Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 130

Wątek: [allxages] koncertowo

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    IMHO czasem ciut za mocno jest wyeksponowana lampa . Focisz tak ekspresyjną muzę/wydarzenia, że dodatkowe efekty nie potęgują energii - czasem dają niepotrzebny galimatias. Podkreślam - CZASEM.
    No tak, to jest problem. Problem jest też inny, że nie ma czasu na ustawienie każdego zdjęcia, wystarczy że nagle coś się zbliży do mnie o metr w trakcie strzału i już lampa jest za mocno itd. Osobiście nie mogę zapanować nad każdym zdjęciem, aby mieć lampę idealną. Mógłbym zmienić styl fotografii, ale ten mi się podoba.

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    W sytuacji kiedy światła po prostu nie ma - lampy trzeba użyć, bo to nie forum użytkowników noktowizorów. Ponadto: umiejętne jej użycie foty nie psuje.
    I tak na koniec - nie wszystkie światła estradowe są fajne i sprzyjające fotografowaniu.
    100% racji!

Cytat Zamieszczone przez Szczur88
    Nie wiem, może to zupełnie inne koncerty, ale trudno mi wyobrazić sobie koncert bez świateł... A czy są fajne... Kwestia podejścia, poczekania na odpowiedni moment (one się przecież zmieniają cały czas).
    Zobacz post #22 i opis tamtych zdjęć:
    Tym razem pokaże zdjęcia z koncertu, który pod względem kondycyjnym był jednym z najtrudniejszych do zrobienia. Całość działa się w Warszawie na squocie Elba, oświetleniem była lampa nocna bijąca brzydką żółcią i chyba to w sumie całe oświetlenie jakie było Brak sceny i ogólnie ciężkie warunki pod każdym względem
    Przecież bym nie kłamał

Druga sprawa, możliwe że to moje podejście bo fotografia zawsze interesowała mnie reportażowa, a nie artystyczna, ale....mnie na fotografii koncertowej interesuje zespół, interakcja z publicznością itd. Światła to są dodatki. Jakbym wykonywał zdjęcie koncertowe wg planu "czekam na super ułożenie świateł" to na 95% zastałbym wtedy muzyków w tak nudnych pozach, że te zdjęcia byłyby fajne tylko ze względu na kolory. A to kogo interesuje? Fotografów. Odbiorców czy muzyków interesuje treść. Takie jest moje zdanie.
    Czy na zdjęciach sportowych bardzo mała GO byłaby fajna? Nie, byłaby niefajna. Tak więc jeśli chodzi o koncertówki to jestem przede wszystkim za pokazaniem emocji i ludzi.

Na dowód tego mam reakcje ludzi, którzy fotografami nie są. Wiele płyt z moimi zdjęciami (zarówno okładki, wkładki), plakaty, ulotki, koszulki i bluzy zespołów i wydawnictw. Kalendarze ścienne, zdjęcia ukazały w wielu gazetach zarówno w Polsce, Europie i USA, teraz wychodzi książka w USA gdzie będzie kilka moich zdjęć, w przyszłym roku wychodzi fotoalbum w Niemczech m.in. o mojej fotografii. Mam umowy z agencjami itd.
    Raz spróbowałem zrobić zdjęcia bardziej związane ze światłem i nikt ich nie chciał, nie ma zainteresowania na takie zdjęcia poza samymi fotografami. A ja robie zdjęcia dla wszystkich. Tak to widzę niestety. Sztuka dla sztuki to nie moja działka

Cytat Zamieszczone przez kris200
    No i to jest właśnie zasadnicza różnica. Robiąc zdjęcia zespołów występujących na dużych scenach, nie wyobrażam sobie pracy z lampą. Jeżeli scena kurczy się do rozmiarów dwóch desek podniesionych nad poziom podłogi w ciemniej knajpie, wtedy nie wyobrażam sobie robienia zdjęć bez lampy.

Jak oświetleniowcy koncertu kreują światło za Ciebie, to wtedy trzeba się do tego dostosować (i nie strzelać lampą bo i po co?), jak oświetlenia scenicznego nie ma - wtedy trzeba samemu je wykreować za pomocą lampy (co allxages robisz bardzo, bardzo fajnie).

Ot takie moje podejście do sprawy
    Zgadzam się. Na ogromnych scenach tym flashem dużo też się nie zdziała, bo on nie pomoże. Aktualnie przygotowuje zdjęcia z festiwalu jednego gdzie już scena była ogromna i większość zdjęć jest bez lampy. Niedługo zamieszcze. Choć to były zdjęcia robione przy słońcu więc też inna sprawa.

Jeszcze co do dużych scen to ja bym się pokusił o zamontowanie kilku lamp na scenie i walki z pocketwizardem. Myślę że możnaby osiągnąć kilka fajnych i nowych efektów. Ale nie mam sprzętu na testy.

Dzięki wszystkim za opinie. Doceniam to i daje mi do myślenia!

PS. A tutaj zdjęcie wykonane moim pierwszym aparatem 300D+kit+wbudowana lampa. Miałem aparat 2 tygodnie. Jeszcze do końca nie rozumiałem co to przysłona. Możecie mnie zjeść

Ruda Śląska 2005

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Super zdjęcia! A a propos lampy - do tego typu koncertów wg pasuje bardzo dobrze i myślę, że świetnie ją wykorzystujesz.
    Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
    100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Domyślnie

Musze się przyznać, że 100% zdjęć, które są na stronie allxages.com było edytowane na laptopach. Tak sobie właśnie rzuciłem okiem jak to wygląda na normalnym porządnym monitorze i jestem zaskoczony, że nikt tutaj nie napisał, że takie koszmarki są troche z tych kolorów

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo zdjęcia koncertowe, zwłaszcza w takich warunkach, jak ty je fotografujesz, rządzą się swoimi prawami Tam liczy się dynamika, power, ukazanie emocji. Światła i tak szaleją po wszystkich muzykach, więc ciężko jest mówić o np. poprawnym odcieniu skóry.
    Dodatkowo tylko ty wiesz jak wyglądały oryginały.

Podejrzewam, ze gdyby były to zdjęcia na świeżym powietrzu, przy świetle dnia, to do razu ktoś by to wytknął

Tak czy siak, chociaż obróbka również decyduje o efekcie finalnym, to jest ona istotna w różnym stopniu w różnych dziedzinach fotografii. Chyba najmniej w koncertach o sztucznym oświetleniu. Dużo bardziej w typowym portrecie czy landszaftach

Może uściślę, nie chodziło mi o każdy rodzaj obróbki, takie wyostrzanie jest zawsze istotne i musi być wykonane poprawnie, tylko o tą zawadzającą o delikatne niuanse kolorów i nasycenia.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Musze się przyznać, że 100% zdjęć, które są na stronie allxages.com było edytowane na laptopach. Tak sobie właśnie rzuciłem okiem jak to wygląda na normalnym porządnym monitorze i jestem zaskoczony, że nikt tutaj nie napisał, że takie koszmarki są troche z tych kolorów
    Na CRT nic złego nie widać

Fajne te zdjecia masz choć ja nie mam lampowego zacięcia, narazie jestem na etapie badania kadrów na scenie ze światłem zastanym. Jak opanuję lampę na tyle dobrze że będe się czuć pewnie to wpadnę to Twojego wątku postudiować
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Domyślnie

Zrobiłem mały update zdjęć koncertowych.

Tym razem pierwszy raz w życiu robiłem zdjęcia na otwartym koncercie. Do tego na obu koncertach miałem spore problemy z lampą błyskową, bo ETTL coś fiksował (miałem problem z hot shoe w nowym aparacie).

Mam nadzieję, że jednak jakoś i tak się udało.
    Więcej na stronie: http://www.allxages.com

Domyślnie

Co jest panowie i panie? Zdęcia koncertowe już się nie podobają jak dawniej?

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi się podobają i to bardzo.
    Znam Twoją całą galerie i masz naprawdę super styl w obróbce.

Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Ale o czym tu gadać?
    Kadry kijowe, emocji żadnych, obróbka byle jaka... Przecież to szkoda komentować:wink:

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów