Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon a580 zdjęcia nocne (rozczarowany)

georgedg
    Guest

Domyślnie Canon a580 zdjęcia nocne (rozczarowany)

Witam mam do was pytanie dotyczące zdjęć nocnych wykonanych caonem a580. Jak wiecie aparat nie posiada manualnych ustawień czasu otwarcia migawki nad czym bardzo ubolewam mój poprzednik a75 posiadał pełen manual. Do rzeczy dane producenta podają czasy migawki od 30 sec do 1/2000s a ja w żaden sposób nie mogę uzyskać czasu dłuższego niż 1s. przez co zdjęcia nocne wychodzą beznadziejnie, chodzi mi o krajobrazy światła samochodów, które na a75 wychodziły bardzo fajnie.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli masz MF to zasłoń czymś obiektyw (żeby nie dotarło żadne światło) podczas pomiaru focusa (wcześniej ustaw żądaną ostrość) - powinien ci ustawić maksymalne ustawienia ekspozycji np. f/3,5 , 30 sek- naciśnij spust do końca i zabierz to czym zasłaniasz. przy 30 sek nie pozostanie po tym ślad na zdjęciu.
    tak przynajmniej robiłem jak nie miałem lustrzanki :]

in film we trust

korek
    Guest

Domyślnie

A jak sobie wejdziesz w tryb manualny to czy nie można tam ustalić czasu naświetlenia.

BTW. Nie mam co prawda tego aparatu ale na zdjęciach tego modelu zobaczonych w internecie jest tam na kółeczku na górze aparatu pozycja "M".

Swojego czasu miałem A40 - stare dzieje... tam też dawało się ustawić czas naświetlania

pozdrawiam

georgedg
    Guest

Domyślnie

no wlasnie sie nie da poniewaz w tym aparacie nie ma pełnego manuala, w a75 jest można ustawić iso;/ sobie

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Nie mam co prawda tego aparatu ale na zdjęciach tego modelu zobaczonych w internecie jest tam na kółeczku na górze aparatu pozycja "M".
    Bo to jest M jak Marketing. Ta literka oznacza "tryb nastaw ręcznych" czyli oczywiście nie manual, ale - orkiestra tusz - tarararam - zwykłą automatykę programową czyli tryb P.
    Do rzeczy dane producenta podają czasy migawki od 30 sec do 1/2000s a ja w żaden sposób nie mogę uzyskać czasu dłuższego niż 1s.
    Przypuszczam, że zrobili to tak samo jak w poprzedniku tego aparatu, czyli A550. Czasy z zakresu 1,3-15 s ustawiane są tylko ręcznie i w dodatku nie działa przy tym żaden pomiar światła.
    Aby wejść w ten "tryb długich czasów" musisz otworzyć z menu zdjęciowego (te ikonki po lewej stronie ekranu) korekcję ekspozycji a następnie wcisnąć przycisk MENU - wtedy będziesz mógł ręcznie ustawiać czasy ponad 1 s.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

zanim zacząłem prace z lustrzanka posiadałem ixusa 700. tak jak moj poprzednik mowi opcja ustawiania dlugich czasow jest w miejscu korekty ekspozycji. oprocz tego w menu glownym aparatu trzeba wlaczyc ustawienie dlugich czasow naswietlania pozdrawiam
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez georgedg Zobacz posta
    Witam mam do was pytanie dotyczące zdjęć nocnych wykonanych caonem a580.
    Odgrzeję wątek, bo mam taką małpkę, a w sumie dziwne, ze ustawia max 1 sek.

Można ustawić nawet i 15 sek. w trybie M. Wystarczy wejść w ustawienia (func) podczas robienia zdjęć i na ikonce jasność obrazu wcisnąć DISP.

Wtedy włączy się tryb długich czasów naświetlania.

Pozdr.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów