Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 450d + Kit problem: kolory

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Z przykroscia donosze, ze w 450D nie da sie WB ustawic na temperature.
    a to skubaniec...

skoro tak, to nasuwałoby się "daylight" (znowu analogia do kliszy - gdy wziąć do ręki pudełko po którymkolwiek popularnym materiale to pisało na nim właśnie daylight).
    Sam do niedawna stosowałem to ustawienie, ale praktyka pokazała mi, że sprawdza się ono jedynie w pogodne dni na zewnątrz i wtedy też ustawiałbym dziennne (5200K), natomiast w większosci pozostałych sytuacji lepiej wygląda zachmurzenie/lampa błysk. (6000K).
    Drogą kompromisu ustawiłem u siebie 5500K (aparat mi na to pozwala); natomiast gdyby nie pozwalał, to chyba przełączałbym się najczęściej pomiędzy dwoma powyzszymi ustawieniami. Oczywiście do tego najlepiej zapisywać RAW, aby poźniej móc to łatwo i bezboleśnie skorygować.

Z innych przyczyn nieporządanej kolorystyki zwróciłbym jeszcze uwagę na Picture Style, na początek ustawił "standard", a ponadto sprawdził czy przypadkiem nie zostały przesunięte odcienie kolorów (Color Tone).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Ja stawiam na Picture Style. Oglądałam ostatnio kilka rawów z 450D, na ustawieniach fabrycznych jak mi powiedziano, Picture style ustawiony na Faithfull (albo neutral - nie mogę teraz tego sprawdzić), zdjęcia wyprane z kolorów. Już zmiana na standard polepszała ich odbiór. I jeszcze jedno, może nie związane z tematem - sharpness ustawione na 0. Ale przy robieniu zdjęć w jpegach może to mieć znaczenie. Czyli reasumująć - ja bym sprawdziła głębsze ustawienia aparatu.

Początki nałogu

Domyślnie

>>Picture style ustawiony na Faithfull (albo neutral - nie >>mogę teraz tego sprawdzić), zdjęcia wyprane z kolorów

No tak ma byc.

>>sharpness ustawione na 0

A co to ma do WB ?

>>Kolorki po prostu nie za bardzo odpowiadaja temu co >>widac oczami.

A nie lepiej wrzucic jakie sample ? Oczy jak oczy, ale poki co mozg 450D wysiada w porownaniu z ludzkim :-)

Uprawnienia umieszczania postów