Dzięki za wszelkie uwagi. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ostatecznie![]()
Dzięki za wszelkie uwagi. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ostatecznie![]()
Nie zapomnij w tym wątku opisać czy wyszło i jak wyszło
Dopiero wtedy będzie miał wartość dla potomnych![]()
Merger, spokojniePo co 3-4 lampy? Do zdjęcia podanego w linku spokojnie wystarczy 1 lampa, ewentualnie lampa + blenda. Poza tym kolega Strybus pisał, że dopiero zaczyna pracę w studiu, więc niech najpierw popracuje z jednym źródłem światła, a dopiero później zacznie mieszać 4
![]()
Ps. Strybus, jeżeli nie używasz światła zastanego, tylko flash, to czas = czas synchronizacji (dla 30d 1/250s)
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez kogut ; 16-07-2008 o 20:34
tak. do tamtego zdjecia jedna wystarczy, co tez tam napisalem
ja wychodze z zalozenia, ze 4 lampy, bo:
- 2 oswietlajace postac (z softami)
- jedna do wlosow (bez softa, moga byc wrota, czy co tam innego do nakierunkowania lub skupienia swiatla)
- lampa doswietlajaca tlo
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
wg mnie, zdjecie z prezentowanego przykladu robione bylo przez doswietlenie stalym swiatlem estradowym z gory. Podejrzewam, ze moc to ok 300Watt, do tego ciemna sceneria i jasne ubranie tancerki spowodowaly duzy kontrast. Oswietlenie na tyle mocne, aby zdjechac z czasem na ok 1/500 moze mniej, f ok 5.6, i duza ogniskowa, co dodatkowo wykontrastowalo tlo. Bardzo zblizone efekty do prezentowanego zdjecia, osiagam na galach bokserskich fotografujac wlasnie z parametrami zblizonymi do tych, ktore podalem.
aaaa, zapomnialem dopisac, ze swiatlo oczywiscie punktowe, nie soft.
2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław
Oto efekty mojej pracy
Zgodnie z sugestią przedstawiam 2 zdjęcia:
Ostatecznie sprzęt wyglądał tak, że miałem:
- lampa 1000W + softbox 180cm
- lampa 500W + softbox 90cm (o ile dobrze pamiętam)
- czarne tło
Wydaje mi się, że jak na początek to wyszło... i do tego zobaczyłem jak trudno jest ustawić takie światło jakie chce się uzyskać. Było trochę trudniej przez brak światłomierza no i okazało się, że na 3m szerokie tło to za mało na "ruchome" zdjęcia (te przeze mnie zaprezentowane były pozowane więc tu tło było dostatecznie szerokie)
Ciekawy jestem Waszej opinii.
drugie spoko. pierwsze tez bylo by spoko, ale:
1) ucieta reka
2) rozjasnianie wlosow lekko niedokladne i mamy biala obwolutke![]()
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB