to jest 'tylko' kwestia jak długo będziemy siedziecZamieszczone przez CYNIG
![]()
to jest 'tylko' kwestia jak długo będziemy siedziecZamieszczone przez CYNIG
![]()
PewnieZamieszczone przez Jac
tylko w efekcie mozesz zamiast saren o swicie miec sarny w dzien albo zamiest saren o zmroku sarny w nocy
Zwracam uuwage na ta przydatna ceche zooma bo sam wysiedzialem kiedys swoje w zasiadce na borsuka i okazalo sie ze skubany urzedowal tak blisko ze musialem obiektywy zmieniac. A zmrok zapadal i coraz mniej swiatelka bylo
Pozdrawiam
Oczywiscie ze zoom w szkle jest lepszy wszedzie tam gdzie zoom nozny nie jest mozliwy do zastosowania ale swiatelko 2.8 zamiast 4 bardzo kusi, przez co np w 20d jest czulszy (przez co szybszy) AF, sczegolnie przy zdjeciach o swicie /zmroku moze byc zauwazalne krotsze czasy.... no ale ja to teoretyk (nie 100% ale zawsze) jestem
Jak zwykle wybor nalezy do kupujacego... najlepszym rozwiazaniem jest posiadanie kilku body z zapietymi roznymi obiektywami :-)
zgadza się, na takie okazje zoom chyba jest lepszy od stałki, przynajmniej z praktycznego punktu widzenia, poza tym, na pewno 2.8 jest lepsze od 4, no ale zawsze coś będzie lepsze, a poza względami użytkowymi sprzętu jest jeszcze "drobny" szczegół jego cenyZamieszczone przez CYNIG
![]()
Nie wiem skad masz szklo z tak ciezko ruszajacym sie pierscieniem focusa ze cala reka musisz ostrzyc, i to pewnie wraz z ramieniem bo samym nadgarstkiem nie dasz rady?Zamieszczone przez McKane
, ale ja potrafie jednym palcem (wskazujacym, pozostale palce trzymaja szklo przed pierscieniem focusa) w swoich szklach ostrzyc manualnie, dokladnie i powoli.
AF z USM - no tez moze byc... ale o wiertareczce Sigmy mozna chyba zapomniec 8)
Lustro w 20d z L-kami ktore maja gumowa uszczelka jest troche cichsze i przytlumione...poza tym zawsze mozna zawinac aparat w jakis pochlaniacz dzwiekow z piankialbo
zrobic taką tarcze z dziura na obiektyw powiedzmy 40x40cm pomalowaną w moro (chyba to opatentuje) jak ma takie dzialo
wiadomo chodzi o ta oslone dla obslugi 'dziala' tylko skala nie ta bo obiektyw mniejszy od lufy
dzwiek bedzie sie od niej odbijal w druga strone a i przy okazji troche ruchow palcami i glowe fotografa zasloni
no i co wy na to? moze byc chyba niezle!