Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Cena allegro a sklep?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    ...bezposrednio z Singapuru (gdzie trafia ponoc najwiekszy szmelc, jakiemu uda sie przez QC przejsc), albo z europejskich hurtowni, ktore w celu zbicia cen wlasnie w Singapurze sie zaopatruja...
    Hmmmmm... w Singapurze (jutro tez tam jade) jestem srednio 3 może 4 razy w roku. W Sim Lim Tower jest wiecej sklepow foto niż w całej Warszawie a jak dodac Orchard Street to ilość sklepow i towaru jest zapewne wieksza niż w całej Polsce. O innych w China Town i paru innych miejscach to juz nawet nie ma co gadać. Kupujacych mało a towaru 'plenty' jest naprawde w czym wybierać. Ceny nieco niższe niż w Europie ale tylko nieco - nie są to różnica zbijające z nóg. Powiedziałbym, że są na poziomie USA. Trzeba się oczywiście targować, przychodzić, wychodzić wracać i zwykle coś tam da się zbić ale niewiele.

Zupełnie nierozumiem dlaczego miałoby to być najgorsze badziewie - w tak potężnej konkurencji marny towar nie ma szans. Singapur jest też centrum logistycznym dystrybucji wielu produktów różnych firm. Canon sporo 'robi' na Tajwanie w Malezji. Nie tylko Canon - inni też. (300D był chyba produkowany tylko na Tajwanie). Tajwan i Malezja to nawet mniej niż rzut beretem wiec nic dziwnego, ze wykorzystuja Singapur i potęzny port do rozsylania tego po calym swiecie.

Inna sprawa co nasi "importerzy" biorą. Ooooo tu może być cała tajemnica marnej jakości.

Janusz

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    no bez przesady. To ze nie ma polskiego manuala czy polskiej gwarancji nie znaczy ze to "lewizna".
    proponuje zapoznac sie z prawem panujacym w naszym kraju - brak instrukcji badz gwranacji w naszym jezyku oznacza ze towar jest niepelnowartosciowy .. czyli mowiac prostym jezykiem - lewizna

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Inna sprawa co nasi "importerzy" biorą. Ooooo tu może być cała tajemnica marnej jakości.
    I wlasnie o tym moj brat mi mowil.

Ale oczywiscie nie upieram sie, ze to prawda - znam go "dosc dobrze" ;-) i wiem, ze czasem potrafi podkolorowac rzeczywistosc.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A jak to jest ze sklepami? (np. Foto-Raj z Poznania) Tam też jest lewizana albo "szmelc" czy dobry jakościowo towar?

Pytam, bo chcę u nich kupić Tamrona 28-75 /2,8 i nie chciał bym wydać 1500PLN na szmelc.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Borg_
    Guest

Domyślnie

Powiem Ci tak. Uważam że naprawdę nie ma sensu grubo przepłacać i kupować towar w sklepie w sytuacji gdy taki sam możesz mieć na allegro często 1500-2000 taniej. Ja osobiście kupiłem niedawno Canona Pro1 na allegro za około 2300 a w sklepie ten model jest za 3800!!!!! (oczywiście zależy od sklepu bo są i tańsze). Nie podzielam opinii że tam to sprzedają jedynie jakieś badziewie. Bo o jakim badziewiu można mówić jeżeli aparat jest nowy, działa itd. To jest dokładnie taki sam sprzęt jak ten drogi na półkach w sklepie. Jedyna różnica jest taka że ten w skepie ma wliczoną marżę sprzedawcy itd. Na allegro jest taniej bo sprzedają tam często towar przywieziony np z Tajwanu itd i on jest przewożony bez cła (jako własny np). I dlatego jest dużo taniej. A poza tym marża mniejsza. Jeśli porównasz ceny w Polsce i np w USA to zobaczysz różnicę. Jedyne co może sprawiać pewien problem to to że towar może się minimalnie różnić. Oczywiście nie sam aparat - ten jest identyczny - ale osprzęt. W moim nie było CF ale to nie problem bo i tak dają małą. No i miałem ładowarkę z innym wtykiem niż gniazdka prądowe w Polsce - ale to też żaden problem (przejściówka w byle elektryku za 12 zł). No i nie było indtrukcji w j. polskim ale po angielsku - jak dla mnie też żaden problem. Jeśli za takie pieroły miałbym dopłacać do 3800 żeby ten sprzęt kupić w sklepie to naprawdę jest to lekko chore. Oczywiście musisz wybadać sprzedawcę, bo na allegro jet nieukrywajmy - większe ryzyko. Ale jak widzisz że koleś jest ok to proponuję kupować na allegro.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na Allegro czesto sprzedaja firmy, raczej niewielkie. Ja osobiscie znalazlem tam Rimex, ktory tez sprzedaje na gieldzie Foto w W-wie w klubie Stodola. Zawsze przy ich stoisku jest kupa luda, wiec pojechalem do ich sklepu by przed kupnem 20D sprawdzic go, gdyz wiele postow opisuje wady w nowych 20D. Fakt potwierdza sie to pierwszy 20D, ktory sprawdzalem mial hot piksele na matrycy. Facet sprawdza przy kupujacym (jesli klient zazada i wie czego chce) matryce. Ja rowniez sprawdzalem ostrosc FF/BF przy pomocy 50/1,4 oraz 100/2,8 (swoimi obiektywami). Dali mi statyw i wzory do testow. Pozniej zgrywamy fotki do kompa i sprawdzamy na miejscu. Fakt takie kupowanie trwa ok. 1,5 godz. Ale klient (ja) wychodzi zadowolony mimo, ze wydal kupe kasy np. 5200 z KIT-em lub 4800 bez KIta. Nie jest to zadna reklama goscia ale tak zawsze chcialbym byc obslugiwany, by pozniej nie latac po serwisach z gwarancja i udowadniac serwisowi, ze ten egzemplarz jest do d....

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

(re- cos tam, nie pamietam ).
    Refublished
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Refublished
    Oooo wlasnie. Dokladnie tak

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oooo wlasnie. Dokladnie tak
    A jeszcze dokladniej to "refurbished"

Domyślnie

a jezeli wiem ze moj 10d był kupowany w juesej ? to jak to w koncu jest? ocziwiscie nie miałem instrukcji pl ale mam całą sternte pisemek po angielsku. ja tez mysle ze na allegro sprzedaja ludzie towar ciągniety z usa. prosze zwrócic uwage niektory sprzet znacznie podrozał na allegro a to dlatego ze dolar idzie do góry
    ja z allegro kupiłem kilka rzeczy i działają ok. kiedys jednak moj olik 5050 sie popsuł a ja miałem euro gwarancjie (pan z allegri kupił w austri lub niemczech) i w oly polska bezproblemu uznali moje roszczenia i po 2 wysyłkach naprawili aparatek.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów