Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 130

Wątek: [allxages] koncertowo

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

widze dla odmiany bardzo statyczne ale podobają się bardzo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Fajne, oprócz 5-tki i uciętego Pana
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Jak na dżazzz, to moim zdaniem za duża GO :wink:

Tak się przypatrywałem, przypatrywałem i... nie wiedziałem o co chodzi. Coś mi nie pasowało.
    Dopiero "Grzeczny i układny podpis" zaprowadził mnie do exifa.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że kadrujesz lepiej piątką.
    pod czym się podpisuję

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wyciszałeś jakoś aparat?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na próbie chyba nie musiał
    a leica pewnie bezgłośna

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Hej,

dzięki za wszystkie komentarz, niestety byłem lekko odcięty od sieci więc dopiero teraz odpisuję...

Cytat Zamieszczone przez igor58
    tak czy inaczej - gratulacje, czekam na kolejne
    niby na próbach łatwiej sie robi, ale i tak...
    być na próbie Liebmana to jest coś
    facet ma wciaż taką samą parę jak wtedy, gdy grał z Davisem
    Liebman zaprosił mnie także na backstage po koncercie, jesteśmy też w kontakcie mailowym
    Najciekawsze rzeczy zagrali oczywiści podczas jam session, cieszę się że mogłem na tym uczestniczyć

Cytat Zamieszczone przez Merde
    Cytat Zamieszczone przez ARN
    Tak się przypatrywałem, przypatrywałem i... nie wiedziałem o co chodzi. Coś mi nie pasowało.
    Dopiero "Grzeczny i układny podpis" zaprowadził mnie do exifa.

pod czym się podpisuję
    O. Bardzo ciekawe. Możecie to rozwinąć?
    Nie przeczę, że tak nie jest, ale chętnie się dowiem coś więcej.
    Osobiście, przeczytałem te wypowiedzi na telefonie i nie za bardzo mogłem analizować zdjęcia, wtedy doszedłem po prostu do suchych faktów, że

- M9 mam od 3 tygodni i to było drugi raz jak go używałem więc normalne, że jeszcze trzeba nabrać wprawy, muszę zwracać uwagę na niektóre rzeczy, które są dla mnie w jakiś sposób nowe itd. Lustrzanki Canona mam w rękach od 5 lat. Zdecydowanie łatwiej człowieku używa się sprawdzonego sprzętu.

- Akurat użyłem 5D2, a nie 1Ds3 i tutaj w sumie trochę dziwne. W 5D2 używam tylko centralnego, czyli jak w M9 Z racji, że przez parę lat głównie fotografowałem jedynkami (gdzie wszystkie punkty AF są sprawne), zauważyłem trochę problem na zasadzie, że ustawie ostrość centralnie i czasami nie określę do końca kadru przez to. Być może głównie w M9 gdzie bardziej nad ostrością muszę się skupić

No ale teraz przeglądnąłem zdjęcia i jestem pod podziwem i mam wrażenie, że to może być troszkę ukąśliwość (zwłaszcza, że strony ARN), bo na 7 zdjęć tylko 2 były zrobione 5D2. Więc dość mocne wnioski. Zresztą oba zdjęcia robione 85tką, są to bliskie plany gdzie w sumie nie ma za bardzo jak inaczej kadrować. Np. nr 6 to raczej kadr których jest miliardy. Jakbym miał długie szkło do Leica to zdjęcie wyglądałoby zapewne dokładnie tak samo (jeśli chodzi o kadr).

Tak więc proszę rozwinąć myśl :-)

Cytat Zamieszczone przez airhead
    wyciszałeś jakoś aparat?
    W M9 używałem trybu Discreet, który jest znany w wielu dalmierzach. Pola on na tym, że migawka wraca do swojej pozycji dopiero po puszczeniu spustu. Czyli robisz zdjęcie, jest cichy "klik", a naciąganie migawki spowrotem następuje w kontrolowanym przez Ciebie momencie (np. jak jest hałas, albo schowasz aparat pod koszulkę).

Cytat Zamieszczone przez igor58
    na próbie chyba nie musiał
    a leica pewnie bezgłośna
    Na próbie kręcony był film przez telewizję i nagrywane utwory tak więc niestety szaleć nie mogłem także, ani wchodzić przed kamery.

A Leica aż tak bez głośna nie jest. Jak robiłem po pierwszych 5 minutach gdzie później był zakaz robione na koncercie, to przy 3 strzale zwrócono mi jednak uwagę. Niestety do M6 są bezgłośne, od M7 już tak idealnie ciche nie są*

Jeszcze raz dzięki za opinie dla wszystkich!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bardzo ciekawe uwagi, dzięki.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    W M9 używałem trybu Discreet, który jest znany w wielu dalmierzach. Pola on na tym, że migawka wraca do swojej pozycji dopiero po puszczeniu spustu. Czyli robisz zdjęcie, jest cichy "klik", a naciąganie migawki spowrotem następuje w kontrolowanym przez Ciebie momencie (np. jak jest hałas, albo schowasz aparat pod koszulkę).
    a Leica jest dużo cichsza od Canonów? jak się bawiłem na jakimś stoisku to odniosłem wrażenie, że dużej różnicy nie ma
    dzięki za odpowiedź
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    O. Bardzo ciekawe. Możecie to rozwinąć?
    Nie przeczę, że tak nie jest, ale chętnie się dowiem coś więcej.
    Osobiście, przeczytałem te wypowiedzi na telefonie i nie za bardzo mogłem analizować zdjęcia
    Kadry sprawiają wrażenie przypadkowych, jakby przeszkadzała paralaksa czy słabe pokrycie wizjera.

Zdjęcie nr 1 ma strasznie dużo wolnego, nic nie wnoszącego miejsca z lewej strony
    Zdjęcie nr 4 nie wiadomo co przedstawia, strasznie kiepsko wygląda ten "półgłówek".
    Zdjęcie nr 5 - ucięta noga.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Kadry sprawiają wrażenie przypadkowych, jakby przeszkadzała paralaksa czy słabe pokrycie wizjera.
    Eeeee totalnie bezsensu. W leice paralaksa wlasciwie nie wystepuje, pokrycie kadru jest ponad 100% więc też bez sensu.
    Co do przypadkowości...

Zdjęcie nr 1 ma strasznie dużo wolnego, nic nie wnoszącego miejsca z lewej strony
    Taki był zamysł. Fortepian na środku. Wchodzy w rozświetloną podłogę pianista, a po prawej Liebman. Niestety ktoś tam wylazł mi i nie mogłem cyknąć fotki (jak się przypatrzysz to po lewej stronie jest widoczna trochę głowa)

Zdjęcie nr 4 nie wiadomo co przedstawia, strasznie kiepsko wygląda ten "półgłówek".
    Hmmm, no mnie się właśnie ten półgłówek podobał i te oczy. Pewnie kwestia gustu. Ale co to ma do kadrowania różnymi aparatami? Po prostu zdjęcie Ci się nie podoba

Zdjęcie nr 5 - ucięta noga.
    No ucięta, szkoda. Mam zdjęcia i bez uciętej, ale to jest najlepsze. Tylko, że znowu nie jestem przekonany że 5tką skadrowałbym lepiej (ale możliwe). To dość dynamiczne ujęcie, zrobione bardzo szybko, sekunda w tą czy w tą i nie byłoby tego wszystkiego. Tak więc owszem - kadr nieprzemyślany, typowo reporterski. Fajnieby było z nogą, nie ma - nic się nie dzieje.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów