Słuchajcie, mam KITa.Sprzedaż KITa chyba nie ma sensu, trzeba mieć jako takie wide. Właściwie to chyba 50mm + ten tamron to rozwiązanie optymalne. Dzięki za uwagi.
W przyszłości sprawię sobie coś ostrego, ale na razie mam ograniczony budżet a także i umiejętności.
Zgadzam się w 100% z akustykiem z oceną tego Tamrona (testowałem go przez tydzień na 20D), a opcji masz mnóstwo (brawo!!! Calliactis ).
Z własnego doświadczenia polecam jednak opcję kupna używek - przede wszystkim z uwagi na ich dużą ilość wybrałem system Canona i nie zawiodłem sie jeszcze, a parenaście szkiełek miałem/testowałem.
Ja polecam na pewno:
- Tamron 28-75/2,8 - jak trafi się na ostry i niezajechany egz. (z ostrością bywa różnie, a mechanicznie jest mocno średnio wykonany - dlatego sprzedałem ;-) ) to będziesz zachwycony
- Sigma 75-300 - niezła optyka, tania, dosyć solidna - niestety wolny AF
- Canony EF 24-85/3.5-4.5 USM, 28-105/3,5-4,5 USM, 70-210/3,5-4,5 USM - stara dobra klasa średnia Canona - wszystkie bardzo porządne optycznie, solidnie wykonane z szybkim i celnym AF
Genaralnie polecam kupić jak najlepsze używane szkło ze wskazaniem na Canony z USM (Tamrony i Sigmy trochę im ustepują pod tym kątem) i nie martwić się na zapas luką w ogniskowych posiadanych szkieł. Samo wyjdzie po 2-3 mies., jakiego zakresu brakuje...
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes: