Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Sigma 18-125mm f/3.5-5.6 AF DC OS HSM czy Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Ja powiem tak gdybym znów miał okazję to chętnie bym kupił sobie Sigmę 18-125mm, bo żałuję że sprzedałem ją kumplowi za śmieszną kasę ... idealny spacerzoom na niedziele i nie tylko. Na jakość obrazu nie narzekałem poza tym 18mm 3,5 ale kto robi na takich wartościach. Zero FF/BF co na Sigmę to naprawdę osiągniecie. Kusi mnie żeby sobie dobrać znów do 350D tą wersję z OS.
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

A jak sprawa się ma z szybkością AF? Kolega chce kupić tego Canona, zastosowanie jako spacer zoom oraz w zimie wypady na narty. Czyli szybkość AF musi być dobra.
    Jak jest z szybkością w Canonie a jak w Sigmie? Czy prędkość tej sigmy jest porównywalna z Sigmą 70-300?

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Od razu mówię ze porównuję pierwszą wersje tej sigmy czyli bez HSM i OS.

Szybkością to tak porównywalnie z zwykłą 50mm Canona.
    Jakoś nie narzekałem nigdy na to ze AF jest wolny i głośny.
    Raz robiłem nią ślub i efekty tego były naprawdę dość dobre.
    Trochę meczy piłkarskich też poszło przy jej użyciu i trafiała i śledziła dokładnie na al-servo. W porównaniu do 70-300 APO jest szybsza, nie miałem przypadku gdy przeleciała cały zakres w poszukiwaniu celu odniesienia w 350D. Przelot od początku do nieskończoności zajmował jej no tak maksymalnie sekundę.

Jakoś nie miałem takich problemów jak piszą panowie na pewnym polskim serwisie testowym, w sensie zawodności AF, nadmiernej głośności, kiepskiej jakości obrazu na zakresach pow. 80mm

Przez jakiś czas była do wypożyczenia w SigmaProCentrum za 69zł lub 99zł na 3 dni

gutek: jak jestes z BB i Twój kolega to w eltkomie na wyzwolenia mają na wystawie używkę, może pozwolą przetestować tylko nie pamietam czy to było na canona czy nikona
    Ostatnio edytowane przez Corehoorn ; 30-10-2008 o 00:02
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gutek Zobacz posta
    A jak sprawa się ma z szybkością AF? Kolega chce kupić tego Canona, zastosowanie jako spacer zoom oraz w zimie wypady na narty. Czyli szybkość AF musi być dobra.
    Jak jest z szybkością w Canonie a jak w Sigmie? Czy prędkość tej sigmy jest porównywalna z Sigmą 70-300?
    w Canonie jest super - prawie jak w stałkach z USM (w dobrym świetle szczególnie)
    o Sigme mnie nie pytaj
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    o Sigme mnie nie pytaj
    ja wiem! mnie wybierz!

AF w Sigmie, zgodnie z oczekiwaniami, rzezi przeokrutnie i bardzo wolno.
    w dobrym swietle da sie z tym zyc, ale szalenstwa nie ma
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi

Sigmy za bardzo nie chciałem mu polecać bo jeśli było by podobnie do 70-300 APO to lepiej sobie odpuścić.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk

Domyślnie Sigma 18-125 mm DC OS HSM vs Canon EF 28-135mm IS USM

Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM vs Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Ktory z obiektywow lepiej wybrac do Canona 1000d/450d. Jesli chodzi o obiektyw Canona to zdaje sobie sprawe z tego ze 28 to dosc wasko jednak nie przeszkadza mi brak szerokiego kata (jestem tego pewny). Zalezy mi na jak najlepszej optyce. Mialem troche doczynienia z 1000d i 18-55 i 55-200. Moze ma ktos zdjecia z obu obiektywow (widzialem te na optyczne.pl ale tam Sigma byla testowana z nikonem i tych zdjec jest malo) to bardzo bym prosil o jakies. Bedzie to moj pierwszy obiektyw, wiec chcialbym wybrac jak najlepiej (fotografia zajmuje sie prawie rok, robilem zdjecia kompaktem, jak juz wczesniej wspominalem mialem do czynienia z 1000d).

A wiec, co lepiej wybrac? Canona czy Sigme?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jeśli nie przeszkadza ci brak szerokiego kąta to zdecydowanie bierz C 28-135.
    Bardzo fajne, szybkie i pewne szkiełko, miałem przyjemność z nim troszkę obcować.
    Jednakże brakowało mi szerokiego...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

A ma ktos moze zdjecia wykonane przy pomocy obiektywow? Chcialbym porownac rozmycie itd itd

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów