Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Fotografia Samolotów na 10km wysokości

Mieszany widok

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

OOOO i takiej właśnie dyskusji mi brakowało !!!!

To powiem wam jeszcze ,że faktycznie, pomimo że stosuję filtry przeznaczone go astronomii – w domyśle bardziej wymagające - to jednak wolę zdjęcia bez szkiełka.
    Dlatego musiałem się zaprzyjaźnić z metodami czyszczenia matrycy bo inaczej miał bym chyba jakąś złotą kartę w serwisie hehehe.

Kłopot z filtrami jest jeszcze jeden – to rozmiar M48. Bardzo ciężko dostępny w normalnych cenach. Taki gwint wymusza średnica wyciągów 2” – gdzie tuleje maja właśnie tak upierdliwe mocowanie. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tym problemem jest kupienie kolorowych filtrów i przeróbka, ale to już na inne opowiadanie.

Co do zaszumienia i temperatury to oczywiście wszystko zależy od ISO. Ale polecam sprawdzić, co dzieje się przy osłoniętym od słońca sprzęcie – a co jak się zapomni i zostawi na słoneczku hehe.

Zniekształcenia spowodowane naprężeniami lustra według mnie są ciut przesadzone.
    Problem występuje najczęściej jak się sprzęt trzyma w warunkach mieszkalnych.
    Moje sprzęty mają obszerny garaż, więc nie ma problemu ze zmianami temperatury.

Pozdrawiam

KF
    Ostatnio edytowane przez KF-ExtremeSpotting ; 18-07-2008 o 21:29

Uprawnienia umieszczania postów