Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: 450d + Kit problem: kolory

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zygfr3d Zobacz posta
    Hej, piszę w podobnej sprawie... jestem posiadaczem Canona 300D + kit i wszystko byłoby pięknie gdyby nie te kolory właśnie. Najgorsze jest to [a może własnie nie najgorsze ], że zmiana kolorów nie występuje zawsze, a wręcz można by powiedzieć, że rzadko - najczęściej gdy aparat działa w warunkach mniej korzystnych - deszcz, wilgoć/mróz, upał - ale bez przesady, takich extremalnych sytuacji nie mamy w kraju by sprzęt tak szwankował raczej..

Większość zdjęć robie normalnie, bez żadnych wad, no może są nieco zbyt ciemne ale to przecież kwestia obiektywu, natomiast zmiana kolorów "włącza się sporadycznie" i tak samo nagle jak znika... naprawdę nie mam pojęcia od czego zależy, większość zdjęć raczej robie na AWB, ISO 100-200, tryby Tv/Av/M

Oto przykłady co się dzieje z niektórymi zdjęciami...

http://www.freddie.komrel.net/pwmp/foto/kolory1.JPG
    http://www.freddie.komrel.net/pwmp/foto/kolory2.JPG

czerwony ulega jakiemuś wzmocnieniu, niebieski przechodzi w zielony, pojawia się grubsze ziarno... wygląda na to, że to ten sam problem co u autora topicu, czy ktoś jest w stanie cośtakiego zdiagnozować? z góry dzięki.
    Mnie to wygląda na jakieś problemy z matrycą. To na pewno nie jest normalne zachowanie. Wygląda jak przerobione w PS .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-07-2008 o 23:06
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

za Kolekcjonerem. wyglada na mocno przerabiane. jesli to jest
    prosto z aparatu to zdecydowanie nie jest to dobry objaw
    www albo tez flickr

wiechu02
    Guest

Domyślnie

Sprawdz przestrzeń barw - powinno być ustawione na sRGB

mani4c
    Guest

Domyślnie

Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. Wcześniej miałem Oly E-400 i ten robił zdjęcia z wręcz fenomenalnymi, rzeczywistymi kolorami. Zero jakiejkolwiek postprodukcji... zmiany nasycenia czegokolwiek. Ale z drugiej strony miał niesamowitą pod tym względem matrycę Kodaka.
    Jak narazie nie bawiłem się w zmianę parametrów zapisywanych JPGów, bo wolę RAWy, ale i zazwyczaj obrazy trzeba ostro podciągać do góry. Nie wiem skąd się to bierze, balans bieli nie wiele tutaj pomaga.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mani4c Zobacz posta
    Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. (.....)
    Musi masz zepsuty . Nie ma innego wytłumaczenia. Wszystkie sample jakie widziałem z tego aparatu w sieci przeczą temu co opisujesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

o do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne.
    A ja znam takie opinie. Bardzo czesto pochodza od osob ktore przesiadaja sie z kompaktow. Nie wiem jak to jest z E-400, ale niektore puszki maja podbite kontrasty i nasycenia, zeby wszystko bylo plastic-fantastic. Canon jest tu na szczescie dosc powsciagliwy zwlaszcza w lustrzankach. Mi pasuje.
    Niestety nie znam zadnego testu ktory by potwierdzil opinie o slabych kolorach. Moze masz wypalony monitor ? :-)

zygfr3d
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    za Kolekcjonerem. wyglada na mocno przerabiane. jesli to jest
    prosto z aparatu to zdecydowanie nie jest to dobry objaw
    Heh, że nie jest to dobry objaw ani normalne zachowanie to zdążyłem się zorientować :] Nie jest to też żadna obróbka w PSie, prosto z aparatu niestety.. aha, mam ustawioną przestrzeń na Adobe RGB..

Możliwe, że to coś jest z matrycą? Przyznam się, że nie usmiecha mi się płącenie w Canonie niewiadomo jakich pieniedzy ale chyba mnie czeka zdiagnozowanie tam tego problemu...

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

na pewno czeka....

Domyślnie

witam posiadam Canona 450d i mam tez takie blade kolorki ale ja jestem całkowitym amatorem w tych sprawach to moje pierwsze lustro i się dopiero uczę na pewno ja coś tam robię źle

Aes:Dana
    Guest

Domyślnie

Witam, posiadam wspomnianą puszke 450D wraz z kitowym szkłem + IS od trzech dni,do tej pory wykonałem okolo 1000 zdjęc... i nie zauważyłem jakichkolwiek odstępst kolorów od rzeczywistych fotografowanych barw.

Kolory ich nasycenie są poprawne, choć to także kwestia - subiektywna, a i niee bez znaczenia mają poprzednie przyzwyczajenia dotyczące oceny kolorów wykonane innymi puszkami bądź - kompaktami z wyższej półki...

Tak jak pisali, poprzedni uzytkownicy albo ustawienia WB - proponowałbym skorygować, albo zapoznać się z ustawieniami : Picture Style, które mozna modyfikować i sprawić ze rzeczywiscie barwy będa inaczej odwzorowywane...

Jeżeli natomiast wszystko jest na 0, WB ustawiony - a kolory są nadal inne
    to proponuje zapoznać się z warunkami gwarancji ...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów