Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Co to jest Mirror Lock-up?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    statyw, statyw tez ma znaczenie
    Jasne
    Jakos nie przyszlo mi do glowy ze mozna uzywac wczesniejszego podnoszenia lustra robiac zdjecia bez statywu

Do jeszcze dorzucmy i glowice

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja czasem uzywalem MLU bez statywu: gdy jest za ciemno a nie moge/nie chce uzywac statywu to daje lekkie opoznienie na MLU, dzieki temu przynajmniej troche drgan zwiazanym z naciskaniem spustu eliminuje.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lepiej strzelic serie 3-4 fotek.. najostrzejsze sa te "po srodku" serii, kiedy spust jest juz wcisniety... pierwsza i ostatnia zwykle sa poruszone

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja czasem uzywalem MLU bez statywu: gdy jest za ciemno a nie moge/nie chce uzywac statywu to daje lekkie opoznienie na MLU, dzieki temu przynajmniej troche drgan zwiazanym z naciskaniem spustu eliminuje.
    Tylko przy ciasnych kadrach juz sie maly problem moze robic. Ja w zasadzie nie poruszam sie bez statywu i nie musze tego przerabiac w praktyce
    Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 05-06-2005 o 12:41

Domyślnie

zgadzam sie to troche dziwne rozwiązanie. przez ten czas kiedy lusterko jest w górze zdjecie sie robi praktycznie na czuja lub jak wolice na chybił trafił
    ps; w 10d jest tak ze po ponownym nacisnieciu migawki robi sie zdjecie

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Jasne
    Jakos nie przyszlo mi do glowy ze mozna uzywac wczesniejszego podnoszenia lustra robiac zdjecia bez statywu

Do jeszcze dorzucmy i glowice
    ja nie wtym sensie ze statyw jest potrzebny, bo MLU bez statywu jest chyba niepotrzebne, ja pisalem ze potrzebny jest solidny ciezki statyw z pozadna glowica

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Ok Jac
    mi tez nie przyszlo do glowy robic bez statywu ale jak widzisz na przykladzie Tomka, mozna i bez.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N
    zgadzam sie to troche dziwne rozwiązanie. przez ten czas kiedy lusterko jest w górze zdjecie sie robi praktycznie na czuja lub jak wolice na chybił trafił
    ps; w 10d jest tak ze po ponownym nacisnieciu migawki robi sie zdjecie
    Z tego co ja wiem to najpierw się przecież kadruje! Pozniej korzystasz z samowyzwalacza (w tym przypadku dziala ok 2sek), podwojne naciskanie spustu migawki jest wg mnie bez sensu. Wychodzi na to samo jakby MLU byl wylaczony.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Z tego co ja wiem to najpierw się przecież kadruje! Pozniej korzystasz z samowyzwalacza (w tym przypadku dziala ok 2sek), podwojne naciskanie spustu migawki jest wg mnie bez sensu. Wychodzi na to samo jakby MLU byl wylaczony.
    ale mysmy tutaj rozpatrywali przypadek robienia zdjecia z podniesionym lustrem BEZ STATYWU

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów