Do gripa WFT-E3A możesz podłączyć zewnętrzny GPS. Pasi do 40D i 50D. Nie wiem tylko, czy to warte wydania 3000 zł![]()
Do gripa WFT-E3A możesz podłączyć zewnętrzny GPS. Pasi do 40D i 50D. Nie wiem tylko, czy to warte wydania 3000 zł![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
JANMAR - korzystają tzn jak? (nie mam instrukcji do wszystkich aparatów wiec nie skorzystam z nich) bo wbudowanego nie mają przecież. chodzi mi o dołączeni GPSa jakiegoś do lustra (jedynki) tak aby w exif wpisywało się położenie przy robieniu.
Geotracking mają różne GPSy zewnetrzne które po podłączeniu do kompa potrafią programem dopisac info do zdjęcia ale ja chce podłączyć do aparatu i aby sam to robił.
a czy ten zewnetrzy GPS da się podlączyć do jakiegoś modelu bez tego gripa? bo ten grip ma wbudowane WiFi a to mi nie potrzebne tylko sam GPS aby podłączyc.
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Korzystają z ww. przystawek wireless transmitter.Okazuje sie nie tylko jedynki bo np."WFT-E3 Wireless File Transmitter pozwala też wykonać zdjęcia za pośrednictwem internetu, a także przeglądać je i ściągać - poprzez internet - ze znajdującej się w EOSie 40D karty pamięci (protokół HTTP). Transmiter współpracuje z przenośnymi urządzeniami GPS, co pozwala do każdego zdjęcia automatycznie dodawać dane (EXIFF) o położeniu geograficznym aparatu w trakcie fotografowania. " to jest text o 40d sciagniety ze strony sklepu internetowego.Poczytaj opisy tych transmiterow.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-10-2008 o 10:11
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa takiego transmitera dla S90?
Już się zdecydowałem na zakup Sony HX5, ze względu na GPS i jakość filmów, ale nigdzie nie ma, a ja we wtorek wyjeżdżam na wakacje i wypadałoby do tego czasu coś kupić![]()
Moim drugim kandydatem był S90. Ale o ile filmy mógłbym olać, bo pewnie i tak za dużo nie będę robił, to GPS to świetna funkcja - nawet jeśli nie będzie mi się chciało opisywać zdjęć (a nie będzie), to wrzucę je w Google Earth i będę miał z tego całkiem niegłupi album.
Już się miałem zdecydować na Samsunga WB650, ale przeczytałem o zewnętrznych GPSach i może to nie byłoby głupie. Pytanie tylko czy da się takie coś podłączyć bespośrednio do S90 i jak to wygląda w użytkowaniu.
uff, jeżeli już rozważasz jakieś kompakty, to czemu nie będziesz robić fot po prostu komórką? ;-)
większość z nich ma dziś już geotagging i gps*
(* tak tak, wiem wiem, to nie gps tylko a-gps, itp. itd. no ale fotki robi i w google wrzucić można)
jak tak bardzo ci na gps zależy to kup raczej coś takiego:
i normalny aparat i rób normalne zdjęcia :wink:
(więcej info tutaj)
a tak swoją drogą ciekaw jestem jak długo taki foto-gps łapie fix'a?
w kompaktach wqrza..jące są 2 sekundy potrzebne na start, a tu pewnie z pół minuty czasami nie wystarczy![]()
pozdro.,
m.