Dlatego mam 2000pln w kieszeni wiecej, nie potrzebuje tego, kit w jednym specyficznym ujeciu mi wystarcza (a uzywam go bardzo rzadko)kolejna wada jest krecaca sie mordka, plastikowy bagnet, brak usm...
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I ja dorzucę swoje trzy grosze. Zgodzę się z tym, że ostrość to jedna z wielu cech, jakie charakteryzują obiektyw. I owszem, mocno przymknięty kit w zakresie 18-30 jest ostry. Ale przy wyborze obiektywu interesuje nas, jak sprawuje się na pełnej dziurze ( a tu już kit wysiada). Czyż nie? I po to wywlamy sporo kasy na jasne szkła, aby w pełni korzystać z ich możliwości. Dlatego odpowiadając na pytanie czy kit może być ostry, to powiem tak - może być i jest ( przynajmniej mój), ale czy to jest najważniejsze w fotografii i czy ostrość czyni ten obiektyw dobrym - odpowiem nie.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Nie to nie jest norma,ani nawet prawda.Miałem ten obiektyw .Czy możesz pokazac te nieostre zdjecia?Z exifem.Wtedy bedzie mozna cos konkretnego o tym konkretnym przypadku powiedziec.Ja nigdy nie widziałem nieostrego kita {obiektywu z zestawu firm liczących się na rynku} .Ostrość to najbardziej w oczy rzucajaca się rzecz na zdjeciu [a wcale nie najważniejsza]dla każdego.Producent ktory wypusciłby nieostrego "kita" "strzeliłby sobie w nogę".Niestety to właśnie szkiełko ma nieszczęście jako pierwsze stawiać czoła właścicielom pierwszej lustrzanki.Ww. mają wrodzone umiejętnosci robienia zdjęć i tylko ten kit wszystko psuje...No,dobra.Ale chcesz się czegoś dowiedzieć, więc pokaż zdjęcia.Pozdrawiam:smile:
i całe nasze tłumaczenie o kant d..y potłuc.
był nieostry KIT,
teraz są testy FF/BF Tamrona:
http://canon-board.info/showthread.p...229#post499229
za chwile pewnie będzie 17-40L,
a zdjęć jak nie było, tak nie ma...
Dziwny jest ten Świat.
nie!Czy to norma, że kitowe szkło nie jest zbyt ostre?
moj jest ostry!(na krotszym końcu- bo prtretow nie robie nim)
a mam porownanie z (tamim28-75, sigma10-20 i c 50 1.8 )
oddanie kolorow, kontrast, to juz inna bajka!
jak najbardziej!!!!W porównaniu z 50/1.8 to ostrość kita wypada bladziutko na każdym końcu.
tylko rozsadek w ocenie tez tu ma wielkie znaczenie!!!! bo to dwa różne obiektywy(nie mechanicznie)
potrafię wykorzystać kita tak że nie rozróżnisz ostrości pomiędzy nim a 50 1.8
oczywiście rozsadek(dobre warunki) -robiłem już sample
bo kit to nie jest 1.8 ani nigdy 1.8 nie będzie 18 ani nawet 35
tu jest ten rozsadek
pzdr![]()
Ja nie wiem może mam jakiegoś innego kita ale na 55mm/f5,6 mam ostro tak że na cropie nie widać mydełka....a ponoć otwarty kit robi mydło.....co więcej mógłbym powiedzieć że domykanie powoduje utratę ostrości....
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze