Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-07-2008 o 23:06
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sprawdz przestrzeń barw - powinno być ustawione na sRGB
Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. Wcześniej miałem Oly E-400 i ten robił zdjęcia z wręcz fenomenalnymi, rzeczywistymi kolorami. Zero jakiejkolwiek postprodukcji... zmiany nasycenia czegokolwiek. Ale z drugiej strony miał niesamowitą pod tym względem matrycę Kodaka.
Jak narazie nie bawiłem się w zmianę parametrów zapisywanych JPGów, bo wolę RAWy, ale i zazwyczaj obrazy trzeba ostro podciągać do góry. Nie wiem skąd się to bierze, balans bieli nie wiele tutaj pomaga.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A ja znam takie opinie. Bardzo czesto pochodza od osob ktore przesiadaja sie z kompaktow. Nie wiem jak to jest z E-400, ale niektore puszki maja podbite kontrasty i nasycenia, zeby wszystko bylo plastic-fantastic. Canon jest tu na szczescie dosc powsciagliwy zwlaszcza w lustrzankach. Mi pasuje.o do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne.
Niestety nie znam zadnego testu ktory by potwierdzil opinie o slabych kolorach. Moze masz wypalony monitor ? :-)
Heh, że nie jest to dobry objaw ani normalne zachowanie to zdążyłem się zorientować :] Nie jest to też żadna obróbka w PSie, prosto z aparatu niestety.. aha, mam ustawioną przestrzeń na Adobe RGB..
Możliwe, że to coś jest z matrycą? Przyznam się, że nie usmiecha mi się płącenie w Canonie niewiadomo jakich pieniedzy ale chyba mnie czeka zdiagnozowanie tam tego problemu...
witam posiadam Canona 450d i mam tez takie blade kolorkiale ja jestem całkowitym amatorem w tych sprawach
to moje pierwsze lustro i się dopiero uczę
na pewno ja coś tam robię źle
![]()
Witam, posiadam wspomnianą puszke 450D wraz z kitowym szkłem + IS od trzech dni,do tej pory wykonałem okolo 1000 zdjęc... i nie zauważyłem jakichkolwiek odstępst kolorów od rzeczywistych fotografowanych barw.
Kolory ich nasycenie są poprawne, choć to także kwestia - subiektywna, a i niee bez znaczenia mają poprzednie przyzwyczajenia dotyczące oceny kolorów wykonane innymi puszkami bądź - kompaktami z wyższej półki...
Tak jak pisali, poprzedni uzytkownicy albo ustawienia WB - proponowałbym skorygować, albo zapoznać się z ustawieniami : Picture Style, które mozna modyfikować i sprawić ze rzeczywiscie barwy będa inaczej odwzorowywane...
Jeżeli natomiast wszystko jest na 0, WB ustawiony - a kolory są nadal inne
to proponuje zapoznać się z warunkami gwarancji ...![]()