elegancko![]()
elegancko![]()
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
83.
Najs, najs... Dużo syfu na matrycyI bardzo jestem ciekaw co było po lewej
![]()
zebym tylko takie rzeczy pamietal :P ale to bedzie okazja sprawdzic jak sie jeszcze raz wybiore do istambulu.
syf staralem sie zwalczyc wszelkimi dostepnymi mi metodami ale jak widac mi sie nie do konca powiodlo..
To Hagia Sofia i Błękitny Meczet Imho,po ilosci minaretów sądzę.No jesli tak to z ciekawszych rzeczy obok Hipodrom.
Hagia Sofia po lewej stronie (4 minarety), Błękitny Meczet po prawej (6 minaretów). Pomiędzy nimi coś a'la park. Następnie wzgórze, które zaczyna się na lewo od Hagii Sofii zaczyna się zniżać i umieszczony jest na nim pałac z muzeum i rewelacyjnym parkiem. Generalnie piękna miejscówa, lecz cholernie... niefotogeniczna. Ładne zdjęcia z Istambułu zobaczyć to rzadkość. Chyba, że uliczne (szczególnie po azjatyckiej stronie w mało turystycznych dzielnicach, choć tam z nową lustrzanką cyfrową bym się nie zapuszczał - jednak mało jest widoków tak zniechęcających złodziei i bandytów jak wymiana filmu w trakcie fotografowania w takich miejscach). Natomiast z uwagi na położenie samego miasta oraz ilość mieszkańców (i co za tym idzie samochodów i innych pojazdów spalinoprodukujących) powietrze często jest nieprzejrzyste, co nie sprzyja fotografowaniu zabytków.
Pałac ten nazywa się Topkapi i naprawdę warto go odwiedzić, a szczególnie część w której mieści się harem (dodatkowy zakup biletu). Coś niesamowitego, mało odwiedzane i promowane przez przewodników. Dobrze że osoba która już była w Stambule i miała okazję to miejsce zwiedzać nam o tym powiedziała inaczej nikt by tam się nie wybrał
link do moich zdjęć
Harem zaczyna się od "Harem w pałacu Topkapi"![]()
84.
Topkapi to pałac dynastii Osmanidów.Taki turecki odpowiednik Wawelu.
Wiele stuleci kolejny sułtan stamtąd zarządzał Turcją.
Stambuł jak dla mnie to raj fotograficzny.
Turystyczny też.