Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Średnia ostrość kitowego Canon EF-S 18-55

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    niby nie dopisal w nazwie IS.
    masz racje akustyk - kitem da sie zrobic sliczne zdjecia ale trzeba umiec a wiekszosc uzytkownikow przed dojsciem do tego poziomu je sprzeda ;-)
    A no masz racje ja też mam kita i nie sprzedam narazie nie narzekam onanistą nie jestem bo to nie aparat fotki robi tylko fotograf a czasem jakieś niedoskonałości muszą być bo za doskonałe zdjęcie też wygląda niedobrze...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    stary kit jest taki sobie. aczkolwiek, widzialem tak piekne zdjecia robione tym szklem...
    i żeby były piekne to wcale nie znaczy, że koniecznie trzeba się o nie pokaleczyc...

To jest jakaś psychoza z tą ostrościa. Nieważne są inne właściwości optyczne (winietowanie, dystosje, aberracje,..); mało tego - często nieważna treść, temat, kompozycja zdjecia... byle było ostre.

http://canon-board.info/showthread.php?t=18987
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ... byle było ostre.
    Zapomniałeś dodać że na @55 f/5.6 z czasem naświetlania 1/8 s też ma być "brzytwa", bo jak nie to jest okazja, aby założyć nowy rozpaczliwy wątek na forum, a najlepiej na kilku jednocześnie :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Niby norma, ale od czego jest w PS funkcja Unsharp Mask ?
    Za te pieniądze można to przeżyć .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

a mnie to co wlasnie piszecie wyzej denerwuje
    ostatnio moj znajomy kupil sobie 40d z kitem (18-55) - wczesniej mial kompakta
    i pisze mi w 2 dzien ze kit jest do d.... i ze wogole juz mysli zeby go zmienic na jakas L
    jak cos takiego czytam to mi cisnienie momentalnie podskakuje-wiele osob robi kitem bardzo dobre zdjecia- wiadomo ze komfort pracy z lepsza optyka jest o wiele wiekszy ale nie przesadzajmy
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ibanezq Zobacz posta
    Czy to norma, że kitowe szkło nie jest zbyt ostre?
    Nie wiem co rozumiesz przez "nie jest zbyt ostre", ale miałem kita, który w pewnych zakresach ostrością wcale nie odstawał od 17-40... (może też nie mistrz ostrości ale zawsze to eLka)
    Ale tak jak prawią przedmówcy ostrość to tylko JEDNA z cech i wcale nie najważniejsza na świecie.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wierzę, że żaden z przedmówców nigdy nie krytykował kita, ani nie brał udziału w pogoni za ostrością... jeśli osoba nowa na forum pyta, to reakcja jest jak powyżej, a jestem pewien, że w innej sytuacji, w innym wątku ten sam kit zostałby zrównany z ziemią przez wiekszość tu wypowiadających się

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Problem polega na tym, że ostrość to tylko jedna z wielu wad kita. Pytanie było akurat o nią, a to jest najmniejszy problem tego obiektywu.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    a to jest najmniejszy problem tego obiektywu.
    Z obserwacji forum już dawno wywnioskowałem że najczęściej największą wadą obiektywów (kita również a może w szczególności) jest... użytkownik .

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam dalej kita i nie narzekam na 17mm i 5.6-8.0 jest bardzo przyzwoity. Na reszte zakresow mam inne szkla, ale jakos nie pali mi sie wydawac 2000pln na cos szerokiego.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów