Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od filtra? Jeśli wyłącznie ochrony, to budgetówkę dostaniesz za śmieszne pieniądze. Używałem podobnych (na 72mm), i nie zauważylem jakiegoś pogorszenia jakości optycznej zestawu.
http://cgi.ebay.com/MULTI-COATED-82m...3%3A1|294%3A50
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Ja trochę więcej oczekuję od filtrów. Myślę raczej o filtrze polaryzacyjnym, a dobra uv-ka też swoje kosztuje. Miałem kiedyś sigmę 24-70, która też miała filtry 82mm więc orientuję się mniej więcej w cenach. Poza tym uważam, że na dobre szkło nie warto zakładać byle jakiego filtra po to, żeby go zepsuć. Można oczywiście kombinować z tańszymi filtrami.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Ludzie. Czy wy czytacie co ja pisze ?? Nie rozumie waszych rozważań. Jakie znaczenie ma cena filtra skoro
sigma 12-24 nie przewiduje montowania filtrów przedobiektywowych bo NIE MA GWINTU !! jest specjalny pierścień ale on winetuje na styk do cropa 1.6 ( ze slimem )
Wiem dokladnie o czym mowisz. Sigma ma tylko "metalowy pierscien", w ktory "wpina sie" dekielek. Pierscien ten ma gwint. Niektorzy wkrecaja w niego filtry. Niestety Sigma ta wymaga filtrow a'la Cokin. Polara ciezko "normalnie" podpiac. Focilem ta Sigma w tym rokuw Grecji. Polara mialem na 24-105 - sigma bez niczego. Powiem tak po zaimportowaniu zdjec - bylem pod wrazeniem. Nawet bez Polara to szklo dawalo naprawde swietne rezultaty. No i praca pod slonce - super (jak dla mnie amatora). Moim zdaniem albo crop i 10-20 Canon'a (naprawde Lka tylko ze EF-S - mialem to szklo w reku - focilem - i zreszta poczytajcie na Forum - wszysct oy potwierdza). jesli chodzi o FF to "standard UWA" powiedzialbym 17-40L lub 16-35L jesli "extreme UWA" to Sigma 12-24. Moim zdaniem podpiecie 10-20 pod 5D i "ryzyko uszkodzenia lustra" oraz pozbycie sie "dupki" nie jest tego warte.
zaciekawił mnie tytuł posta 5d i EF-S!!!
a Jednak sie da.gratuluje pomysłu
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Poczytalem komentarze. To nie jest tak, ze 'dupke' trzeba urwac, spilowac. Ona na zatrzasku jest. I to nie tak, ze specjalnie 10-22 byl pod 5D uzyty. Zapinam go ciagle pod cropa i jest bardzo dobry, bywaja opinie, ze nawet lepszy niz UWA na FF. Do 5D podpialem go z czystej ciekawosci a posta napisalem w charakterze ciekawostki![]()
.
Odświeżę wątek. Czy ktoś zdejmował tę dupkę i może mi napisać/pokazać gdzie jest ten zatrzask?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Może to pomoże:
http://daniel.nordling.nu/foto/EF-S-10D/