Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: sample z tele

est
    Guest

Domyślnie sample z tele

Witam,
    rozważam zakup niedrogiego tele, przeczytałem chyba już wszystko (lub prawie) co znalazłem na forum, pogooglowałem i mam ogólny zarys tego co bym chciał i na co mogę sobie pozwolić . Wybór rozstrzygnie się pomiędzy:
    - Sigma 70-300 f/4-5.6 APO Macro Super II
    - Canon 100-300 f/4.5-5.6 USM
    - Canon 70-200 f/4 L
    Znalazłem sporo sampli na sieci, ale zależałoby mi na samplach tego samego obiektu przy minimalnym i maksymalnym zbliżeniu, nie wiem, czy 200 mm mi wystarczy. Obiektyw będzie służył do zdjęć przyrody, głównie w lesie, często późnym popołudniem, ale ze statywem. Wiem, że cena 70-200 jest sporo większa od pozostałych, ale kuzyn jest akurat w USA i mógłby przywieźć. A może ktoś wie, gdzie w NY lub oklicach (najlepiej Newark) najtaniej kupić sprzęt foto?

Jeśli ktoś mógłby zrobić parę fotek ww. obiektywami przy maksymalnym i minimalnym zoomie i wysłać mi na priv będę zobowiązany.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ta ja też bym się nie zastanawiał i brał 70-200/4l bardzo dobry obiektyw co prawda wolałbym 2,8 ale cóż cena odstrasza
    5d + L plecak

est
    Guest

Domyślnie

tak, wiem, że z tych 3 L będzie najlepsza, ale na moje potrzeby może być za krótka, dlatego szukam takich sampli o których pisałem, więc nie wiem, czy nie wziąć sigmy i zbierać na coś dłuższego, a może wziąć Lkę i zastosować konwerter? Co wy na to?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie no Twoje pytanie jest totalnie retoryczne. W zaden sposob nie mozna porownac Lki to Canona 100-300 a juz napewno nie do Sigmy bo to sa w ogole rozne polki (Sigma np 3x tansza od 70-200).

Teraz co do dlugosci ... ogolnie roznica miedzy 200 mm a 300 mm jest niewielka. Jak poszukasz to na forum jest takie zdjecie (chyba Kuchatek wrzucal) pokazujacy kadr przy 100, 200 i 300 (szukaj po slowie "makro" jakas byla dyskusja na temat kropa i skali odwzorowania). Jednak do zdjec przyrody to moze byc troche za malo. Tyle ze 70-200 da duzo lepszej jakosci zdjecie przy 200 mm niz Sigma czy Canon przy 300 mm. A po dokupieniu konwertera dostaniesz interesujacy Cie zakres ogniskowych o duzo lepszej jakosci (mowie o x1,4).

Moze jednak jesli bierzesz pod uwage tylko przyrode szarpnalbys sie na stalke 300 albo 400 ?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

gdzies na forum byly sample (napewno jedne z nich robil kavoo) z przedstawieniem kadru i narysowanymi roznymi ogniskowymi chyba 100 200 300 i 400 tylko gdzie to bylo moze gdzies o 100-400L

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ten canonowski 100-300 jest bardzo przyzwoity optycznie sam go też posiadam i jestem zadowolony
    Coś tam jest do pstrykania

est
    Guest

Domyślnie

na stałkę się na pewno nie szarpnę, bo mój budżet się zbuntuje, nawet 70-200 to trochę ekstrawagancja finansowa w tej chwili, no ale w USA to jest ok. 550 USD, więc jakoś to jeszcze przełknę. Szkło nie będzie tylko i wyłącznie do przyrody, ale przede wszystkim, zwłaszcza do zwierzaków. Czyli 70-200 + konwerter (dlaczego 1.4 a nie 2?) będzie ok? Dlatego wymieniłem dwa pozostałe, bo pomyślałem, że może wziąć np Sigmę i zbierać na coś większego, np 100-400 L Canona.
    Jeszcze jedno, jak duża różnica w głośności jest między sigmą a canonem? zwierzaki w lesie słyszą niestety wyjątkowo dobrze ;-)

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie mam co prawda identycznych sampli ze C100-300 i S70-300 ale mialem wlasnie tego canona i wymienilem na sigme. Nie wiedzilalem czy dobrze robie ale w tej chwili mam juz sigme i czuje ze jest lepiej. Fak - sigma jest jednak znacznie wolniejsza od USM ale w porownaniu z moim egzemplarzem canonem rysuje lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez est
    (dlaczego 1.4 a nie 2?)
    Jeszcze jedno, jak duża różnica w głośności jest między sigmą a canonem? zwierzaki w lesie słyszą niestety wyjątkowo dobrze ;-)
    Po zalozeniu x2 czyli przy f8 moga wystapic problemy z AF chociaz z tego co pamietam byly tu osoby ktore pisaly ze ten zestaw dziala.

Co do glosnosci to jest to sprawa mocno subiektywna. Sigma jest dosyc glosna ale czy przeploszy zwierzeta trudno powiedziec.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Po zalozeniu x2 czyli przy f8 moga wystapic problemy z AF chociaz z tego co pamietam byly tu osoby ktore pisaly ze ten zestaw dziala.
    Sa konwertery ktore 'klamia' i AF wtedy dziala. Nie pamietam ktore.

Co do glosnosci to jest to sprawa mocno subiektywna. Sigma jest dosyc glosna ale czy przeploszy zwierzeta trudno powiedziec.
    Qrka... jak ja bym chcial zlapac sarne alboco to bym jednak manualnie ostrzyl .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów