Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: slajdy velvia i sensia - po terminie jak naswietlac?

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie slajdy velvia i sensia - po terminie jak naswietlac?

Mam slajdy przeterminowane ktore caly czas lezaly w lodowce. Jak je teraz naswietlac? Przepalac o 1/3 czy 2/3 EV?
    Slajdy to Velvia 50 (termin przydatnosci 2007.12) oraz Sensia 100 (termin przydatnosci 2007.07).
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

ebl21
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    (...) Przepalac o 1/3 czy 2/3 EV?
    Slajdy to Velvia 50 (termin przydatnosci 2007.12) (...)
    Nie!!! Tylko nie przepalaj!!! ;-) Wręcz przeciwnie... Używałem właśnie takiej (przeterminowanej) Velvi 50 - w aparacie stale ISO przestawione z 50 na 64. Uważam, że ten (i nie tylko ten) slajd ma pełniejsze i "cudowniejsze" :wink: kolory gdy jest lekko niedoświetlony (oczywiście względem wartości obliczonej na podstawie pomiarów). Oczywiście zależy to też od treści, klimatu i sposobu, w jaki chcesz je przekazać.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

nic nie zmieniaj, nie zmieniły własciwiści
    Inna sprawa co slajd Fuji lubi
    proponuję naprawdę ciekawe materiały Marka Madeja http://www.marekmadej.com/strona400.html
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Używam "starej" Velvii (RVP) z 8.2007 i praktycznie niczym się nie różni od świeżej.
    Tak jak mówi ebl21- też robię na 64ISO, choć może niekoniecznie dla barw, które sama w sobie ma bardzo przyjemne :-).

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebl21 Zobacz posta
    Nie!!! Tylko nie przepalaj!!! ;-) Wręcz przeciwnie... Używałem właśnie takiej (przeterminowanej) Velvi 50 - w aparacie stale ISO przestawione z 50 na 64. Uważam, że ten (i nie tylko ten) slajd ma pełniejsze i "cudowniejsze" :wink: kolory gdy jest lekko niedoświetlony (oczywiście względem wartości obliczonej na podstawie pomiarów). Oczywiście zależy to też od treści, klimatu i sposobu, w jaki chcesz je przekazać.
    Ohh, moj blad. Chodzilo mi o niedoswietlanie.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale mi sie idealnie temat trafil. Mam nadziej, ze ktos solidnie doradzi.
    Mam slajd 120 provia 100. Termin skonczl sie 2001 rok i do tej pory NIE BYL przechowywany w chlodzie, ale w torbie ze sprzetem foto mojego znajomego fotografa (normalnie w domu, w cieple itd).

Teraz pytanie - ile ten film stracil ze 'swojego' ISO 100?
    Mam plan uzyc go w jakis "ahtystyczny" sposob z modelka i nie chce tego spraprac, a chce te niebiesko-fioletowe cienie

To byly dwie rolki, jedna juz byla ogolnie zrobiona przez kogos wczesniej, ale nie bardzo wiadomo jak dokladnie robione(jesli chodzi o parametry)... Efekt byl dosyc ciemny, mocne fiolety. Domyslam sie, ze raczej z tego 100 bedzie nizej? Ale tez grom wie czy bylo ok naswietlane..
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 28-04-2012 o 23:43

Domyślnie

używam provii 100 z 1999 roku - ale w kliszkach 4x5,
    naświetlam normalnie - wołam normalnie - nie ma problemów i przebarwień.
    Mój film był trzymany w lodówce... co do trzymania w cieple to miałem różnie doświadczenia, pewnie zależy w jakim cieple i jak przegrzewany...
    gg: 6096145

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

siudym - powiedziałbym, że teraz ma ok 64 może 75 ISO

Uprawnienia umieszczania postów