Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: 450d + Kit problem: kolory

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

A może masz WB shift włączony?
    W wizjerze w lewym dolnym rogu powinna lampka się świecić jeśli masz WB "przesunięty" [tzn tak jest w 400D, w 450D też powinno być]

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Z przykroscia donosze, ze w 450D nie da sie WB ustawic na temperature.
    a to skubaniec...

skoro tak, to nasuwałoby się "daylight" (znowu analogia do kliszy - gdy wziąć do ręki pudełko po którymkolwiek popularnym materiale to pisało na nim właśnie daylight).
    Sam do niedawna stosowałem to ustawienie, ale praktyka pokazała mi, że sprawdza się ono jedynie w pogodne dni na zewnątrz i wtedy też ustawiałbym dziennne (5200K), natomiast w większosci pozostałych sytuacji lepiej wygląda zachmurzenie/lampa błysk. (6000K).
    Drogą kompromisu ustawiłem u siebie 5500K (aparat mi na to pozwala); natomiast gdyby nie pozwalał, to chyba przełączałbym się najczęściej pomiędzy dwoma powyzszymi ustawieniami. Oczywiście do tego najlepiej zapisywać RAW, aby poźniej móc to łatwo i bezboleśnie skorygować.

Z innych przyczyn nieporządanej kolorystyki zwróciłbym jeszcze uwagę na Picture Style, na początek ustawił "standard", a ponadto sprawdził czy przypadkiem nie zostały przesunięte odcienie kolorów (Color Tone).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Ja stawiam na Picture Style. Oglądałam ostatnio kilka rawów z 450D, na ustawieniach fabrycznych jak mi powiedziano, Picture style ustawiony na Faithfull (albo neutral - nie mogę teraz tego sprawdzić), zdjęcia wyprane z kolorów. Już zmiana na standard polepszała ich odbiór. I jeszcze jedno, może nie związane z tematem - sharpness ustawione na 0. Ale przy robieniu zdjęć w jpegach może to mieć znaczenie. Czyli reasumująć - ja bym sprawdziła głębsze ustawienia aparatu.

Początki nałogu

Domyślnie

>>Picture style ustawiony na Faithfull (albo neutral - nie >>mogę teraz tego sprawdzić), zdjęcia wyprane z kolorów

No tak ma byc.

>>sharpness ustawione na 0

A co to ma do WB ?

>>Kolorki po prostu nie za bardzo odpowiadaja temu co >>widac oczami.

A nie lepiej wrzucic jakie sample ? Oczy jak oczy, ale poki co mozg 450D wysiada w porownaniu z ludzkim :-)

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Deevs Zobacz posta
    mam 7 dni od daty zakupu na ewentualna kolejną wymianę. Proszę o radę, ew. wskazówki co może być nie tak.
    Deevs - zamień go na 40D, mówię Ci! Za 2-3 miesiące sam do tego dojdziesz, ale już będziesz miał parę stówek w plecy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to moze po prostu wrzuc te zdjecia na jakis serwer i podlinkuj (te z 450D i z ktoregos z tych innych aparatow). bedzie latwiej ocenic
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    zamień go na 40D, mówię Ci! Za 2-3 miesiące sam do tego dojdziesz
    Z całym szacunkiem, ale jak czytam takie odpowiedzi to odechciewa mi się tutaj zaglądać (chociaż bardzo lubię to forum). Autor tego wątku ma problem z czym innym i nie zadaje pytania jaki aparat wybrać. To tak jak na forach dotyczących systemów operacyjnych. "Nie działa mi w Viście ..." - "Olej Vistę, instaluj XP" (albo Linux). Toż to żadna porada. Tym bardziej, że na dniach mam zamiar kupić 450D i chętnie czytam wszystkie tematy dotyczące tego modelu.

Chyba każdy wolałby mieć 40D, albo jeszcze lepiej, 5D z FF i Lkami, ale barierą są pieniądze (przynajmniej w moim wypadku).

Przepraszam za offtopic, ale musiałem ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Deevs - zamień go na 40D, mówię Ci! Za 2-3 miesiące sam do tego dojdziesz, ale już będziesz miał parę stówek w plecy.
    A może od razu na Ds-a co się kolega będzie rozdrabniał .
    Tak jak pisze Akustyk najlepiej zapodać jakiś przykład. Będzie wiadomo w czym problem (albo nie).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Odbiór kolorów to bardzo subiektywna sprawa. Co ciekawe ja też miałem wrażenie, że zielony na moim 450D jest za mało zielony, a za bardzo żółty. Ustawiłem go sobie tak jak mi odpowiada za pomocą regulacji "nasycenia" oraz "tonu koloru". Czyli podniosłem nasycnie o 1, a ton koloru przesunąłem o 2 kreski w prawo. Na takich ustawieniach ładnie wychodzą roślinki. Oczywiście nie jest to złoty środek na wszystko, przy słabym dziennym świetle (cieniu) zielony jest zbyt intensywny, w ostrym słońcu podbijanie kolorów kończy się przepaleniem czerwonego. Nie ma już uniwersalnego "auto", ale każdy problem można rozwiązać zmieniając różne ustawienia.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

zygfr3d
    Guest

Domyślnie

Hej, piszę w podobnej sprawie... jestem posiadaczem Canona 300D + kit i wszystko byłoby pięknie gdyby nie te kolory właśnie. Najgorsze jest to [a może własnie nie najgorsze ], że zmiana kolorów nie występuje zawsze, a wręcz można by powiedzieć, że rzadko - najczęściej gdy aparat działa w warunkach mniej korzystnych - deszcz, wilgoć/mróz, upał - ale bez przesady, takich extremalnych sytuacji nie mamy w kraju by sprzęt tak szwankował raczej..

Większość zdjęć robie normalnie, bez żadnych wad, no może są nieco zbyt ciemne ale to przecież kwestia obiektywu, natomiast zmiana kolorów "włącza się sporadycznie" i tak samo nagle jak znika... naprawdę nie mam pojęcia od czego zależy, większość zdjęć raczej robie na AWB, ISO 100-200, tryby Tv/Av/M

Oto przykłady co się dzieje z niektórymi zdjęciami...

http://www.freddie.komrel.net/pwmp/foto/kolory1.JPG
    http://www.freddie.komrel.net/pwmp/foto/kolory2.JPG

czerwony ulega jakiemuś wzmocnieniu, niebieski przechodzi w zielony, pojawia się grubsze ziarno... wygląda na to, że to ten sam problem co u autora topicu, czy ktoś jest w stanie cośtakiego zdiagnozować? z góry dzięki.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów