widze dla odmiany bardzo statyczne ale podobają się bardzo.
widze dla odmiany bardzo statyczne ale podobają się bardzo.
Fajne, oprócz 5-tki i uciętego Pana![]()
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
wyciszałeś jakoś aparat?
na próbie chyba nie musiał
a leica pewnie bezgłośna
Hej,
dzięki za wszystkie komentarz, niestety byłem lekko odcięty od sieci więc dopiero teraz odpisuję...
Liebman zaprosił mnie także na backstage po koncercie, jesteśmy też w kontakcie mailowymZamieszczone przez igor58
Najciekawsze rzeczy zagrali oczywiści podczas jam session, cieszę się że mogłem na tym uczestniczyć
Zamieszczone przez Merde
O. Bardzo ciekawe. Możecie to rozwinąć?Zamieszczone przez ARN
Nie przeczę, że tak nie jest, ale chętnie się dowiem coś więcej.
Osobiście, przeczytałem te wypowiedzi na telefonie i nie za bardzo mogłem analizować zdjęcia, wtedy doszedłem po prostu do suchych faktów, że
- M9 mam od 3 tygodni i to było drugi raz jak go używałem więc normalne, że jeszcze trzeba nabrać wprawy, muszę zwracać uwagę na niektóre rzeczy, które są dla mnie w jakiś sposób nowe itd. Lustrzanki Canona mam w rękach od 5 lat. Zdecydowanie łatwiej człowieku używa się sprawdzonego sprzętu.
- Akurat użyłem 5D2, a nie 1Ds3 i tutaj w sumie trochę dziwne. W 5D2 używam tylko centralnego, czyli jak w M9Z racji, że przez parę lat głównie fotografowałem jedynkami (gdzie wszystkie punkty AF są sprawne), zauważyłem trochę problem na zasadzie, że ustawie ostrość centralnie i czasami nie określę do końca kadru przez to. Być może głównie w M9 gdzie bardziej nad ostrością muszę się skupić
No ale teraz przeglądnąłem zdjęcia i jestem pod podziwem i mam wrażenie, że to może być troszkę ukąśliwość (zwłaszcza, że strony ARN), bo na 7 zdjęć tylko 2 były zrobione 5D2. Więc dość mocne wnioski. Zresztą oba zdjęcia robione 85tką, są to bliskie plany gdzie w sumie nie ma za bardzo jak inaczej kadrować. Np. nr 6 to raczej kadr których jest miliardy. Jakbym miał długie szkło do Leica to zdjęcie wyglądałoby zapewne dokładnie tak samo (jeśli chodzi o kadr).
Tak więc proszę rozwinąć myśl :-)
W M9 używałem trybu Discreet, który jest znany w wielu dalmierzach. Pola on na tym, że migawka wraca do swojej pozycji dopiero po puszczeniu spustu. Czyli robisz zdjęcie, jest cichy "klik", a naciąganie migawki spowrotem następuje w kontrolowanym przez Ciebie momencie (np. jak jest hałas, albo schowasz aparat pod koszulkę).Zamieszczone przez airhead
Na próbie kręcony był film przez telewizję i nagrywane utwory tak więc niestety szaleć nie mogłem także, ani wchodzić przed kamery.Zamieszczone przez igor58
A Leica aż tak bez głośna nie jest. Jak robiłem po pierwszych 5 minutach gdzie później był zakaz robione na koncercie, to przy 3 strzale zwrócono mi jednak uwagę. Niestety do M6 są bezgłośne, od M7 już tak idealnie ciche nie są*
Jeszcze raz dzięki za opinie dla wszystkich!
bardzo ciekawe uwagi, dzięki.
Kadry sprawiają wrażenie przypadkowych, jakby przeszkadzała paralaksa czy słabe pokrycie wizjera.
Zdjęcie nr 1 ma strasznie dużo wolnego, nic nie wnoszącego miejsca z lewej strony
Zdjęcie nr 4 nie wiadomo co przedstawia, strasznie kiepsko wygląda ten "półgłówek".
Zdjęcie nr 5 - ucięta noga.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Eeeee totalnie bezsensu. W leice paralaksa wlasciwie nie wystepuje, pokrycie kadru jest ponad 100% więc też bez sensu.
Co do przypadkowości...
Taki był zamysł. Fortepian na środku. Wchodzy w rozświetloną podłogę pianista, a po prawej Liebman. Niestety ktoś tam wylazł mi i nie mogłem cyknąć fotki (jak się przypatrzysz to po lewej stronie jest widoczna trochę głowa)
Hmmm, no mnie się właśnie ten półgłówek podobał i te oczy. Pewnie kwestia gustu. Ale co to ma do kadrowania różnymi aparatami? Po prostu zdjęcie Ci się nie podoba
No ucięta, szkoda. Mam zdjęcia i bez uciętej, ale to jest najlepsze. Tylko, że znowu nie jestem przekonany że 5tką skadrowałbym lepiej (ale możliwe). To dość dynamiczne ujęcie, zrobione bardzo szybko, sekunda w tą czy w tą i nie byłoby tego wszystkiego. Tak więc owszem - kadr nieprzemyślany, typowo reporterski. Fajnieby było z nogą, nie ma - nic się nie dzieje.