymaga filtrow a'la Cokin. Polara ciezko "normalnie" podpiac. Focilem ta Sigma w tym rokuw Grecji. Polara mialem na 24-105 - sigma bez niczego. Powiem tak po zaimportowaniu zdjec - bylem pod wrazeniem. Nawet bez Polara to szklo dawalo naprawde swietne rezultaty. No i praca pod slonce - super (jak dla mnie amatora). Moim zdaniem albo crop i 10-20 Canon'a (naprawde Lka tylko ze EF-S - mialem to szklo w reku - focilem - i zreszta poczytajcie na Forum - wszysct oy potwierdza). jesli chodzi o FF to "standard UWA" powiedzialbym 17-40L lub 16-35L jesli "extreme UWA" to Sigma 12-24. Moim zdaniem podpiecie 10-20 pod 5D i "ryzyko uszkodzenia lustra" oraz pozbycie sie "dupki" nie jest tego warte.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

zaciekawił mnie tytuł posta 5d i EF-S!!!
    a Jednak sie da. gratuluje pomysłu
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Poczytalem komentarze. To nie jest tak, ze 'dupke' trzeba urwac, spilowac. Ona na zatrzasku jest. I to nie tak, ze specjalnie 10-22 byl pod 5D uzyty. Zapinam go ciagle pod cropa i jest bardzo dobry, bywaja opinie, ze nawet lepszy niz UWA na FF. Do 5D podpialem go z czystej ciekawosci a posta napisalem w charakterze ciekawostki
    .

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odświeżę wątek. Czy ktoś zdejmował tę dupkę i może mi napisać/pokazać gdzie jest ten zatrzask?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów